Omgaan met je quarter life crisis

Daar sta je dan. Je bent eind twintig, afgestudeerd, diploma op zak, je woont (net) op jezelf, hebt een relatie of bent happy single, een leuke vriendenkring, wat hobby’s ter afleiding. Het lijkt erop alsof je het allemaal goed voor elkaar hebt. En toch denk je; is dit het nou? Is dit alles? Vaak word je er zelfs onzeker van.

Zoveel kansen, zoveel mogelijkheden. Reizen, een paar jaar werken in het buitenland, voor jezelf beginnen, je helemaal om laten scholen. Je weet het even niet meer. Goede kans dat je last hebt van een quarter life crisis, of een dertigersdilemma. En dat is helemaal niet zo gek, er ís namelijk ook zoveel te kiezen en elke keuze heeft consequenties.

Waar de generaties voor jou duidelijk kozen voor het bekende ‘huisje boompje beestje’, is dit tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend en zijn er zoveel meer keuzes. Niet alleen op het gebied van werk, maar ook de keuze voor een relatie of het krijgen van kinderen. Dit zijn dan ook de belangrijkste drie thema’s waar twintigers en dertigers zich mee bezig houden.

De vele keuzes leveren keuzestress op, dit leidt ertoe dat twintigers en dertigers zich vaker lusteloos voelen en eerder geprikkeld of oververmoeid zijn. Vooral vrouwen zijn erg vatbaar voor het zogenaamde dertigersdilemma. Zij voelen meer dan mannen ook nog een bepaalde vorm van tijdstress.

Als je je steeds vaker onzeker, vermoeid en lusteloos voelt, wordt het tijd om aan de bel te trekken. Schakel hulp in voordat het te laat is en je misschien wel in een vroege burn-out belandt. Ga naar je huisarts als je denkt dat je er zelf niet meer uitkomt, ook op je werk kun je vaak een HR-medewerker om hulp vragen bij jouw dilemma’s.

Drie tips om sneller uit je crisis te komen:

1. Praten, praten, praten
Ga niet piekeren en binnen vetten, maar leg je dilemma’s op tafel. Praat erover, met je vrienden en collega’s. Je zal zien dat je niet de enige bent met dilemma’s. Vaak kun je elkaar helpen met keuzes maken en heb je tips voor elkaar. Heb je het idee dat je er niet meer uitkomt? Schakel dan hulp in van de huisarts of ga eens praten met een coach. Ook kun je met je vragen vaak terecht bij de HR-afdeling op je werk.

2. Schakel social media uit

Het gras van de buren is altijd groener. Er is altijd wel iets wat mooier, beter of groter is dan jij. Neem het allemaal niet te serieus. Op social media zien we altijd de groenste kant van het gras. Wat we vaak vergeten is dat mensen het niet posten als het wat minder gaat, of als ze gewoon een saaie dag op kantoor hebben gehad. Schakel je telefoon uit als je wat meer rust in je hoofd wil.

3. Ga keuzes maken

Ga voorzichtig keuzes maken. Begin met kleine keuzes en werk zo steeds meer toe naar de grotere dilemma’s. De enige manier om te dealen met je dilemma’s is door ze te accepteren en ermee aan de slag te gaan. Zo lang je geen keuzes zal maken, zal je blijven piekeren en twijfelen. Het is aan jou om dat te doorbreken.