Referenties inzetten

Referenties inzetten

Referenties inzetten

Een referentie is een persoon die bereid is iets over jouw carrière te vertellen aan derden. Sommige werkgevers vinden het prettig om één of meerdere referenties na te bellen om extra informatie te krijgen voordat ze je aannemen. Zorg dus dat je referenties kan aanleveren als daar om gevraagd wordt. Zo houd je zelf een vinger in de pap over wat je toekomstige werkgever te horen krijgt: je kent je referenties en weet wat ze over je gaan zeggen.
 

Wie kan je inzetten als referentie

Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. Maar denk ook aan collega's of mensen met wie je een project hebt opgezet.

Natuurlijk kies je iemand die een positief verhaal over je heeft, maar bedenk je ook of ze een minder positief punt, politiek correct kunnen verwoorden. Er is natuurlijk een kans dat de werkgever de volgende vraag stelt: ‘Kan je iets noemen waar Hans minder goed in is?’ Daar moet dan een antwoord op komen.
 

Informeren

Het is niet gebruikelijk om iemand op te geven als referentie, zonder die persoon daar over in te lichten. Diegene moet jou wel willen helpen, daar tijd voor hebben en een verhaal klaar hebben voor als iemand contact met hem zoekt. Stel je voor dat hij gebeld wordt en het komt niet uit, dan zet je jouw connectie voor het blok. Bovendien kan het voor jouw toekomstige werkgever een rode vlag zijn dat jij jouw zaken niet goed op orde hebt. Of nog erger, dat jouw referentie even niet weet wat hij moet zeggen omdat hij wordt overvallen met vragen: dan lijkt het of er weinig over jou te vertellen valt.  

Je kan dus beter iemand vragen of je hem of haar als referentie op mag geven. Ga dan ook meteen na of ze liever onder werktijd of in de avonduren benaderd willen worden en of de ze nog altijd de functie bekleden die jij op je lijstje hebt staan. Informeer de persoon ook als je het vermoeden hebt dat een werkgever binnenkort contact gaat opnemen, dan wordt hij niet zo verrast.
 

Referenties vermelden

Zet referenties niet standaard op je cv, tenzij daar nadrukkelijk om gevraagd wordt in de vacature. Tijdens een sollicitatiegesprek kan je laten vallen dat je referenties hebt mochten ze dat fijn vinden, maar meestal vraagt een werkgever daar zelf naar. 

Niemand stelt het op prijs als zijn of haar gegevens voor iedereen beschikbaar op het net staan. Dus plaats geen contactgegevens van referenties op je online cv of op netwerksites en social media. Je kan natuurlijk wel vragen of mensen jou willen aanbevelen op deze kanalen, dat wordt ook gelezen door werkgevers!