Een promotie zonder loonsverhoging accepteren?
Gefeliciteerd, je hebt promotie gemaakt! Je hebt meer verantwoordelijkheden gekregen en misschien wel een nieuwe titel. Alleen zat een salarisverhoging er niet in... Wellicht niet echt een goeie deal? Sterker nog, het gaat in tegen de verwachtingen die je hebt bij het krijgen van een promotie. “Het is lastig je voor te stellen dat dit voorkomt”, aldus Robert Hosking, executive director van wervingsbureau OfficeTeam.
Maar het is een scenario wat af en toe voorkomt. “Het komt niet heel veel voor, het zijn uitzonderingen”, zegt Lynne Sarikas, directeur van het MBA Career Center van de Northeastern University’s College of Business Administration. “Dus als het gebeurt, worden mensen erdoor verrast.” Je kunt gaan twijfelen aan je eigen kunnen (waarom ben ik niet meer geld waard?) of aan de stabiliteit van het bedrijf (want waarom is er geen geld voor beschikbaar) of misschien onderschat je toch de macht van werkgever in de hedendaagse arbeidsmarkt?
De arbeidsmarkt is misschien ook wel wat veranderd: “Als je 15 jaar geleden zo’n aanbod had gekregen, had je alleen vraagtekens gezet bij de financiële gesteldheid van de onderneming.”, zegt Wendy Komac, loopbaancoach in Cleveland. “Maar nu zou je het aanbod accepteren, om eerst te bewijzen dat je in staat bent goed werk te leveren. Daarna krijg je pas je geld.” Daarom kan het aanbod accepteren wel de juiste keuze zijn. “Toen ik akkoord ging met een promotie zonder loonsverhoging, bleek de loonsverhoging naderhand veel hoger te zijn dan wat ik in eerste instantie gekregen zou hebben”, zegt Sarikas. “Daarnaast stond het erg goed op m’n cv”.
Met onderstaande tips kun je je voorbereiden op het scenario promotie zonder loonsverhoging
1. Zoek uit waarom je geen salarisverhoging krijgt
Laat de verrassing van een promotie zonder loonsverhoging je niet van je stuk brengen, maar probeer uit te vinden wat de reden is dat je geen loonsverhoging krijgt. De meest voorkomende reden na “we kunnen op dit moment niet meer betalen”, is dat je nog niet aan alle functie-eisen voldoet. Sarikas zegt daarover het volgende: ”De hr-manager kan zeggen: ‘als ik deze functie extern zou invullen, zou ik iemand aannemen die aan het volledige competentieprofiel voldoet. Je bent een goede kandidaat, maar je bezit niet alle competenties.’”
Werkgevers bevestigen deze werkwijze. “Het is een risico, want je bent nog wat onervaren, maar je hebt wel veel talent, dus geef ik je een promotie van director naar senior director.” aldus Greg Dollarhyde, CEO van de restaurantketen Veggie Grill. In deze situatie is het aan jou om op korte termijn een loonsverhoging te verdienen. “Het is belangrijk om daarbij meetbare doelstellingen vast te leggen, met een loonsverhoging per behaalde doelstelling – uiteraard op papier.”, zegt Komac.
2. Loopbaanontwikkeling mag niet ontbreken
Als je nog niet volledig gekwalificeerd bent voor de functie, vraag dan om de middelen om deze competenties op te doen. Als je manager je liever in het diepe gooit, kun je concluderen dat hij niet weet hoe hij mensen managet. Mocht je behoefte hebben aan externe training, begeleiding van een mentor of misschien wel allebei, praat dan eens met je manager of met iemand van de hr-afdeling. “Mentorbegeleiding kan heel erg effectief zijn als het regelmatig wordt ingepland, bijvoorbeeld één ochtend in de drie weken.”, aldus Dollarhyde.
Ga er niet mee akkoord als je manager laconiek aangeeft dat hij je mentor zal zijn. “Je mentor zou iemand moeten zijn met veel ervaring, maar zonder een directe relatie in de hiërarchie.”, zegt Sarikas. Externe training kan je helpen om een hogere functie te bereiken, daarbij maakt het niet uit of je je managementvaardigheden of je vakspecifieke kennis bijschaaft. Twijfel niet om je werkgever te vragen om voor relevante training te betalen. “Het trainingsbudget staat los van het geld dat beschikbaar is voor salarisverhogingen.”, aldus Komac.
3. Zoek uit wat je er voor terug krijgt
Een ander aandachtspunt bij een promotie zonder loonsverhoging: let op dat je niet toezegt om alleen maar harder te werken. “Praat eens met je werkgever, vraag wat de functie precies inhoudt en bepaal of dat vergelijkbaar is met wat je nu doet.”, zegt Hosking. Laat financiële onzekerheid je niet weerhouden om het beste uit je carrière te halen.” Je zult jezelf de vraag moeten stellen: ”Wat krijg ik ervoor terug?” aldus Sarikas. Heb het met je manager over de invulling van de functie, zodat die kan worden aangepast om zowel de belangen van de onderneming als die van jouzelf te dienen. “Je moet bedenken hoe je de functie voor jezelf kunt optimaliseren.”, sluit Komac af.
Kan je het niet eens worden?
Ben je niet eens met de gang van zaken van jouw promotie en staat het bedrijf niet open voor gesprekken of aanpassingen? Teken je nieuwe contract dan niet - want als je tekent dat zeg je toe dat je de nieuwe verantwoordelijkheden en functies naar je beste kunnen zal uitvoeren. Waarschijnlijk is het een beter idee dat je jouw carrière voortzet buiten de deuren van je huidige werkgever. Tijd voor een nieuwe uitdaging!