Ontslag nemen: alles wat je moet weten over ontslag indienen

Je weet het zeker, je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Maar voordat je daarmee kunt beginnen, moet je eerst ontslag nemen bij je huidige baan. Een spannend moment, maar met dit artikel komt je baan opzeggen helemaal goed! Wij zetten alles wat je moet weten over ontslag indienen voor je op een rijtje.

Ontslag nemen? Dit moet je doen

De allerfijnste uitgangspositie is om vanuit je bestaande baan op zoek te gaan naar ander werk. Neem daar de tijd voor en bedenk goed wat je zoekt in die andere baan en waar je deze kunt vinden. Neem geen overhaaste beslissingen, het gras is vaak niet direct groener aan de overkant.

Oké, ben je er klaar voor om je ontslag officieel in te dienen? Met deze drie stappen is dit in een handomdraai gebeurd.

Stap 1: kondig je ontslag aan bij je werkgever

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je werkgever of leidinggevende via via hoort van je vertrek. Ben dit dus voor en houd die nieuwe baan even voor jezelf totdat je je baas hebt gesproken. Probeer tijdens het gesprek te focussen op positieve redenen, zoals een nieuwe uitdaging of andere inhoud van het werk. Het is slim om eventuele kritiek op je huidige baan achterwege te laten, dit kun je eventueel nog wel benoemen in een exitgesprek.

Stap 2: schrijf een ontslagbrief

Het is belangrijk om je ontslag ook op een officiële manier aan te kondigen. Ook als iedereen inmiddels weet dat je weggaat. Een arbeidscontract is een rechtsgeldig document en moet dus ook formeel ontbonden worden. Stel daarom een goede en volledige ontslagbrief op en voeg een persoonlijke noot toe. Dit helpt bij het achterlaten van een goede indruk bij je werkgever. Je weet maar nooit wanneer deze connectie nog eens van pas komt.

Stap 3: dien je ontslagbrief in of stuur het op

Je ontslag is bijna definitief. Verstuur je ontslagbrief per mail of aangetekend per post. Beide opties zijn rechtsgeldig. Zorg er wel voor dat als je ontslag neemt per mail, je om een ontvangstbevestiging vraagt. Zo weet je zeker dat je werkgever jouw brief ook daadwerkelijk heeft ontvangen.

Zo kun je ontslag indienen

Er zijn verschillende manieren waarop je ontslag kunt nemen bij je werkgever. Op welke manier je je baan opzegt, heeft te maken met hoe je contract eruitziet en hoe de verstandhouding is tussen jou en je baas. Dit zijn de drie manieren waarop je ontslag kunt indienen:

1. Ontslag met inachtneming van de opzegtermijn

Ontslag met inachtneming van de uitwerkperiode is de meest voorkomende manier van ontslag nemen. Vaak vind je de opzegtermijn terug op je contract. Heb je een contract voor bepaalde tijd en heb je geen opzegtermijn in je contract staan? Dan kan het zijn dat je pas ontslag kunt nemen wanneer je contract afloopt. Wil je toch eerder stoppen? Dan kun je ontslag indienen met wederzijds goedkeuren, of je stapt naar de kantonrechter. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, een vast contract? Dan geldt er meestal een opzegtermijn van één maand, tenzij er anders is afgesproken in het contract. De opzegtermijn mag echter nooit langer zijn dan een half jaar.

2. Ontslag met wederzijds goedvinden

Wanneer je ontslag neemt met wederzijds goedvinden, besluiten jij en je werkgever samen dat het beter is als je ergens anders gaat werken. Het voordeel hiervan is dat je ontslag kunt nemen met behoud van een WW-uitkering.

Samen met je werkgever leg je alle afspraken over je ontslag vast in een vaststellingsovereenkomst, ook wel een beëindigingsovereenkomst. Deze overeenkomst is het bewijs van de afspraken die zijn gemaakt. Er is bij wederzijds goedvinden dan ook geen tussenkomst nodig van de kantonrechter of het UWV.

3. Ontslag op staande voet

Om op staande voet ontslag te nemen, heb je een ernstige, dringende reden nodig. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij je bedreigd wordt door je werkgever, of wanneer deze weigert om je salaris uit te betalen. Belangrijk hierbij is dat je direct aangeeft waarom je ontslag neemt. Twijfel je of de reden van je ontslag ernstig genoeg is? Dan mag je hier wel eerst onderzoek naar doen. Als je zelf ontslag neemt, heb je niet altijd recht op een WW-uitkering of transitievergoeding. Het kan dus verstandig zijn om advies te vragen aan een rechtshulpverlener. Zo kunnen jullie samen kijken wat de mogelijkheden zijn als je per direct je baan opzegt.

