Waarom softskills veel meer zeggen

De vraag die iedere afgestudeerde zichzelf stelt is: “Hoe krijg ik mijn droombaan?”
Er zijn verschillende wegen naar succes. Je kunt bijvoorbeeld een leidinggevende rol nemen bij een vereniging of club, een andere taal leren, een basiscertificaat in computerprogrammering halen of vrijwilligerswerk doen. De meest veelbelovende en snelste manier om je doel te bereiken is echter een goede stage lopen!

Stage loop je niet alleen omdat het moet van school, maar ook om je voor te bereiden op de rest van je carrière. “97% van de Britse werkgevers vindt dat sociale vaardigheden belangrijk zijn voor hun huidige zakelijke succes, en meer dan de helft vindt dat vaardigheden zoals communicatie en teamwork belangrijker zijn dan traditionele academische resultaten” - aldus het rapport ‘Backing Soft Skills’ uit 2015.
Dus dingen die jou onderscheiden van andere kandidaten in het sollicitatieproces, zijn essentiële softskills die je op doet tijdens een stage. Bijvoorbeeld de manier waarop je ideeën verwoord, hoe je met je manager en collega’s communiceert en misschien zelfs hoe je reageert als er iets fout gaat.

Wat precies zijn dan die softskills en op welke manier helpen ze je bij het binnenhalen van die geweldige stageplek?

AANPASSINGSVERMOGEN

Laat zien dat je een kameleon bent

Volgens The Flux Report van Right Management denkt 91% van HR-directeuren dat, tegen 2018, mensen worden aangenomen op basis van de manier waarop ze omgaan met verandering en onzekerheid.

Het kunnen omgaan met veranderingen en je kunnen aanpassen aan een steeds dynamischere werkplek, is een van de meest onderschatte vaardigheden in de bedrijfswereld. En een stagiair die in staat is om zich snel aan een nieuwe werkomgeving aan te passen zal waarschijnlijk vaker uitblinken in zijn taken. Maar je aanpassingsvermogen wordt ook op de proef gesteld door aan verschillende opdrachten te werken of op andere manieren te multitasken. Maar ook het onbevooroordeeld kunnen werken met verschillende soorten mensen. en werkfacetten is belangrijk om te groeien in je carrière.

Degenen die zich lekker voelen in een veranderende omgeving en genieten van regelmatige onderbrekingen van hun routine, zullen ontdekken dat deze veelzijdige kwaliteiten goed van pas komen voor een stageplek in PR, media, eventmanagement en journalistiek.

Om deze eigenschap tijdens een sollicitatiegesprek te demonstreren, moet leren hoe je vragen waarop je niet bent voorbereid beantwoordt, hoe je je zenuwen onder controle houdt en hoe je vol zelfvertrouwen blijft.

Oplossingsgericht en kritisch denken

Laat zien dat je een denker en doener bent

Probleemoplossingsgerichtheid is een van de meest gezochte vaardigheden voor werkgevers. Voor stagiairs is de eerste uitdaging om dagelijkse werkzaamheden te beoordelen en zelfstandig oplossingen te vinden. Wat een goede probleemoplosser onderscheidt van anderen, is een positieve houding ten opzichte van uitdagingen en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen wanneer gezocht wordt naar een manier om het probleem aan te pakken.

Als je van mening bent dat problemen eigenlijk verborgen kansen zijn, en dat het oplossen van problemen veel leuker is dan ze simpelweg te tolereren, dan zul je zeer waarschijnlijk uitblinken in een stage in programmering, softwareontwikkeling, productontwerp of vormgevingstechniek.

Om je kritische denkvermogen tijdens een sollicitatiegesprek te demonstreren moet je leren om de juiste vragen te stellen en laten zien hoe je iets negatiefs in iets positiefs kunt veranderen door je zwakke punten op de juiste manier aan te pakken.

Samenwerken

Laat zien dat je een sterke teamspeler bent

Ook al ben je aangenomen als individu, het is cruciaal om niet te vergeten dat je onderdeel zult uitmaken van een team in een grotere organisatie. Veel mensen hebben zich de mindset van een streber aangemeten, waarbij bewijsdrang om promotie te krijgen belangrijker is dan samenwerken om de hoogst mogelijke productiviteit te bereiken. Maar voordat je over promoties na gaat denken, moet je eerst begrijpen hoe de dynamiek binnen een groep ligt; leren hoe je een teamspeler kunt zijn.

