Pesten op het werk
Maak voorgoed een einde aan pesterijen op het werk!

Her en der een grapje en af en toe wat ouwehoeren moet kunnen, maar als dit verandert in pesten op de werkvloer wordt het ineens een serieuzere zaak. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat maar liefst bijna een kwart miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder wordt gepest op de werkvloer.
Dit zijn gigantische cijfers die grote gevolgen kunnen hebben voor niet alleen iemands carrière en gezondheid maar ook mogelijk ziekteverzuim. Maar wat valt nu precies onder pesten op het werk en nog belangrijker: hoe deal je ermee? We hebben de feiten op een rijtje gezet.
6 Manieren van pesten op de werkvloer
Pesten op het werk is in principe aanhoudend negatief gedrag dat geprojecteerd wordt op één medewerker of een groep werknemers. Een conflict met een collega kan zowel direct als indirect zijn en zowel verbaal als non-verbaal. Onder een pesterij op het werk valt:
- verbale intimidatie
- uitsluiting en isolatie
- fysieke intimidatie
- roddelen
- onredelijke taken en deadlines opleggen
- cyberpesten
1. Verbale intimidatie
Denk aan het gebruik van denigrerende, kwetsende of beledigende woorden, vernederende opmerkingen of continu kritiek krijgen.
2. Uitsluiting en isolatie
Hieronder valt bewust een werknemer negeren, buitensluiten of isoleren door ze niet te betrekken bij werkgerelateerde activiteiten zoals vergaderingen. Of door de collega niet uit te nodigen voor sociale momenten zoals tegelijk op pauze gaan als team of bijkletsen bij het koffieapparaat.
3. Fysieke intimidatie
Deze vorm van treiteren op het werk is strafbaar en omvat fysiek bedreigend gedrag zoals slaan, schoppen, duwen en ook seksueel geweld of intimidatie.
4. Roddelen
Hier gaat het om je negatief over iemand uitlaten, roddelen of valse geruchten verspreiden met als doel schade aan iemands reputatie aan te richten. Dit soort collega's kun je maar beter vermijden!
5. Onredelijke taken en deadlines opleggen
Iemand opzettelijk overbelasten met onrealistische deadlines, zinloze taken of taken die buiten iemands vermogen liggen valt ook onder pesten op het werk.
6. Cyberpesten
Iemand online treiteren, beledigen of belachelijk maken op bijvoorbeeld het intranet, social media of in e-mails is ook een kwalijke zaak als het gaat om pesten op de werkvloer.
Wat is het verschil tussen pesten en plagen?
Het verschil tussen pesten en plagen zit hem vooral in de aard, de intentie en de gevolgen:
- Bij pesten gaat het om herhaaldelijk langdurig negatief gedrag, bij plagen is het van korte duur.
- Bij pesten is er sprake van machtsonbalans: de pester voelt zich sterker dan het slachtoffer. Bij plagen daarentegen dagen beide partijen elkaar op een speelse en vriendelijke manier uit.
- Pestgedrag heeft de intentie om schade of vernedering aan het slachtoffer toe te brengen, bij plagen is er geen intentie om de persoon te kwetsen.
- Bij pesten kunnen er negatieve gevolgen zijn voor het slachtoffer zoals angst, depressie en gezondheidsproblemen. Bij plagen is dit niet het geval en wordt het als een humoristische interactie ervaren.
Omgaan met een vervelende collega valt niet mee. Het is dan ook goed om de signalen van pesten op het werk in de gaten te houden zodat je tijdig aan de bel kunt trekken. De één zal assertiever zijn dan de ander, maar het is belangrijk dat je bewust bent van waar je de grens legt als het gaat om andermans gedrag naar jou toe.
Laat je vinden door top recruiters!
Wat te doen tegen pesten op het werk?
Pestgedrag is niet normaal en onacceptabel. Het is dan ook belangrijk om dit zo snel mogelijk de kop in te drukken. Maar hoe doe je dit? We hebben een aantal tips.
- Help de collega die gepest wordt
- Ga in gesprek
- Zoek hulp
- Verzamel bewijsmateriaal
1. Help de collega die gepest wordt
Je mond opentrekken op de werkvloer valt niet altijd mee maar je kop in het zand steken is nog veel erger. Grijp in, ontmasker de pester en stop de pesterij op het werk, hierdoor ontneem je de macht die ze denken te hebben.
2. Ga in gesprek
Het kan helpen om de pester uit te leggen hoe gemeen en beledigend hun gedrag is en dat het niet door de beugel kan. Wil je dit niet alleen doen? Vraag dan of een collega, je leidinggevende of ander vertrouwenspersoon samen met jou het gesprek met de pester in wil gaan.
Ook kun je ervoor kiezen om de hulp van een mediator in te schakelen. Een mediator leidt het gesprek en zorgt ervoor dat de belangen van beide partijen boven tafel komen zodat hopelijk het conflict wordt opgelost.
