Tips voor sollicitatiebrief: politie

Tips voor sollicitatiebrief: politie

Wil je mensen helpen en beschermen? Sta je fysiek en mentaal sterk in je schoenen? Ben je stressbestendig? Wil je zorgen voor een veiligere samenleving? Dan wil jij ongetwijfeld werken bij de politie

Om bij de politie aan de slag te kunnen gaan, moet je laten zien dat jij een goede agent(e) bent. En dat begint bij het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief. Je ervaring en je kwaliteiten geven je mogelijke werkgever een goed beeld van wie je bent. Iedereen is verschillend en ieders persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten verschillen, maar  dit voorbeeld van een sollicitatiebrief voor de politie helpt je op weg.

Of je nu achter het bureau zit of je rondes maakt – als agent moet je veelzijdig zijn. Stel dat je over veel kwaliteiten beschikt die passen bij politiewerk, dan kan het behoorlijk lastig zijn om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Je wilt niet arrogant overkomen, maar ook geen belangrijke zaken weglaten.

Het schrijven van een sollicitatiebrief is een beetje te vergelijken met het opstellen van een proces verbaal. Het gaat er uiteindelijk bij beide om dat je een correct, overtuigend verhaal vertelt. Dit voorbeeld van een sollicitatiebrief bij de politie helpt je daarbij.

Download de gratis sollicitatiebrief politie-template hier.

MS doc

Tips voor sollicitatiebrief: politie


Inleiding:

Geef in de eerste alinea van je sollicitatiebrief aan waar je de vacature hebt gezien en laat op een enthousiaste manier weten dat je interesse hebt in de aangeboden functie. Vergeet ook vooral niet om vrijwel meteen de naam van de persoon te noemen waar je inmiddels telefonisch contact mee hebt gehad. Hierdoor maak je gelijk een positieve, proactieve indruk op de recruiter of werkgever.

"Geachte heer/mevrouw/juffrouw (achternaam),
Via Monsterboard.nl stuitte ik op uw vacature voor een functie bij de politie. De inhoud van de vacature maakte me enthousiast, waardoor ik er inmiddels telefonisch contact over heb opgenomen met (naam contactpersoon). Dit telefoongesprek heeft mijn positieve indruk voor deze baan verder versterkt. Ik stuur u daarom bij deze mijn schriftelijke sollicitatie toe."

  • Tip: Houd je introductie kort. Je motivatie en geschiktheid kun je verderop in je brief uitgebreider toelichten.

Motivatie: waarom pas jij bij de politie?

Laat in deze alinea zien waarop je in positieve zin kunt bijdragen aan het probleem of doel van de organisatie waar je solliciteert. Doe bijvoorbeeld online onderzoek of neem contact op met een netwerkcontact of met iemand die al binnen de organisatie actief is. Probeer op die manier een duidelijk(er) beeld te krijgen van de behoeften van de organisatie en speel daarop in door jouw persoonlijke kwaliteiten, die goed aansluiten op die behoeften, in deze alinea extra te benadrukken. 

"De veelzijdigheid, de uiteenlopende uitdagingen waar de politie voor staat en de essentiële rol die de politie vervult in onze maatschappij, spreken mij zeer aan. Een agent moet zich snel aan kunnen passen aan verschillende situaties en die met autoriteit oplossen. Een agent moet zowel flexibel als rechtvaardig zijn, zowel behulpzaam als beschermend en zowel waakzaam als stressbestendig. Kortom: politiewerk is voor mij het meest belonende werk dat iemand kan doen."

  • Tip: Laat in je sollicitatiebrief nooit doorschemeren dat je interesse hebt in de openstaande functie omdat je meent toe te zijn aan een nieuwe stap in je carrière. Dat is voor de recruiter of werkgever niet zo heel erg belangrijk. Hij of zij wil vooral graag van je te weten komen hoe goed je persoonlijke kwaliteiten van pas kunnen komen bij zijn of haar organisatie. 

Kennis en ervaring: hoe sluiten jouw kwaliteiten aan bij de politie?

Op welke manier kun je een positieve bijdrage leveren aan de organisatie waar je solliciteert? Noem maximaal twee van je belangrijke eigenschappen die  zo goed mogelijk aansluiten op de behoeften van de ander.

Waarom geschikt: 

"Tijdens mijn studie (naam studie) en de periode die ik bij (naam organisatie, korps of regio) werkzaam ben geweest, heb ik veel ervaring opgedaan met politiewerk. Mijn zelfvertrouwen en sterke persoonlijkheid hebben ervoor gezorgd dat ik nooit twijfelde aan mijn beslissingen en acties. Mijn gevoel voor rechtvaardigheid  zorgt ervoor dat ik altijd streef naar een efficiënte, wetmatig correcte oplossing."

  • Tip: Benoem niet alle capaciteiten waar je over beschikt. Houd het beknopt. Voor een overzicht van al je kwaliteiten verwijs je naar je cv.  

Afsluiting: kort en zakelijk

De slotalinea van een sollicitatiebrief is eigenlijk altijd hetzelfde. Je kunt de tekst natuurlijk wel een beetje aan je eigen smaak aanpassen, maar zorg er dan wel voor dat je aan blijft geven dat je openstaat voor een aanvullend persoonlijk gesprek.

"Ik ben er zeker van dat ik met mijn kennis en ervaring een positieve aanvulling voor uw korps kan vormen. Met belangstelling zie ik uw uitnodiging voor een persoonlijk gesprek tegemoet."

"Met vriendelijke groeten,

Jouw naam"

  • Tip: Maak een zelfverzekerde indruk. Vermijd daarom twijfelwoorden als ‘hopen’ en ‘(af)wachten’ in de afsluiting van je sollicitatiebrief.