Zelf om een salarisverhoging vragen, zo doe je dat

Als jij vindt dat je recht hebt op meer

Zelf om een salarisverhoging vragen, zo doe je dat


Zelf salarisverhoging vragen, niet iedereen durft dat en dat snappen we heel goed. Maar je laat door het niet te vragen misschien wel kansen liggen. 


Want niet geschoten is altijd mis en daarom heeft het Monsterboard team de beste tips verzameld.
 

Lees dit artikel dus goed want we leren je hoe je op professionele wijze en met succes om een salarisverhoging kunt vragen.
 


Kies het geschikte moment

Als je binnen je huidige baan een hoger salaris wilt krijgen, zijn er verschillende momenten voor:

  • Het makkelijkste moment voor een salarisverhoging is natuurlijk als jouw functie verandert. En dat hoeft echt niet zo’n grote verandering te zijn als je denkt. Ook een kleine aanpassing of extra verantwoordelijkheden kun je aangrijpen om een salarisgesprek aan te gaan.
  • Ook je jaarlijkse beoordelingsgesprek kan een geschikt moment zijn. Dan zit je toch al om tafel om over jouw prestaties te praten. Is jouw manager erg tevreden, dan heb je meteen een mooie aanleiding om erover te beginnen. Vaak is er al een standaard verhoging gekoppeld aan een bepaalde beoordeling van enkele procenten, maar dat hoeft jou er niet van te weerhouden het gesprek breder te trekken.
  • Kun je echt niet wachten op bovenstaande momenten, dan kun je natuurlijk ook zelf een moment kiezen. Vind je het lastig om je manager uit te nodigen voor een salarisgesprek, noem het dan een gesprek over je arbeidsvoorwaarden. Dan klinkt het minder alsof het jou alleen maar om geld te doen is (wat het ook niet altijd hoeft te zijn).

Weet wat je wilt krijgen

Als je zelf niet van tevoren weet wat je wilt krijgen, is de kans klein dat je een salarisverhoging krijgt waar je tevreden over bent. Leg je lot niet in de handen van de ander, maar geef zelf aan wat je vindt dat je waard bent. Dat komt veel krachtiger en overtuigender over.

Om een redelijke inschatting te maken van jouw waarde, kun je je salaris vergelijken op Loonwijzer.nl. Ook kun je vragen aan collega’s met vergelijkbare functies en werkervaring wat zij verdienen. Mensen zijn tegenwoordig echt niet meer zo terughoudend om dit te delen. Verder kun je je vraag ook heel goed voorleggen binnen je netwerk of op een forum in je vakgebied. Hoe meer input je hebt, hoe beter je weet wat redelijk is.

Verzamel je argumenten

Een salaris krijg je niet omdat je zo aardig bent, maar omdat je er waarde voor het bedrijf tegenover zet. Als je een verhoging wilt, zul je dus moeten aantonen dat jouw waarde toegenomen is of in elk geval niet (meer) in lijn ligt met jouw salaris. Het is belangrijk om deze argumenten van tevoren helder te maken voor jezelf en op papier te zetten. Denk aan de volgende mogelijkheden:

  • Je hebt meer verantwoordelijkheden gekregen
  • Jouw kennisniveau is verbeterd (door een cursus of opleiding) waardoor de kwaliteit van je werk verbeterd is.
  • Je hebt al een tijd geen verhoging gehad terwijl je werkzaamheden (kwaliteit, productiviteit) wel door jouw ervaring verbeterd is.
  • Het is je opgevallen dat jouw salaris niet marktconform is. Dit is niet het sterkste argument, omdat er feitelijk voor de werkgever niets verbeterd is, maar als je verder geen punten hebt – én als het inderdaad zo is - kun je het wel aangrijpen. Zeker als je het combineert met een goede beoordeling.

Let op: een nieuw huis, een baby op komst of een partner die minder is gaan werken, zijn géén argumenten voor een salarisverhoging! Het gaat er niet om dat je het nodig hebt, maar dat je het verdient.

Denk ook na over tegenwerpingen!

Net zo goed als je je argumenten moet verzamelen, moet je ook nadenken over mogelijke tegenwerpingen. Zorg dat je daar ook alvast een goed antwoord op hebt.

Neem de juiste houding aan

De juiste houding aannemen geldt zowel letterlijk als figuurlijk. In letterlijke zin helpt het als je tijdens het gesprek niet recht tegenover elkaar gaat zitten, omdat het dan ook kan voelen alsof je figuurlijk lijnrecht tegenover elkaar staat. Probeer je plek zo te kiezen dat je volgens de wijzers van de klok op ‘10 voor 2’ gaat zitten.

In figuurlijke zin is het van belang om open het gesprek in te gaan en de ander niet meteen voor het blok te zetten. Ga niet dreigen dat je anders weggaat, want dat verstoort de verstandhouding en maakt je kansen er niet beter op. Een manager snapt zelf ook wel dat de kans aanwezig is dat je om je heen gaat kijken als je niet tevreden bent over een eventuele uitkomst. Dat hoeft je dus echt niet te benadrukken.

Verder geldt: luisteraars zijn de beste onderhandelaars. Ga dus niet alleen zelf vertellen wat je wilt en hoe goed je bent, maar laat de ander het ook vertellen. Stel open vragen en luister goed naar de antwoorden.

Laat je niet afschepen met dooddoeners…

‘We doen nooit tussentijdse verhogingen’, ‘een beoordelingsgesprek is niet bedoeld voor salarisgesprekken’, ‘sorry, ik beslis hier niet over’. Laat je niet afschrikken door dit soort dooddoeners en vraag altijd even door. Bijvoorbeeld: ‘Je zegt dat het management hierover beslist. Hoe denk je dat we samen het management kunnen overtuigen?’ Of:

‘Je zegt dat de voorschriften geen tussentijdse verhoging toestaan. Sinds wanneer gelden die voorschriften en hoe hard zijn ze?’

…maar wees ook flexibel

Als een salarisverhoging er echt niet in zit om budgettaire redenen, kun je ook kijken of je op een andere manier gecompenseerd kan worden. Misschien kun je extra vakantiedagen krijgen, om de twee weken een middag vrij of een opleidingsvergoeding. Wees flexibel en denk na of er iets anders is waar je ook blij mee kunt zijn.

Ook kun je een plan opstellen zodat je over een paar maanden wél salarisverhoging kunt krijgen of een salarisverhoging in stappen waarbij je met je manager afstemt wat je moet behalen om toch meer salaris te krijgen.

Maak het meteen concreet

Als je manager akkoord is met een salarisverhoging, zorg er dan nog wel even voor dat het zwart op wit komt te staan. Vraag in elk geval meteen of hij het wil bevestigen per e-mail. Zodat je niet later voor verrassingen en onduidelijkheden komt te staan.

Tot slot..

Heb je alle tips genoteerd en ben je klaar om hét gesprek met je leidinggevende aan te gaan? TOP, je kan dit!
En in het geval het niet lukt en je misschien niet zo lekker op je plek zit, maak dan sowieso een Monsterboard profiel aan want je verdient natuurlijk het beste. 
Overigens worden de grootste salarisstappen gemaakt bij het aannemen van een nieuwe baan.


Ga hier aan de slag met je Monsterboard profiel >>