Open sollicitatie

Open sollicitatie

Open sollicitaties

Het wezenlijke verschil tussen een gewone sollicitatie en een open sollicitatie is dat er geen ‘zichtbare’ vacature is waar je op solliciteert. Er lijkt op dit moment geen werk, maar dat betekent niet dat er geen werk is. Het kan zeker zin hebben om een open sollicitatie te versturen, je weet nooit wanneer er binnen korte tijd iemand nodig is. Jouw motivatie is hier van groot belang.

De voordelen van een open sollicitatie 


• Een open sollicitatie is handig om jezelf te profileren als een geschikte kandidaat, voor nu of in de toekomst.
• Ook is het goed om via je open sollicitatie in gesprek te komen met de aanstaande werkgever, die in de toekomst goede medewerkers nodig heeft.
• Weet dat een recruiter altijd bezig is met het opbouwen van een portfolio met goede kandidaten. Is er nu geen functie vrij, pas je misschien bij een vacature in de toekomst.

 

 

Inhoud van een open sollicitatie

 

 

Waarom kies je voor dat bedrijf? 

De lezer van je CV en sollicitatiebrief verwacht van jou te horen waarom je solliciteert zonder dat er een vacature uitstaat. Daar moet je dus goed over nadenken. Is je brief niet aansprekend genoeg, dan zal die zeker niet bewaard worden. De volgende vragen helpen je op weg om je motivatie te schrijven.

  • Waarom kies ik specifiek voor dit bedrijf? (Complimenteer het bedrijf)
  • Wat is hun doel of dilemma? (Wat moet er opgelost of gerealiseerd worden?)
  • Wat kom ik brengen? (Jouw oplossing voor het doel of dilemma)
  • Welke functie zie je voor jezelf binnen dit bedrijf?

 

Vooraf informatie inwinnen is cruciaal 

Wat weet je over hun marktpositie? Verdiep je in de branche waarin het bedrijf werkzaam is. Wat zijn de grootste concurrenten en hoe doen die het? Bekijk de bedrijfswebsite, zoek op het internet en struin de verschillende Social Media af naar meer specifieke informatie. Ook op Monsterboard.nl vind je vele bedrijfspresentaties over de meest vooraanstaande Nederlandse bedrijven.

 

 

 

Wat gebeurt er met je open sollicitatie? 

Benader vooraf de werkgever/recruiter of het zin heeft om je CV en motivatiebrief te sturen. Als een bedrijf aangeeft niets met open sollicitaties te doen, kan je jezelf de moeite besparen. Soms wil het bedrijf liever op een ander manier communiceren, pas je dan aan. Dan heb je meer kans van slagen.

Bij een open sollicitatie is de kans groot dat je niet meteen een reactie krijgt. Het bedrijf heeft helemaal geen vacatures open staan en is helemaal niet met het wervingsproces bezig. Belangrijk om na twee weken nog wat van je te laten horen, bijvoorbeeld door het bedrijf te bellen. Zet in op contact maken en geef niet te snel op!

Ron Katzenbauer
MonsterCoach