6 tips voor je cv: opleidingen zet je zo het beste neer!

Ieder cv heeft een onderdeel met opleidingen, waarin je je scholen, studie en eventueel extra cursussen en diploma's zet. Lijkt makkelijk, gewoon een lijst maken van je gevolgde opleidingen en klaar ben je. Appeltje-eitje toch? Desalniettemin zijn er een aantal dingen belangrijk! Je kunt er namelijk meer uithalen dan je denkt. Wij geven je hier 6 tips voor je cv. Opleidingen zet je zo het beste neer!

Hoe plaats je opleiding op je cv?

Opleidingen zijn een belangrijk onderdeel van je cv. Het toont de werkgever en recruiters namelijk welke kennis je hebt. Door je opleidingen te vermelden toon je aan dat je een bepaald werk-denk niveau hebt. Het kan ook een carriere switch verklaren. Schrijf de volgende dingen op als je jouw opleidingen in je cv wilt delen:

  • de naam van de opleiding
  • de naam van de onderwijsinstelling
  • de locatie
  • de datum waarop je begonnen bent
  • de datum waarop je klaar was met de studie
  • informatie over je vakken, gevolgde minoren en semesters in het buitenland
  • je afstudeercijfer als je (bijna) cum laude bent afgestudeerd

6 tips: zet opleidingen zo op je cv

Nu je weet wat je van je opleiding moet delen, zit je vast met andere vragen in je hoofd. "Waar zet ik mijn opleiding op mijn cv?" of "Wat zet ik op mijn cv als ik mijn opleiding niet heb afgerond?" De volgende tips geven je antwoord op al je vragen:

  1. kies een logische plek op je cv
  2. denk aande hoeveelheid informatie die je geeft
  3. denk aan hoe relevant de opleiding is
  4. Laat je middelbare school ervaring weg
  5. volg een anti-chronologische volgorde
  6. opleidingen zijn niet alles

1. Kies een logische plek op je cv

De meeste werkzoekenden plaatsen als eerste personalia op hun cv. De grote vraag is vervolgens: wat zet je hierna op je cv? Eerst werkervaring of opleiding? Het antwoord is duidelijk. Wat het meest relevant is, zet je bovenaan. Je wilt namelijk dat een recruiter of een werkgever dit als eerste leest. De sneller je ze hebt overtuigd van jouw profiel des te beter natuurlijk. Sluit jouw werkervaring het beste aan bij de vacature waarop je solliciteert? Zet deze dan bovenaan. Sluiten jouw gevolgde opleidingen juist beter aan? Dan wissel je het om.

Even een voorbeeld: Stel dat je een kappersopleiding hebt gedaan, maar na die opleiding bent gaan werken als sales-assistent. Na een aantal jaar ben je opgeklommen tot salesmanager. Tijdens een sollicitatie naar een nieuwe functie als salesmanager is die werkervaring veel belangrijker dan je opleiding. Lekker onderaan zetten dus.

2. Uitgebreid of niet?

Als je net afgestudeerd bent, is de kans groot dat je nog niet zo veel relevante werkervaring op je cv hebt staan. Als dat het geval is: wees lekker uitgebreid! Vertel bijvoorbeeld welke extra projecten je naast je studie hebt gedaan, denk aan bijles geven. Maar ook speciale workshops, colleges of extra gastlessen die je hebt gevolgd, kun je allemaal benoemen. Het laat zien dat je actief bent geweest naast je studie en dat is voor veel werkgevers een pré! Denk wel na over wat ook relevant is en eventueel past bij de vacature waarop je solliciteert. Het is slim om dat eruit te laten springen.

Heb je juist al veel aansluitende werkervaring? Je kunt hier dan kort en bondig over zijn op je cv. Opleidingen zet je zo neer, zodat het duidelijk is wat je wanneer aan welke school hebt gevolgd. That's it! Wijk vooral niet uit naar extra informatie, zoals vakken, minors of je scriptie van 20 jaar geleden. Uitgebreid kan je in dit geval beter zijn bij je passende werkervaring.

3. Welke opleidingen zet je op je cv?

Het overkomt de beste: een jaartje een studie volgen en er daarna achter komen dat het toch niets voor jou is. Of je hebt een aantal keer een opleiding gevolgd, maar je opleiding niet afgemaakt. Cv technisch is het alsnog handig om dit op je cv te zetten. Als je ze er niet op zet zorgt het misschien juist voor een gat op je cv. En wie weet komt die ene onafgemaakte studie nog wel van pas voor een andere baan, je onthoudt altijd wel wat! Wees wel duidelijk op je cv of je het afgerond hebt. Ook hier geldt: heb je al jarenlang passende werkervaring? Laat het weg van je cv. Opleidingen die niet zijn afgerond zijn dan niet meer relevant.

4. Middelbare school op je cv?

Als je een diploma hebt van een beroepsopleiding, HBO of universiteit is het wel duidelijk dat je ook een middelbare schooldiploma hebt. Maar zet je jouw middelbare school op je cv? Het antwoord is kort, maar krachtig: nee! Je hoeft dit niet per se op je cv te vermelden. Dat scheelt dus weer ruimte. Heb je tijdens je middelbare schooltijd echt iets bijzonders gepresteerd zoals een eigen bedrijf opzetten, dan zet je het er wel bij.

5. Zet je opleidingen anti-chronologisch neer

En bij ieder cv geldt: zorg voor een netjes en overzichtelijk rijtje van je opleidingen. Zet ze anti-chronologisch neer: begin bij je meest recente opleiding of diploma en eindig met je eerst genoten opleiding. Zo kan de recruiter snel en in één oogopslag zien of je de juiste of relevante opleiding hebt gevolgd.

Tip: houd altijd in gedachte dat recruiters en werkgevers ook gewoon mensen zijn die op zoek zijn naar een antwoord. Namelijk: pas jij bij deze baan? Net zoals wij op Google zoeken naar antwoorden op onze vragen en informatie scannen, scannen zij ook jouw cv zo. Help ze een handje en zet de belangrijkste info bovenaan!

6. Geen opleidingen gedaan?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen opleidingen hebt gevolgd. Je hebt dan waarschijnlijk wel veel werkervaring. Jouw werkervaring is in dit geval het belangrijkste op jouw cv, opleidingen niet. Sta uitgebreid stil op je cv bij je werkervaring en hoe dit aansluit bij de vacature. Je kunt het opleidingen gedeelte gewoon weglaten. Ook hoef je niet expliciet te melden dat je geen opleiding hebt gedaan, dit kun je toelichten in een eventueel gesprek.

Een strak cv? Opleidingen goed verwerkt? Tijd om te solliciteren!

Ziet je cv er netjes uit? Dan ben je klaar om te gaan solliciteren! Upload je cv bij Monsterboard en wij zullen je helpen tijdens jouw zoektocht naar jouw nieuwe baan. Zo kunnen we je helpen aan meer passende vacatures, maar ook aan meer sollicitatie advies.