Ontslag nemen? Let hierop!

Je baan opzeggen is een goed idee als je al een nieuwe baan hebt gevonden. Toch lukt dit niet altijd en komt het wel eens voor dat je ontslag neemt voordat je een nieuwe baan gescoord hebt. In dat geval zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je alles wat je moet weten wanneer je ontslag neemt met of zonder nieuwe baan.

Contractverlenging weigeren of ontslag nemen zonder nieuwe baan

Ben je van plan om je ontslag in te dienen of ga je niet akkoord met je contractverlenging, maar heb je nog geen nieuwe baan gevonden? Dan heb je in de meeste gevallen geen recht op een WW-uitkering. Je ontvangt namelijk pas een WW-uitkering als het niet jouw schuld is dat je werkloos bent.

Contractverlenging weigeren

Wat als je zelf besluit om niet akkoord te gaan met een contractverlenging? Dan maak je bewust de keuze om werkloos te worden en heb je in de meeste gevallen geen recht op een WW-uitkering. Weet je voor je contractverlening al dat je een nieuwe baan wilt, maar heb je nog niets gevonden? Teken dan toch het nieuwe contract bij je huidige werkgever, en zorg dat er een opzegtermijn in vermeld staat. Zo kan je in alle rust verder zoeken naar de beste match.

Ontslag nemen

Heb je nog geen nieuwe baan, maar wil je wel ontslag indienen en toch een WW-uitkering ontvangen? Bespreek dan met je werkgever ontslag met wederzijds goedvinden. Wanneer je werkgever aangeeft dat het niet jouw beslissing was om ontslag te nemen, behoud je je recht op een WW-uitkering. Belangrijk is wel dat er geen sprake mag zijn van ontslag op staande voet of verwijtbaar gedrag vanuit jouw kant.

Is er geen sprake van ontslag met wederzijds goedvinden? Zorg dan dat je een spaarpotje achter de hand hebt om de periode tussen twee banen te overbruggen.

Ontslag nemen met een nieuwe baan

Het is natuurlijk het allerfijnst als je de zekerheid hebt van een nieuwe baan, voordat je je oude baan opzegt. Zorg wel dat je je nieuwe arbeidscontract al ondertekend hebt voordat je je oude baan opzegt, zo weet je zeker dat je niet onverhoopt toch werkloos eindigt.

Ontslag nemen? Regel deze dingen

Heb je jouw ontslag ingediend? Top, dan is het einde van jouw dienstverband in zicht! Nu rest je alleen nog een aantal administratieve zaken:

  • Een overdracht: zorg ervoor dat je jouw werkzaamheden netjes afrondt. Zijn er nog zaken die opgepakt moeten worden na jouw vertrek? Maak dan een duidelijke overdracht, zodat iedereen precies weet wat er gedaan moet worden.
  • Opnemen van je vakantiedagen: check gelijk ook even of je nog vakantiedagen open hebt staan. Vaak kun je deze voor het einde van je dienstverband opnemen. Zo heb je lekker even wat vrije tijd tussen je oude en je nieuwe baan. Is het niet mogelijk om nog vakantiedagen op te nemen? Bijvoorbeeld omdat roosters anders niet rondkomen. Dan worden de resterende vakantiedagen uitbetaald.
  • Regel een getuigschrift: ga je op goede voet uit elkaar met je werkgever? Dan kun je vragen of je werkgever een persoonlijk getuigschrift voor je op wilt stellen en beschikbaar wil zijn als referentie wanneer je in de toekomst weer op zoek gaat naar een nieuwe baan. Een klein berichtje op LinkedIn is tegenwoordig ook al mooi meegenomen.

Ga je ontslag nemen? Vind je nieuwe uitdaging op Monsterboard

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, zodat je binnenkort ontslag kunt nemen bij je huidige werkgever? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een baan waar je wél blij van wordt. Neem eens een kijkje bij onze vacatures en upload je CV! Zo kunnen werkgevers je makkelijker vinden en kun je snel solliciteren op interessante vacatures!