Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden: leaseauto, laptop, thuiswerken of bedrijfsbootcamp?

Door Roos Bouws

Je bent de eerste ronde van een sollicitatieproces heel goed doorgekomen en het arbeidsvoorwaardengesprek is gepland. Je salariseis heb je onderzocht en in je hoofd goed beargumenteerd en je denkt er klaar voor te zijn. Maar heb je ook nog nagedacht over de secundaire arbeidsvoorwaarden? Daarin lopen werkgevers over het algemeen ver uiteen. Wat is redelijk om te vragen en wat kun je al vinden over het arbeidsvoorwaardenpakket? We geven je een korte introductie secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Je moet hierbij denken aan onder andere de keuze voor een laptop, mobiele telefoon of auto, maar ook aan flexibel werken en thuis werken, het aanbod van kinderopvang of sporten via het bedrijf. Maar secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook het aanbod van pensioen via je bedrijf of een bijdrage aan je zorgpolis, een bonusregeling of een dertiende maand. Je kunt ook denken aan het gebruik van een bedrijfsdeelauto of het aanschaffen van een nieuwe fiets via een fietsplan. Wat vind jij eigenlijk belangrijk en zijn dat voorwaarden die passen bij of haalbaar zijn voor het bedrijf waar je solliciteert? We geven je een aantal algemene adviezen voordat je een arbeidsvoorwaarden gesprek in gaat. Doe er je voordeel mee!

1. Onderzoek de mogelijkheden

Kijk op de werkenbij website of scan de vacaturetekst nog eens op wat er sowieso al aangeboden wordt aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Als er al een pensioenvoorziening is, hoef je daar niet meer uitgebreid over te onderhandelen. Zijn er dingen die je mist, zoals flexibel werken omdat je net een baby hebt gekregen, zet deze dan op je lijstje om te bespreken. Zo hoef je het niet te hebben over dingen die toch al duidelijk zijn maar kun je vragen stellen over de dingen die je niet kunt vinden en wel graag zou willen.

2. Zijn je eisen reëel?

Denk goed na over wat reëel en haalbaar is voor een bedrijf als het gaat om jouw wensen ten aanzien van arbeidsvoorwaarden. Als je hebt gekozen voor een startup, dan kun je je voorstellen dat ze nog geen gigantische opleidingsbudgetten of mogelijkheden voor een leaseauto hebben. Denk ook na over de fase waarin je zit met je carrière. Stel dat jij nog een opleiding wilt doen, maar je komt net van school. Is het dan niet logisch dat je eerst een half jaar laat zien wat je in huis hebt, voordat je over een dure opleiding gaat onderhandelen? Is het bedrijf groter en hebben ze meer budgetten? Dan kun je je eisen iets hoger insteken!

3. Maak afwegingen en stel prioriteiten

Een werkgever is meestal wel bereid om tot op zekere hoogte te onderhandelen over je voorwaarden. Maar denk goed na over je wensen voordat je in onderhandeling gaat. Wil je thuis kunnen werken of is flexibel werken al voldoende voor jou? Heb je echt een mobiel van de zaak nodig of bel je eigenlijk niet enorm veel en kun je ook prima jouw zakelijke minuten van je privéabonnement declareren? Maak afwegingen en zet eerst in op de dingen die jouw werk echt prettiger maken. Alles wat je er verder nog bij onderhandelt is pure winst!

Zoek je ook nog advies voor het onderhandelen over je salaris? Lees deze blog over salarisonderhandelingstechnieken.