Om naar een samenwerkingsmentaliteit over te schakelen, begin je met een open houding ten opzichte van het werk: van het begrip voor verschillende standpunten zonder te debatteren of ruziën, en de acceptatie van kritiek zonder defensief te reageren, tot het openlijk delen van kennis en ervaring met collega’s.
Wanneer je de hierboven genoemde mentaliteit hebt pas je prima op de volgende stageplekken: designer, programmeur of app developer.

Om samenwerken als kracht naar voren te laten komen tijdens je sollicitatiegesprek kan je een voorbeeld geven van hoe je ooit op kritiek hebt gereageerd en vertel je over de rol die je hebt gespeeld in een succesvol samenwerkingsproject.

Communicatie

Laat zien dat je een even goede luisteraar als spreker bent

Een goede communicator laat niet alleen van zicht horen, maar doet ook zijn best om een persoonlijke verbinding te maken door na te gaan hoe zijn boodschap anderen beïnvloedt. Bijvoorbeeld, een marketing stagiair die de voordelen van het bedrijf met betrekking tot de klant benadrukt, zal meer aandacht trekken dan een ander die alleen maar de sterke punten van het bedrijf opnoemt. Ook geeft actief luisteren naar anderen tijdens een persoonlijk gesprek je de mogelijkheid om op de juiste manier te reageren, waardoor ze het gevoel hebben dat hun mening niet alleen erkend, maar ook gewaardeerd wordt.

Zodra je de hierboven genoemde vaardigheden onder de knie hebt, zal je een streepje voor hebben voor stageplaatsen in Sociale Media, Marketing en Accountmanagement. Om deze vaardigheden tijdens een sollicitatiegesprek te demonstreren kan je voorbeelden geven van je omgang met mensen op verschillende niveaus. Verbeter tevens je communicatieve vaardigheden door je voor te bereiden op lastige vragen.

Zelfstandigheid

Klets niet, maar laat zien: volharding en passie zeggen het meest

Als het erop aankomt of een stage tot een fulltimebaan leidt of niet, is zelfstandigheid vaak van essentieel belang: “60% van de HR-directeuren geven aan dat het doorzettingsvermogen van werknemers essentieel is om de strategische doelstellingen van een bedrijf te kunnen realiseren”, zoals vermeld in het Flux Report van Right Management. Als jij jezelf kunt motiveren om door te pakken, om meer te bereiken dan je misschien gevraagd wordt en het doorzettingsvermogen heb om met tegenslagen af te rekenen, dan heb je een streepje voor op andere starters op de arbeidsmarkt. Een zelfstandige en gemotiveerde stagiair die perfectie nastreeft, heeft uiteraard minder sturing nodig en kan worden beloond met meer vertrouwen en een grotere verantwoordelijkheid.

Voor diegenen die verder gaan dan wat van hen verwacht wordt, begint je carrière misschien wel met een functie in een Social Media team, een stage als Persoonlijk Assistent, als Mode Stagiaire, of als Accountmanagement Stagiair. Natuurlijk afhankelijk van welke branch je ook leuk genoeg vindt om jezelf te motiveren er het meeste uit te halen!

Tijdens de korte duur van een sollicitatiegesprek kan het echter lastig zijn om zelfstandigheid te demonstreren. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om te vertellen wat jou motiveert en geef voorbeelden van momenten waarop je het initiatief hebt genomen om met innovatieve oplossingen te reageren op een probleem.

Softskills verbeteren jouw arbeidsmarktpositie

Je kunt gerust zeggen dat elke werknemer in elk beroep, in welke branche dan ook, softskills nodig heeft om uit te blinken. Hetzij een secretaresse met heel goede skills in agendamanagement, een advocaat die op goede interpersoonlijke vaardigheden vertrouwt of een verpleegster met uitstekende communicatieve vaardigheden. Deze capaciteiten kunnen het verschil maken in jouw battle om die gave baan (of stage). Uiteindelijk gaat het niet alleen om wat je weet, maar vooral om hoe je het in de praktijk toe kunt passen.