Ouderwetse carrièreregels
Noem ons eigenwijs maar...
Zodra je klaar bent met school, of wereldkundig maakt dat je een (nieuwe) baan zoekt, regent het tips. Van ouders, vrienden, de buurvrouw en het nichtje van de het meisje achter de kassa. Iedereen wil je helpen om je dromen waar te maken, maar soms mag je goedbedoeld advies best in twijfel trekken. Zeker als het van -met alle respect- oudere generaties komt. Zij hebben vaak gewoon een iets andere kijk op werk dan jij.
Ouderwets carrière-advies dat je meteen weer mag vergeten
1. Je bent te oud om nóg een studie te gaan doen
Misschien vind je jezelf nog te jong om fulltime te gaan werken. Of tijdens je vorige studie heb je het licht gezien en nu weet je wat je later wilt worden! Klein probleempje, je hebt (nog) niet helemaal de juiste kennis en vaardigheden om dit ook te gaan doen. Er is eigenlijk nooit een verkeerde reden om (door) te leren. Onthoud alleen wel dat je nooit alles op school leert, soms is de praktijk ook een goede leerschool.
2. Neem elk salarisaanbod aan
Vragen om meer geld vinden veel mensen not-done. Wees blij dat je een baan aangeboden krijgt is dan de gedachte. En natuurlijk start je niet op het salaris van een CEO, maar je hoeft ook niet gratis te werken. Doe onderzoek naar het startsalaris in jouw sector en overleg dat met de recruiter. Als het aanbod heel erg afwijkt (wat kan, sommige bedrijven regelen het gewoon niet zo netjes) kan je beter de baan afwijzen. Jij & jouw kennis hebben een bepaalde waarde en daar mag je best voor beloond worden.
3. Solliciteer alleen als een 100% match bent met de eisen in de vacature
Wij zeggen liever; solliciteer alleen als je 100% match bent met de functie. Als jij denkt dat je een toevoeging bent voor het bedrijf, dat je het merendeel van de kennis in huis hebt die ze vragen en de functie lijkt je gewoon heel tof; go for it!
Werkgevers kunnen veel vragen, maar uiteindelijk zullen ze gaan voor iemand die goed past in de functie én het team. Een 100% klik belangrijker dan een 100% match.
4. Blijf zo lang mogelijk bij dezelfde werkgever
Ook onder het mom Wees blij dat je een baan hebt is het voor sommige mensen not done om verder te kijken.
Maar als jij niet door kan groeien bij je huidige werkgever, als je een andere kant op wilt of ergens anders een mooie kans ziet dan moet je die gewoon pakken. Ja, het is spannend om weer ergens op nieuw te beginnen. Ja, je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Ja, waarschijnlijk krijg je een tijdelijk contract en is het dus iets meer onzeker dat je huidige vaste contract. Maar als je toe bent aan verandering, zal je iets moeten veranderen om verder carrière te maken. En 30 jaar bij dezelfde werkgever blijven doet bijna niemand meer.
5. Niet naar je zin bij je baan? Gewoon doorbijten
Vergelijkbaar met het punt hierboven, denkt vooral de oudere generatie dat je niet moet zeuren en blij moet zijn dat je een inkomen hebt. Maar als jij niet meer gelukkig wordt van je baan, of van je collega's, of van het bedrijf - dan moet je weg. Op zoek naar een functie waar jij je weer helemaal lekker gaat voelen.
In elke baan heb je dingen die minder leuk zijn en klusjes die niet favoriet zijn, maar als dit eerder regel dan uitzondering wordt dan is het tijd om rond te kijken naar iets anders. Doorbijten toont karakter als het even een korte periode druk of lastig is, maar op lange termijn kan jij alleen je beste werk afleveren als jij gewoon op je plek zit in je baan.
6. Iewl, thuiswerken?!
Thuiswerken is een ander woord voor op de bank hangen, chips eten en Netflix kijken terwijl je doet alsof je werkt - toch?
Niet bij alle bedrijven kan je flexibel werken, als dit heel belangrijk voor je is dan kan je waarschijnlijk het beste gaan werken bij een start-up. Maar het is niet raar om er naar te vragen tijdens het sollicitatieproces. Steeds meer werkgevers zien ook het voordeel in van flexwerken zoals glijdende werktijden of de mogelijkheid om (een deel van de dag) thuis te werken. Zeker als het bedrijf meer stuurt op output in plaats van aanwezigheid.
Dus lief bedoeld al die adviezen, maar haal er uit wat voor jou relevant is! Er is niet één waarheid, wat voor de ene persoon (vroeger) goed werkte, hoeft voor jou geen heilige graal te zijn.