Reageren op een afwijzing na een sollicitatiegesprek
Je bent al ver gekomen in het sollicitatieproces: je cv is uitgekozen, je sollicitatiebrief heeft een goede indruk achtergelaten en je bent op het eerste sollicitatiegesprek geweest. Nu is het wachten op een reactie van het bedrijf. Dan gaat je telefoon: je bent het niet geworden.
Een vervelend bericht, maar maak van deze afwijzing een kans om meer te weten te komen over hoe anderen jou zien en beoordelen. Vraag naast de reden van afwijzing ook advies wat je aan kunt passen. Zij weten het, zij zijn de specialisten uit het veld. En met die informatie maak jij de volgende keer meer kans in een gesprek.
De reden van afwijzing
Hoewel het pijnlijk is om te horen dat je het niet bent geworden, is het wel goed om te vragen naar de reden. Was je het je eerste indruk, je motivatie of speelde de zenuwen je teveel parten? Pas als je dat weet, kan je daar aan werken.
Direct reageren of toch later?
Direct reageren is vaak het beste om te doen, maar soms lukt dat niet omdat emoties je parten spelen. Geef aan dat je deze afwijzing niet verwachtte en leg kort uit waarom jij denkt dat de functie en jij zo goed bij elkaar passen. Zo profileer je jezelf nog een keer. Dit kan handig zijn voor een nieuwe vacature die bij dat bedrijf vrij komt.
Ben je te veel overvallen door het nieuws? Bedank dan je gesprekspartner en vraag of het mogelijk is om op een ander moment terug te bellen.
'Een ander was meer geschikt’
Soms zegt de recruiter alleen ‘Een ander was meer geschikt’. Maar moet je dan toch doorvragen? De recruiter/werkgever heeft zijn keus gemaakt,daar zul je niet veel aan kunnen veranderen. Maar met deze reden kan jij weinig. Ik adviseer om door te vragen. Maar leg eerst uit waarom je het vraagt. Bijvoorbeeld omdat je betere sollicitaties wilt kunnen doen. Krijg je geen betere reden te horen voor je afwijzing? Laat het er dan bij en richt je op de volgende sollicitatie.
Een afwijzing na een sollicitatiegesprek is natuurlijk vervelend, maar laat je niet uit het veld slaan. Neem het niet (te) persoonlijk. Hoewel het een vervelend gevoel oproept, heeft het minder met jou of jouw kwaliteiten te maken. De werkgever is op zoek naar de beste match en hoe meer je solliciteert des te vaker je ook ‘nee’ te horen krijgt. Helaas – dat hoor er bij. Maar ga vol goede moed je volgende sollicitatie in en bereid je opnieuw goed voor door informatie op te zoeken over het bedrijf. Ook kan je onze voorbeeldvragen doornemen, zodat je daar in ieder geval een antwoord op klaar hebt.
Ron Katzenbauer
MonsterCoach