3. Zoek hulp
Pesten op het werk gaat je niet in de koude kleren zitten en kan flinke psychische schade aanrichten. Het is belangrijk dat je manieren vindt om je stress te verminderen en je veerkracht te vergroten door bijvoorbeeld te sporten, ontspanningsoefeningen aan te leren of professionele ondersteuning te zoeken bij een counselor of therapeut.
4. Verzamel bewijsmateriaal
Als niks lijkt te helpen tegen een pesterij op het werk is het verstandig om bewijsmateriaal te gaan verzamelen. Wanneer je kunt bewijzen dat je gepest wordt op werk, kan HR of je leidinggevende gemakkelijker actie ondernemen. Hoe je bewijs kunt verzamelen, lees je hieronder.
Het is daarnaast ook belangrijk om te proberen te voorkomen dat een arbeidsconflict overgaat in overspannenheid of een burn-out en je uiteindelijk terechtkomt bij de bedrijfsarts. Zorg daarom goed voor jezelf!
Hoe bewijs je pesten op het werk?
Het bewijzen van treiteren op het werk kan best een uitdaging zijn. De pester wil natuurlijk niet gepakt worden en zal er alles aan doen om zo subtiel mogelijk te werk te gaan. Hieronder volgen een aantal tips van hoe je het beste bewijs verzamelt van het pestgedrag zodat het niet alleen bij een verhaal blijft maar je het ook concreet kunt aantonen.
- Documenteer incidenten
- Bewaar bewijsmateriaal
- Zoek getuigen
- Verzamel ondersteunend materiaal
- Raadpleeg de HR-afdeling
- Win juridisch advies in
1. Documenteer incidenten
Schrijf alle details op in een logboek. Houd bij wat de datum, tijd en plaats was van het incident en beschrijf gedetailleerd op wat er is gebeurd en wat er door wie werd gezegd of gedaan.
2. Bewaar bewijsmateriaal
Verzamel alle e-mails, chatberichten, voicemails, notities en andere berichten die het pestgedrag aantonen.
3. Zoek getuigen
Hebben andere mensen gezien of gehoord wat er is gebeurd? Vraag of ze bereid zijn om een verklaring af te leggen en verzamel contactgegevens van deze getuigen.
4. Verzamel ondersteunend materiaal
Heb je medische hulp moeten zoeken door de lichamelijke of geestelijke gevolgen van pesten? Zorg er dan voor dat je alle medische rapporten en getuigenissen van therapeuten tot je beschikking hebt.
5. Raadpleeg de HR-afdeling
Onderzoek wat het bedrijfsbeleid is met betrekking tot pesten op het werk. Bekijk wat de specifieke definities zijn en wat de procedures zijn voor het indienen van klachten. Elke werkgever moet namelijk volgens de wet een beleid voeren met betrekking tot agressie, geweld en seksuele intimidatie.
6. Win juridisch advies in
Bij ernstig pestgedrag dat niet intern opgelost kan worden, is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Zo kunnen jullie samen jouw specifieke situatie doornemen en eventuele stappen zetten.
Is pesten op het werk strafbaar?
Je vraagt je wellicht af of pesten op het werk strafbaar is. In het geval van lichamelijk of seksueel geweld of intimidatie is dit wel degelijk een misdrijf en dus strafbaar. Roddelen of buitengesloten worden is vreselijk hinderend maar helaas niet strafbaar volgens de wet. Wel zou dit gedrag direct afgestraft moeten worden door je werkgever door middel van bijvoorbeeld een officiële waarschuwing, schorsing of in extreme gevallen ontslag.
Wat te doen tegen pesten op het werk door leidinggevende?
Als je je veilig genoeg voelt, zou je kunnen overwegen om het pesten op werk rechtstreeks met je leidinggevende te bespreken. Uitleggen wat er gebeurd is en hoe dit je dagelijks functioneren beïnvloedt, kan helpen om samen tot een oplossing te komen.
Is de situatie dusdanig uit de hand gelopen dat dit niet meer mogelijk is? Dan is het verstandig om een formele klacht in te dienen bij P&O. Ook kun je het bespreekbaar maken bij een vertrouwenspersoon of bedrijfsarts binnen het bedrijf. Mocht je je ook hier niet gerust bij voelen is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een goede arbeidsrecht advocaat.
Laat pesten op het werk achter je met een nieuwe baan
Na een uit de hand gelopen conflict op de werkvloer is het goed mogelijk dat je werkplezier of binding met het bedrijf flink is afgenomen. Het is daarom helemaal niet gek dat je benieuwd bent naar andere opties zoals een nieuwe baan op een andere afdeling, of een totaal nieuwe werkgever. Het leven is ten slotte te kort om ongelukkig te zijn! Creëer daarom nu een gratis profiel en upload je cv bij Monsterboard. Zo kun je op je eigen tempo rondneuzen tussen onze vacatures en ben je ook direct zichtbaar voor recruiters en werkgevers. Wie weet wat voor leuks er op je pad komt!