Onterecht ontslag aanvechten: zo doe je dat

Laat je bij ontslag zonder geldige reden niet in een hoek drijven.

Bedrijven kunnen je niet zomaar ontslaan en hebben altijd een legitieme reden nodig voor hun beslissing. Bovendien moeten ze toestemming vragen aan een staatsorgaan, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Ontvang je wettelijk onjuiste redenen voor je ontslag of volgt de werkgever een onregelmatige procedure? Wellicht is er dan sprake van onterecht ontslag.

Als je onterecht ontslagen bent, kun je jouw ontslag aanvechten of op z'n allerminst om een schadevergoeding vragen. In dit artikel leggen we uit wat een ontslag nou precies onterecht maakt en hoe je het beste kunt reageren. Niemand houdt ervan om zijn baan te verliezen, helemaal niet ten onrechte. Met onze tips houd je het hoofd boven water.

Wat is onterecht ontslag?

Onterecht ontslag is als je bent ontslagen zonder dat er aan de wettelijke eisen is voldaan. Er zijn twee vormen van onterecht ontslag:

  1. kennelijk onredelijk ontslag, ofwel ontslag zonder geldige reden
  2. onregelmatig ontslag.

1. Kennelijk onredelijk ontslag

Een ontslag is kennelijk onredelijk als de omstandigheden en afwikkeling niet rechtvaardig zijn voor de werknemer, bijvoorbeeld wanneer:

  • de redenen voor het ontslag afwezig of onjuist zijn; of
  • het ontslag ernstige gevolgen heeft voor de werknemer ten opzichte van de werkgever

Redenen ontslag

Kennelijk onredelijk ontslag komt niet veel voor in de praktijk omdat het Centrum voor Werk en Inkomen de opgegeven redenen voor een ontslag altijd evalueert. Geeft de werkgever een wettelijk onjuiste reden voor het ontslag of zelfs helemaal geen reden? Dan wordt de ontslagvergunning ingehouden en kan de werkgever je niet ontslaan.

Dat wil echter niet zeggen dat kennelijk onredelijk ontslag of ontslag zonder geldige reden nooit voorkomt. Soms maakt het CWI een fout of werkt het centrum met verdraaide informatie. Een goed lopende onderneming kan niet alleen financiële redenen geven voor een ontslag. Ook discriminatie, bijvoorbeeld op basis van zwangerschap, huidskleur of geloofsovertuiging is onredelijk en dus aanvechtbaar.

Gevolgen voor werknemer

Een ontslag is niet alleen onterecht als de werkgever een ongeldige reden oplegt, maar ook als de gevolgen voor de werknemer dusdanig groter zijn dan de gevolgen voor de werkgever. Stel je voor dat je dankzij je ontslag heel moeilijk aan ander werk kan komen of zelfs helemaal niet meer kan deelnemen aan de arbeidsmarkt. In dit geval maakt jouw werkgever zich schuldig aan onredelijkheid.

2. Onregelmatig ontslag

Naast onredelijk ontslag heb je ook onregelmatig ontslag. Onregelmatig ontslag is een vorm van onterecht ontslag omdat werkgevers zich niet aan de wettelijke afspraken houden tijdens de ontslagprocedure, bijvoorbeeld door:

  • een werknemer te ontslaan zonder toestemming van het CWI; of
  • de regels van een opzegverbod te verbreken

Omzeiling van het CWI

Zonder een ontslagvergunning van het CWI heeft een werkgever gewoonweg het recht niet om werknemers te ontslaan. Ontvang je een ontslagbrief direct van je baas zonder toestemming van het CWI of een kantoorrechter? Dan is de brief ongeldig en kun je jouw ontslag aanvechten. Alleen tijdens proefperiodes kunnen werkgevers je ontslaan zonder vergunning.

