Salarisonderhandelen voor millennials. Dit zijn de ongeschreven regels.

Salarisonderhandelen voor millennials. Dit zijn de ongeschreven regels.

In de huidige arbeidsmarkt is veel vraag naar werknemers tussen de 18 en 35 jaar en daar maken millennials goed gebruik van. Uit onze Facebook Salarisonderhandelingstest blijkt dat Nederlandse werknemers goed weten wat ze waard zijn op de arbeidsmarkt en dit ook laten blijken door bij salarisonderhandelingen hoog in te zetten. Goed nieuws dus voor je portemonnee! Maar pas op: je hebt als millennial misschien wel een goede onderhandelingspositie, je zult je alsnog aan deze ongeschreven onderhandelingsregels moeten houden!

 

  1. Zet je salarisindicatie niet té hoog in. Je hebt een goede onderhandelingspositie, dus de verleiding kan groot zijn om een hoge salarisindicatie neer te leggen. Maar zorg er allereerst voor dat je weet wat je waard bent en dat je weet wat een reële indicatie is. Je kunt hiervoor online onderzoek doen of overleggen met vrienden of familie. Zorg er ook voor dat je jouw gewenste salaris goed kunt beargumenteren met zichtbare werkervaring, kwaliteiten of bijzondere prestaties. Vervolgens is het de kunst om nét iets hoger in te zetten dan je eigenlijk wil verdienen. Tijdens de onderhandelingen – waarbij je werkgever waarschijnlijk iets lager inzet – kom je dan als het goed is ongeveer uit op je gewenste salaris!
  2. Bespreek je salaris op het goede moment in de sollicitatieprocedure. Durf het salaris bespreekbaar te maken tijdens de sollicitatieprocedure. Zorg er in ieder geval voor dat je het niet pas op het állerlaatste moment bespreekt. Het is zonde als je er dan pas achter komt dat jouw verwachtingen totaal niet overeenkomen met die van de werkgever. Je kunt als je dat fijn vindt voorafgaand aan de sollicitatie een indicatie opvragen. Dan kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan. Een ander geschikt moment om het over je salaris te hebben is in een arbeidsvoorwaarden gesprek.  
  3. Weet wanneer het de juiste tijd is voor een salarisverhoging. Heb je promotie gemaakt, meer verantwoordelijkheden gekregen of zichtbaar bijgedragen aan het bedrijfsresultaat? Dan is het misschien een goed moment om eens met je werkgever over een welverdiende salarisverhoging te praten! Denk wel na over het beste moment om dit gesprek met je werkgever te voeren. Tijdens een bedrijfsuitje is waarschijnlijk een minder goed idee, maar bespreek het bijvoorbeeld tijdens een beoordelingsgesprek.

 

Zit je straks daadwerkelijk aan die onderhandelingstafel? Dan hebben we nog 5 gouden tips voor je die je helpen het onderste uit de kan te halen bij een salarisonderhandeling!