Online netwerken

Online netwerken

Online zakelijk netwerken voor beginners

Waar je vroeger misschien oneindig aan het lunchen was met kennissen, is online netwerken zo veel makkelijk én er gaat minder tijd in zitten. Je hebt vast veel vrienden op je Facebook en tweet er vrolijk op los. Dat is ook al netwerken, het is alleen zaak om te zorgen dat je een relevant netwerk opbouwt op deze kanalen.
 

Online contact leggen

De stap van online netwerken is ook kleiner. Je hoeft alleen iemand te volgen of een verzoek uit te sturen om een connectie te leggen. Maar met wie kan je netwerken? Je hebt al je netwerk van huidige vrienden opgebouwd, maar ga er ook eens voor zitten om mensen aan je netwerk toe te voegen die je misschien minder goed kent. 
Vind je het lastig om jezelf te introduceren bij iemand die je niet (goed) kent, bijvoorbeeld een vriend van een vriend? Werk dan met een compliment. 'Ik vond jullie laatste marketingcampagne fantastisch. Ik werk zelf ook als marketeer en zag dat we beide bekend zijn met Henk, ik wilde mezelf daarom aan je voorstellen'.
 

Wat kan je online zetten

Met je digitale footprint in je achterhoofd, is het verstandig om altijd twee keer na te denken wat je op internet plaatst. Je weet maar nooit wie het allemaal leest. Maar dat betekent niet dat je alles heel zakelijk moet houden. Je praat met je collega's toch ook niet alleen maar over je werk?  
Tip: plaats alleen dingen online waarvan je het niet erg zou vinden als je werkgever of manager het ziet.
Denk ook na over je profielfoto, dit is het beeld dat jouw netwerk vaak van je te zien krijgt. Om de juiste foto te kiezen kan je dezelfde tips gebruiken als voor de foto op je cv.
 

Online netwerk onderhouden

Ook het onderhouden van je netwerk is tegenwoordig gemakkelijk. Je ziet op iemands profiel, tijdlijn of geschiedenis wat er in zijn leven speelt. Daar kan je gemakkelijk op reageren: een bericht, e-mail of sms is zo gestuurd.
 
Dat online netwerken sneller en gemakkelijker is dan vroeger, betekent niet dat je alleen contact via internet moet leggen. Ga eens iets drinken met een kennis, maak een lunchafspraak of ga met een groepje mensen met dezelfde interesses dineren. Netwerken is niet alleen belangrijk voor je carrière, het is ook leuk!