Promoot jezelf bij je manager

Door Monsterboard medewerker

Als jij meer wil bereiken in je huidige baan, is het zaak om op te vallen. Bij salarisverhogingen en promoties is het belangrijk dat je manager weet wat jij gepresteerd hebt. Natuurlijk kan je dit uiteenzetten in het gesprek dat je voert over je salarisonderhandelingen, maar het is beter om het jaar door de aandacht te trekken om te laten zien wat je kan.

Tips om op te vallen bij je manager

Maak je succes zichtbaar

Vier je succes. Laat je collega’s en managers weten wanneer je een project of opdracht succesvol hebt afgerond. Je kan een mail rondsturen binnen jouw team waarin je iedereen feliciteerd met het behaalde restultaat. Of je kan een presentatie geven waarin je met jouw afdeling terugblikt op wat jullie gedaan hebben. Maar overdrijf het niet, je wilt niet dat mensen je als een blaaskaak gaan zien.

Maak je succes meetbaar

Natuurlijk is iedereen blij als doelen gehaald zijn, maar managers zijn gek op cijfers. Hoe snel heb je dit bereikt? Heb je kunnen besparen? Cijfers van voor en na: voor welk verschil heb jij gezorgd? Documenteer de vooruitgang tijdens je werk, dat scheelt weer in de voorbereiding van je onderhandelingen.

Vraag om een evaluatie

Een evaluatiegesprek is een uitgelezen kans om je leidinggevenden te laten zien wat je de laatste tijd allemaal bereikt hebt. Is het al enige tijd geleden dat jij een evaluatiegesprek hebt gehad? Vraag er dan een aan en wacht niet tot je functioneringsgesprek. Laat je niet alleen door je manager beoordelen, maar vraag ook feedback van collega’s met wie je veel samenwerkt. Naderhand kan je ook vragen of ze een aanbeveling achter willen laten op je LinkedIn profiel. Zo wordt waardering voor jouw werk zichtbaar. Voor nu handig voor je manager, maar ook waardevol wanneer je op zoek gaat naar een andere baan.

Werk met andere afdelingen

Hoe meer mensen je kunt laten zien dat je goed werk levert, hoe groter de kans dat mensen je gaan zien als iemand waar je in verschillende situaties op kunt bouwen. En dat kan natuurlijk alleen maar in je voordeel werken als er promoties gegeven worden. Werken met andere afdelingen is dus een uitgelezen kans om jezelf te profileren buiten je eigen team.

Zet je in voor het bedrijf

Door kleine activiteiten of opdrachten naast je primaire functies op te pakken, ziet je manager dat je je inzet voor het bedrijf. Voeg je bijvoorbeeld bij de feestcommissie of wordt lid van de Ondernemingsraad. Zorg er natuurlijk wel voor dat je genoeg tijd over houdt voor je dagelijkse werkzaamheden. Uiteindelijk draait het om de primaire taak waar je voor bent aangenomen.

Er is een dunne lijn tussen positief opvallen en hielen likken. Dus kies je kansen om jezelf te promoten zonder te boek te staan als iemand die altijd de aandacht probeert te trekken.