Alles over de wettelijke opzegtermijn

Help! Je wilt weg bij je huidige werkgever of ze willen van jou af. Maar hoe zit het met de wettelijke opzegtermijn als je ontslag wilt nemen of ontslagen wordt?

Een opzegtermijn is de wettelijke termijn die zowel door de werkgever als werknemer moet worden gehanteerd bij het opzeggen van de arbeidsovereenkomst. De wettelijke opzegtermijn bepaalt de minimale periode waarin een van de partijen moet aankondigen dat ze de intentie hebben om de overeenkomst te beëindigen voordat deze daadwerkelijk beëindigd wordt.

De opzegperiode kan verschillen afhankelijk van het type contract, de duur van het dienstverband en eventuele specifieke voorwaarden die in het contract of de cao zijn opgenomen. In het onderstaande overzicht behandelen we de verschillende scenario's en de bijbehorende opzegtermijnen.

Belangrijk: vergeet niet om altijd je eigen arbeidscontract of cao na te lezen om te zien wat voor jou van toepassing is!

Ontslag nemen: wat is mijn opzegtermijn?

Heb je een leuke nieuwe job gevonden maar moet je eerst je oude baan nog opzeggen? Dan vraag je je vast af 'hoe lang is mijn opzegtermijn' zodat je weet per wanneer je ontslag kunt nemen! Voornamelijk de duur van je arbeidsovereenkomst bepaalt je wettelijke opzegtermijn en wanneer je ontslag kunt nemen. Over het algemeen geldt:

  • De opzegtermijn van een vast contract voor onbepaalde tijd is één kalendermaand.
    Dit houdt in dat als je per 1 maart uit dienst wilt, je dit uiterlijk voor 1 februari door moet geven. In de maand februari moet je dan dus nog gewoon aan het werk.
    - Een langer opzegtermijn mag afgesproken worden met je werkgever maar mag niet langer zijn dan zes maanden. Dit moet de werkgever altijd in het contract vastleggen.
    - Een kortere opzegtermijn mag ook als het in de cao staat. Dit hoeft de werkgever niet contractueel vast te leggen.
  • De opzegtermijn van een tijdelijk contract is in principe 'geen', want het contract heeft immers al een einddatum. Tussentijds opzeggen kan in principe alleen:
    - Wanneer je nog in de proeftijd zit.
    - Als er sprake is van ontslag op staande voet
    - Als er een tussentijds opzegbeding is opgenomen in je contract.
    Ook kun je in goed overleg met je werkgever een afspraak maken over het vroegtijdig opzeggen van je contract.
  • De opzegtermijn van een 0 uren contract voor bepaalde en onbepaalde tijd is vier dagen.
    Dit is gelijk aan de oproeptermijn. Dit is de periode waarbinnen de werkgever de werknemer moet oproepen voor werk.
    Roept je werkgever je op om te komen werken, maar in kortere tijd dan het afgesproken aantal dagen? Dan ben je niet verplicht om te komen. Als in de cao een kortere oproeptermijn is afgesproken dan is dit ook automatisch de wettelijke opzegtermijn.
  • Zit je nog in je proeftijd? Dan kun je per direct ontslag nemen zonder enig opzegtermijn.

Ontslag krijgen: wat is mijn opzegtermijn?

Maar wat is de wettelijke opzegtermijn eigenlijk als je ontslagen wordt? De opzegtermijn bij ontslag hangt wederom af van de duur van je arbeidscontract.

  • De opzegtermijn bij een vast contract voor onbepaalde tijd hangt af van het aantal jaren dat je in dienst bent:
    - Minder dan vijf jaar in dienst? Dan heb je een maand opzegtermijn.
    - Tussen vijf en 10 jaar in dienst? Dan heb je twee maanden opzegtermijn.
    - Tussen de 10 en 15 jaar in dienst? Dan geldt drie maanden opzegtermijn.
    - Meer dan 15 jaar in dienst? Dan heb je vier maanden opzegtermijn.

    De werkgever kan een langere opzegtermijn met je afspreken. Dit moet de werkgever wel vastleggen in je contract. Verder moet de opzegtermijn van de werkgever twee keer langer zijn dan die van jou.

    Ook een korter opzegtermijn kan afgesproken worden als dit in de cao genoemd wordt. Dit hoeft de werkgever niet in het contract vast te leggen.

  • De opzegtermijn bij een tijdelijk contract bestaat niet. Het contract eindigt op de afgesproken datum. Wel dient een werkgever na een tijdelijk contract van zes maanden of langer een aanzegtermijn aan te houden. Dit houdt in dat de werkgever uiterlijk één maand voor het einde van het contract aan de werknemer dient door te geven of het contract wordt verlengd. Doet je werkgever dit niet, dan heb je recht op een vergoeding.
  • De opzegtermijn van een 0-uren contract is net als bij ontslag nemen vier dagen. Wordt er een andere oproeptermijn aangehouden in de cao? Dan is dit ook direct het aantal dagen van opzegging.
  • Zit je nog in je proeftijd? Dan kun je meteen ontslagen worden.
  • Heb je het wel heel bont gemaakt? Dan mag je ontslagen worden op staande voet. Dit mag volgens de wet overigens alleen als er een geldige reden voor is.

    Ben je ontslagen volgens onjuiste redenen? Of volgt de werkgever een onregelmatige procedure waarbij de arbeidsovereenkomst op een eerder tijdstip is beëindigd dan zou kloppen volgens de wettelijke opzegtermijn? Dan is er mogelijk sprake van onterecht ontslag.

Klaar voor een nieuwe uitdaging?

Onder opzegtermijn uitkomen

In principe is een opzegtermijn in een arbeidscontract bindend voor zowel de werkgever als de werknemer. Het is dus wettelijk verplicht om dit na te leven, tenzij er sprake is van een uitzondering. Denk aan een onderling akkoord waarbij beide partijen schriftelijk vastleggen dat de tijd van opzegging verkort wordt. Of een beëindigingsovereenkomst - ook wel bekend als vaststellingsovereenkomst - waarbij beide partijen met wederzijds goedvinden de volledige opzegtermijn niet in acht hoeven te nemen.

Vind je nieuwe baan via Monsterboard

Ben je goed op de hoogte van de wet- en regelgeving met betrekking tot de wettelijke opzegtermijn en heb je berekend wanneer je kunt beginnen met een nieuwe baan? Upload je cv dan nu gratis bij Monsterboard. Zo kun je gemakkelijk met 1 druk op de knop reageren op de leukste vacatures en ben je ook direct zichtbaar voor recruiters en werkgevers. Voor je het weet zit je op je nieuwe plek!

Juridische disclaimer: Geen van de hierin verstrekte informatie vormt juridisch advies namens Monsterboard