Verbreking van het opzegverbod

Een opzegverbod zorgt ervoor dat een werkgever jouw arbeidsovereenkomst niet kan verbreken in bepaalde omstandigheden. Zo moeten bedrijven minstens twee jaar wachten voor ze kunnen ontslaan in geval van langdurige ziekte. Bij zwangerschap is dat zes weken ná de afloop van je bevallingsverlof. Hier volgen een aantal andere voorbeelden van opzegverboden:

  • je bent lid van een ondernemingsraad
  • je hebt militaire dienstplicht in het buitenland
  • je bedrijf ervaart een fusie of overname

Recht op een onterecht ontslagvergoeding

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst te vroeg beëindigt, betekent dit dat je recht hebt op een schadevergoeding. De hoogte van je vergoeding hangt af van je maandsalaris en kan volgens de overheid gelijk staan aan één bruto jaarsalaris. In geval van onredelijk of onregelmatig ontslag kun je ook een herstel van dienstbetrekking eisen.

5 Tips voor ontslag aanvechten

Niet iedereen weet hoe je het beste kunt reageren als je ten onrechte wordt ontslagen. Je raakt overstuur van het slechte nieuws en hebt geen idee wat er allemaal aan de hand is. Nu je weet wat een ontslag onterecht maakt, is het tijd om te leren wat je eraan kunt doen. Onze tips zijn als volgt:

  1. bestudeer het ontslagvoorstel
  2. maak geen ruzie met de werkgever
  3. wees bereid te onderhandelen
  4. verzamel bewijsmateriaal
  5. schakel een advocaat in

1. Bestudeer het ontslagvoorstel

Net als dat sollicitanten nooit hun eerste salarisaanbod moeten accepteren, is het belangrijk dat werknemers nooit direct akkoord gaan met een ontslagvoorstel. Zelfs niet als de werkgever er druk op zet. Lees het voorstel goed door en geef jezelf bedenktijd. Laat indien mogelijk het document eerst controleren door een arbeidsrecht advocaat. Zo weet je waar je aan toe bent.

2. Maak geen ruzie met de werkgever

Ruzie lost niets op en maakt het alleen maar moeilijker voor beide partijen om een eerlijke overeenkomst te sluiten. Probeer de relatie met je werkgever zo goed mogelijk te onderhouden terwijl de ontslagprocedure verloopt. Focus op je werkzaamheden en demonstreer dat je bereid bent om positief bij te dragen aan de onderhandelingen.

3. Wees bereid om te onderhandelen

Over onderhandelen gesproken, misschien kun je je werkgever overtuigen om in te stemmen op gunstigere ontslagvoorwaarden. Zo zou je om een grotere schadevergoeding kunnen vragen. Je zou ook kunnen proberen om je ontslagdatum een poosje uit te stellen zodat je iets meer tijd hebt om een nieuwe baan te vinden.

4. Verzamel bewijsmateriaal

Is er sprake van onregelmatig of kennelijk onredelijk ontslag en wil je jouw ontslag aanvechten? Verzamel dan bewijsmateriaal waarmee je kunt aantonen dat jouw ontslag onterecht is. Vraag aan je werkgever of ze je ontslagredenen schriftelijk kunnen bevestigen. Je kunt deze informatie delen met een arbeidsrecht advocaat, mocht je die erbij halen.

5. Schakel een advocaat in

Voor vragen over de aanpak van juridische kwesties kun je het beste terecht bij een expert. Een arbeidsrecht advocaat of jurist geeft het meest betrouwbare advies. Volgens de overheid moet je binnen twee maanden je zaak bij een rechter voorleggen. Als je te laat bent, kan je ontslag niet langer ongedaan worden. Zet het proces daarom zo snel mogelijk in gang.

Onterecht ontslagen? Vind een nieuwe baan met Monsterboard

Als je dit artikel leest, kan het zijn dat je een slachtoffer bent geworden van onterecht ontslag. Monsterboard helpt je een nieuwe baan met een betere werkomgeving met gunstige primaire en secondaire arbeidsvoorwaarden te vinden. Maak een gratis profiel aan op onze website om andere sollicitanten een stapje voor te blijven. Terwijl jij werkt aan je sollicitatiebrief, zoeken wij naar baanopeningen die aansluiten op je interesses en vaardigheden.

Juridische disclaimer: Geen van de hierin verstrekte informatie vormt juridisch advies namens Monsterboard.