Salarisonderhandelingen - het gesprek

Salarisonderhandelingen - het gesprek

Salarisonderhandeling - het gesprek

Iedereen verwacht een eerlijk salaris tegenover het werk dat je verzet. Maar wat als jij vindt dat je onderbetaald wordt? We vroegen het aan jullie, middels een poll op onze homepage. Daaruit bleek dat veel medewerkers inderdaad het gespreek aan gaan met hun manager:

  • 41% gaat met zijn baas praten en eist loonsverhoging
  • 36% gaat met zijn werkgever praten én op zoek naar een andere baan
  • 15% gaat op zoek naar een andere baan zonder met zijn manager te praten
  • 8% klaagt alleen bij familie en vrienden, zonder iets aan te geven op de werkvloer

Heb jij het gevoel dat je te weinig salaris krijgt? Ons advies is om zeker met je manager te gaan praten.

Gesprek over salarisverhoging

Misschien vind je het lastig om te zeggen dat je over je salaris wilt praten, dus je kunt het ook insteken als een gesprek over je arbeidsvoorwaarden - dit klinkt neutraler maar komt op hetzelfde neer. Het voordeel van een gesprek voeren over al je arbeidsvoorwaarden is dat je meer onderhandelingsruimte hebt. Als er echt geen salarisverhoging in zit, kun je misschien wel op een ander punt van jouw arbeidsvoorwaarden winst boeken.
 

Je houding bij salarisonderhandelingen


Probeer om geen barrières op te werpen tussen jou en je gesprekspartner. Een open houding wil zeggen; niet je armen en benen gekruist. Non-verbalen communicatie is minstens net zo belangrijk als verbale. Je wilt een gesprek aangaan, niet je eisen opleggen. Je gaat geen gevecht aan met je baas, maar een open gesprek waarbij je van gedachten wisselt.
Tip: ga niet tegenover elkaar zitten met dit gesprek, maar neem de stoel naast of haaks op de stoel van je manager. Zo ontstaat niet zo snel het gevoel dat je letterlijk recht tegenover elkaar staat - ook al is dit misschien wel het geval in het gesprek.
 

Je instelling bij salarisonderhandelingen

Je wint er niets mee als je een gesprek in gaat met een houding van 'zo, ik wil meer geld en anders neem ik ontslag'. Het is voor een geslaagd gesprek belangrijk om zonder oordeel er in te gaan. Denk niet op voorhand dat jouw baas toch nee gaat zeggen. Wie uit gaat van het negatieve, creëert automatisch een vijandige sfeer. En wij hoeven je niet te vertellen dat er in zulke sferen weinig goede deals gesloten worden.
 

Vraagtechnieken bij je salarisonderhandeling


Of misschien is luistertechnieken een beter woord? Goede onderhandelaars zijn in de eerste plaats goede luisteraars. Laat de ander ook spreken en luister naar zijn argumenten, stel open vragen om er achter te komen wat zijn beweegredenen zijn. Vooral waarom is een uitstekend middel om door te vragen. Kleine kinderen maken er dikwijls gebruik van – vaak tot de ouders er gek van worden. Hoe kinderachtig deze waarom-vraag klinkt, zo nuttig is het in een onderhandeling. Als jij weet hoe de ander in het gesprek staat, weet jij waar je op in kunt spelen om te laten zien dat jij een beter salaris verdient.

Procedures en voorschriften die salarisverhoging in de weg staan

Soms komt je manager met de dooddoener dat een salarisverhoging er niet in zit door procedures en voorschriften. Ook hier: doorvragen! Laat je niet meteen afschepen met zo'n antwoord en vraag naar de achtergrond:
‘U zegt dat het management hierover beslist. Hoe denkt u dat we samen het management kunnen overtuigen'
‘U zegt dat de voorschriften geen tussentijdse verhoging toestaan. Hoe hard zijn die voorschriften?'

‘Van wanneer dateren die voorschriften eigenlijk? Wie hebben die voorschriften opgesteld'

 

Als een salarisverhoging er écht niet in zit...

Nee is ook een antwoord, houd daar altijd rekening. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je (op dit moment) niet meer salaris kunt krijgen. Maar misschien kan je er op een creatievere manier toch iets uithalen. Vraag bijvoorbeeld of je een plan kunt opstellen zodat je over een paar maanden wél salarisverhoging kunt krijgen of een salarisverhoging in stappen waarbij je met je manager afstemt wat je moet behalen om tóch meer salaris te krijgen.
Maar bedenk je ook dat je over meer dingen kunt onderhandelen dan alleen geld.