Manieren om je presentatievaardigheden te verbeteren

Misschien is het je al eens opgevallen, maar mensen die een goede carrière hebben of hoog in de boom zitten bij een bedrijf, zijn vaak bevlogen sprekers. Wil jij ook zo'n vooraanstaande positie? Begin dan maar alvast aan je presentatievaardigheden te werken.

Veel mensen zijn bang om in het openbaar te spreken en maar liefst 74% van de Amerikaanse bevolking heeft er last van. En dat gaat van gezonde, maar wel irritante zenuwen, voordat je een presentatie moet geven, tot fysiek ziek worden als je weet dat je moet spreken. Gelukkig kan je er veel aan doen om je angsten de kop in te drukken en uiteindelijk te overwinnen.

Prestatievaardigheden komen goed van pas in ieder vakgebied, van zakelijke dienstverlening tot duurzame vacatures.

Tips voor zenuwen voor een presentatie:

Een goede voorbereiding is cruciaal
De beste manier om je zenuwen onder controle te houden als je een groep mensen moet toespreken, is door je goed voor te bereiden - aldus Ryan Estis die van presenteren zijn beroep heeft gemaakt. Hij schreef een blog over hoe hij zijn zenuwen in bedwang houdt. Een goede voorbereiding zal de kwaliteit van je presentatie verbeteren. “Het gebeurt maar al te vaak dat sprekers niet de volledige potentie van hun presentatie benutten, doordat er niet goed genoeg is nagedacht over de inhoud en hoe die wordt gebracht”, aldus leiderschapscoach Scott Eblin.

Pas je visie aan
Eblin kreeg de tip van een presentatiecoach om zijn eigen beeld bij een presentatie aan te passen. Want de manier waarop hij presenteren zelf zag, had invloed op zijn zenuwen. “Hij vertelde me dat ik, vlak voordat ik een podium op stap, niet moet denken dat ik een boodschap moet afleveren, maar dat ik mezelf eraan moet herinneren dat het enorm gaaf is dat ik een boodschap waar ik enthousiast over ben met duizend mensen mag delen” vertelt Eblin. “Die kleine aanpassing in mijn denkwijze maakte een enorm verschil. Daardoor begon ik presenteren te zien als een fantastische mogelijkheid en niet iets om nerveus van te worden”.

Maak gebruik van rustmomenten
"Om je zenuwen in bedwang te houden, kun je rustmomenten gebruiken”, adviseert communicatiecoach Eileen Sinett. "Zowel met als zonder woorden communiceren, kan in het begin vreemd voelen, maar uiteindelijk zal het rustgevend werken. Een veel gebruikte methode om van zenuwen af te komen is door even niet te spreken en naar je ademhaling te luisteren”.

Verbeter je presentatievaardigheden:

Zodra je je zenuwen onder controle hebt, zijn er nog een aantal stappen die je kunt nemen om beter te presenteren.

Wees kort en krachtig
Een veel voorkomend probleem is dat sprekers te lang praten, zegt Sinett. “De gemiddelde concentratiespanne van een luisteraar is ongeveer twintig minuten. Daarom is het belangrijk om meer te zeggen door minder te vertellen, waardoor die twintig minuten meer waarde krijgen”.

Straal energie uit
Eblin herinnert zich de klant die hem de beste tip van zijn carrière gaf. Ze vertelde hem dat de taak van de spreker is om in te spelen op de energie van het publiek, in plaats van andersom. “Ze had helemaal gelijk. Sinds dat moment probeer ik altijd in te schatten hoeveel energie ik nodig heb voor een effectieve presentatie”.

Maak oogcontact
“Begin met in alledaagse situaties oogcontact te maken binnen een groep”, zegt Sinett. “Kijk niet alleen maar naar een paar ogen, maar kijk dieper, totdat je de essentie van de individu kunt doorgronden. Daardoor ontstaat de connectie die het verschil maakt tussen tegen een publiek aan praten of met een publiek communiceren”.

Laat je inspireren door TED talks
Bekijk een aantal van de beste TED-presentaties. “Probeer te leren van de manier waarop sprekers handelen”, adviseert Eblin. “Vraag vervolgens aan je vrienden om feedback te geven wanneer je op hen oefent”.

Oefening baart kunst
Voor veel dingen geldt: hoe vaker je het doet, hoe beter je zult worden. “Dat geldt ook voor presenteren”, aldus Estis. Moet je iets presenteren voor een grote groep of voor belangrijke directeuren binnen het bedrijf? Doe dan eerst een proefpresentatie voor je collega's of jouw manager. Dan heb je het hele verhaal al een keer doorlopen waardoor je voor je gevoel beter beslagen ten ijs komt.

En vergeet niet dat iedereen een vorm van zenuwen heeft voordat hij of zij opstaat om te spreken. En als je een keer stottert, het even niet meer weet of gewoon de fout in gaat... Who cares? Je herpakt je, maakt er eventueel een grapje over, en gaat weer verder.
Maar zeker als je het spannend vindt, moet je jezelf een schop onder je kont geven om dit tóch te gaan doen. Je wordt er vanzelf beter in en een goede, zelfverzekerde spreker zal hier op meerdere momenten in zijn leven voordeel bij halen.