Papadag regeling: hier heb je recht op

Door Team Monsterboard

Een papadag is de perfecte kans om een intieme band met je kind op te bouwen. Zeker wanneer jij en je partner allebei werken, is het fijn om de zorg voor je kind te verdelen. Wist je dat je zo een dag vaak ook betaald kan opnemen? Lees hier hoe je dat slim regelt.

Wat is een papadag?

De term papadag verwijst naar de dag waarop een partner bewust vrij neemt van zijn werk om te zorgen voor zijn kind. Meestal is dit een vaste dag in de week. In de volksmond wordt dit vaak ‘papadag’ genoemd, maar de regeling geldt natuurlijk voor iedereen die net ouder is geworden. Een ander woord ervoor is daarom ook partnerverlof of ouderschapsverlof.

In Nederland zijn de arbeidsvoorwaarden voor kersverse ouders die het opvoeden van hun kind(eren) combineren met werken steeds beter geregeld. Wist je dat een verlof dag voor vaders zelfs bij de wet is vastgelegd? Er is een Europese richtlijn opgesteld voor papadagen, dus jij hebt daar als vader ook recht op!

Dit zijn de verschillende papadag regelingen

Je hebt als partner verschillende opties voor de papadag regeling. De eerste optie is om parttime te gaan werken. Zo kan je op een vaste dag per week voor je kind zorgen. Het gevolg hiervan is dan wel dat er minder geld op je bankrekening binnenkomt, omdat je niet meer fulltime werkt. Daarom is deze regeling niet voor iedereen financieel haalbaar.

Gelukkig hebben we goed nieuws! Er is ook een andere manier om je vrije dag met je kind te regelen. Er bestaan in Nederland een hoop verschillende verlofregelingen. Die verlofregelingen kun je slim inzetten. Zo krijg je doorbetaald voor je verlofdag, terwijl je dus eigenlijk minder werkt.

We zetten de verschillende verlofregelingen in Nederland eerst even voor je op een rijtje, zodat je door de bomen het bos weer ziet.

Op deze verlofregelingen heb je recht als vader

Als kersverse vader heb je in ons land recht op papadag en de volgende verlofregelingen:

● Geboorteverlof

Is je kindje net geboren? Van harte gefeliciteerd! Na de bevalling heb je als partner recht op één werkweek geboorteverlof. Dit wordt volledig doorbetaald door je werkgever.

● Aanvullend geboorteverlof

Na de geboorte van je kind heb je als vader recht op aanvullend geboorteverlof. Dit vraag je aan bij het UWV. Het aanvullend geboorteverlof bestaat uit vijf weken, waarbij je 70 procent van je salaris krijgt uitbetaald. Je hoeft deze vijf weken trouwens niet direct achter elkaar op te nemen; je mag het verlof verspreiden over de eerste zes maanden na de bevalling.

● Ouderschapsverlof

Je hebt als vader tot slot recht op het ouderschapsverlof. Dit verlof bestaat uit 26 weken, waarvan je negen weken tegen 70% van je salaris krijgt. De overige 15 weken zijn onbetaald. Dit ouderschapsverlof mag je ook gespreid opnemen, als je het maar opneemt in de eerste acht levensjaren van je kind.

Zo regel jij een papadag

Wil je als kersverse papa een papadag aanvragen, maar niet veel inleveren op je salaris? Dan kan! Zet het aanvullend geboorteverlof en het ouderschapsverlof ‘versnipperd’ in voor je dag met je kind en je krijgt gewoon doorbetaald op je vrije dagen. Zo wordt het gemakkelijker om je werk en de zorg voor je kind te combineren, zonder dat je daar veel salaris voor inlevert.

Een voorbeeld: Timo werkt 40 uur per week. De eerste week na de bevalling neemt hij volledig vrij (het geboorteverlof). Dit krijgt hij 100 procent vergoed van zijn werkgever. Daarna neemt hij nog drie weken vrij, zodat hij de eerste maand volledig thuis is met zijn kind en partner. Voor deze laatste drie weken zet hij het aanvullend geboorteverlof in. Dit betekent dat hij drie weken salaris krijgt van het UWV tegen 70 procent

Na de eerste maand gaat Timo vier dagen per week werken, en neemt hij elke donderdag op als papadag. Op papier (in zijn contract) blijft staan dat Timo 40 uur per week werkt, maar eigenlijk werkt hij dus maar 32 uur per week. De 32 uur die hij wekelijks werkt wordt voor 100 procent uitbetaald door zijn werkgever. De overige 8 uur (zijn papa verlofdag) wordt tegen 70 procent uitbetaald door het UWV.

Hier een voorbeeld van de papadagregeling:

soort verlofregeling

periode

wat

salaris

geboorteverlof

1 augustus 2022 t/m 7 augustus 2022

volledig vrij

100 procent salaris

aanvullend geboorteverlof

8 augustus 2022 t/m 28 augustus 2022

volledig vrij

70 procent salaris

aanvullend geboorteverlof

29 augustus 2022 t/m 6 november 2022

● werkt 4 dagen per week

● is 1 dag per week vrij (verlof)

● krijgt 4 dagen per week 100 procent salaris

● krijgt 1 dag per week 70 procent salaris

ouderschapsverlof

7 november 2022 t/m 23 september 2023

● werkt 4 dagen per week

● is 1 dag per week vrij
(verlof)

● krijgt 4 dagen per week 100 procent salaris

● krijgt 1 dag per week 70 procent salaris

Bovenstaand voorbeeld laat zien hoe je als vader meer dan een jaar een vrije dag met je kind kan opnemen van je werk, zonder dat je er veel salaris voor inlevert. Dat is een goed vooruitzicht, toch?

Waarom een papadag fijn is

Met een papadag kies je er als vader bewust voor om meer tijd door te brengen met je kind. En dat is echt leuk! Zo heb je meer tijd samen. En dat komt je werk-privé balans natuurlijk alleen maar ten goede! Wil je extra tips die je kunnen helpen met het vinden van een fijn balans tussen werk en gezin? Lees dan in dit artikel hoe je jouw werk en gezin beter combineert.

Jij verdient een flexibele werkgever

Je hebt in Nederland dus wettelijk gezien recht op een papadag. Krijg jij niet de gewenste steun en begrip van je huidige werkgever? Overweeg dan om van baan te wisselen. Maak een profiel aan op Monsterboard en neem een kijkje tussen onze duizenden vacatures! Ga op zoek naar een bedrijf waar meer begrip is voor jou als kersverse vader en waar ze een meer flexibele instelling hebben zodat jij je werk-privé balans beter kan combineren.