Zo word je een pro in online netwerken

Solliciteren naar vacatures is niet de enige manier om aan werk te komen. Met hulp van je online netwerk kun je ook fantastische banen vinden.

Borrels en conferenties waren een lange tijd de enige plekken waar je kon netwerken met andere werknemers. Tegenwoordig is online netwerken om in contact te komen met experts binnen en buiten je vakgebied of woonplaats de norm. Een online netwerk is meer dan een professionele vriendengroep: het is een hulpmiddel dat je te allen tijde kunt raadplegen om je kennis te vergroten en nieuwe carrièremogelijkheden te vinden.

Online netwerken is een vaardigheid die je kunt oefenen en verbeteren. In dit artikel vind je een overzicht van de beste netwerksites. Bovendien leer je hoe je een netwerk kunt uitbreiden en hoe je nieuwe connecties het beste kunt benaderen voor hulp of advies. Een online netwerk moet je net als een echte vriendengroep onderhouden. Met deze netwerktips van Monsterboard geef je jezelf een voorsprong op andere sollicitanten.

De beste platformen voor online netwerken

LinkedIn is een populair platform om te netwerken, maar het is lang niet de enige. Steeds meer werknemers, vooral onder jongere generaties, maken gebruik van social media platforms. Twitter is populair onder journalisten: op deze site publiceren zij hun artikelen. Fotografen gebruiken Instagram om hun werk met anderen te delen door middel van hashtags en YouTube is een netwerk voor filmmakers, influencers en diverse ondernemers.

Maak je geen gebruik van social media? Geen probleem. Er zijn genoeg andere voorbeelden van netwerksites. Zo kun je op zoek gaan naar plaatsgebonden groepen zoals Regio Zwolle Connect: een platform waarop individuele werknemers uit Zwolle en omstreken elkaar beter kunnen leren kennen. Er zijn ook groepen die gebaseerd zijn op gemeenschappelijke kenmerken, zoals Ambitieuze Meisjes: een Facebookgroep voor ondernemende vrouwen, of Oxfam Novib, voor duurzame ondernemers.

Hoe werkt online netwerken

Zodra je een website, platform of gemeenschap hebt gevonden die aansluit op je interesses en vaardigheden, moet je uitzoeken hoe je kunt deelnemen aan de groep. In de meeste gevallen moet je om toestemming vragen aan de organisatoren. Dat doe je door middel van een email, een telefoontje of een vriendschapsverzoek. De organisatoren evalueren je achtergrond om te bepalen of je bij de groep past. Veel groepen zijn inclusief, niet exclusief, dus afwijzingen zijn onwaarschijnlijk.

Zodra je lid bent geworden van een online netwerk kun je aan je profiel werken. Je profiel geeft deelnemers een indruk van je professionele achtergrond en heeft daarom veel weg van een cv. Op je profiel vermeld je onder andere je opleidingen en werkervaringen. Je kunt ook persoonlijke informatie met je netwerk delen, zoals je hobby’s of favoriete vakantiebestemmingen. Sommige groepen geven leden de mogelijkheid om foto’s en video’s aan hun profiel toe te voegen.

Zodra je profiel af is kun je eindelijk beginnen met het opbouwen van je online netwerk. Je hoeft connecties niet persoonlijk te kennen om ze aan je netwerk toe te voegen. Zoek naar gebruikers met een kleurrijke of gelijkwaardige werkgeschiedenis en stuur ze een vriendschapsverzoek. Als ze dit verzoek accepteren kun je ze benaderen voor carrière advies, of je kan ze vragen stellen over werkgelegenheden in hun vakgebied.

De voordelen van een online netwerk

De onbetwistbare pluspunten van online netwerken zijn als volgt:

  • maak connecties buiten je woon- of werkplaats
  • vind vacatures die niet openbaar gepubliceerd worden
  • ontvang uitnodigen voor borrels en evenementen
  • vraag om advies aan een grote groep mensen
  • leer potentiële zakenpartners kennen

Tips voor online netwerken

Volg deze tips om online te netwerken als een pro:

  1. versterk je digitale voetafdruk
  2. bouw een veelzijdig online netwerk op
  3. schrijf persoonlijke vriendschapsverzoeken
  4. help jezelf door anderen te helpen
  5. combineer online en offline

1. Versterk je digitale voetafdruk

Des te groter je digitale voetafdruk, des te meer anderen te weten kunnen komen over je. Een overzichtelijk profiel met een professionele profielfoto en functieomschrijving laat de leden van je netwerk weten wat je zo allemaal kan en waar je interesses liggen. Social mediagebruik draagt ook bij aan je voetafdruk. Verwijder onprofessionele foto’s of mededelingen die connecties en recruiters verkeerd kunnen opvatten.

2. bouw een veelzijdig online netwerk op

Een gevarieerd professioneel netwerk levert veelzijdige kennis en een breder aanbod van carrièremogelijkheden dan een eentonig professioneel netwerk. Wie zijn kring beperkt tot collega’s en kennissen doet zichzelf tekort. Leg contact met connecties uit andere woonplaatsen en vakgebieden. Zo kom je niet alleen meer te weten over anderen maar ook over jezelf. Wie weet introduceert een connectie met een andere achtergrond je aan nieuwe mogelijkheden.

3. schrijf persoonlijke vriendschapsverzoeken

Onpersoonlijke berichten laten een slechte indruk achter op connecties, net als dat onoriginele sollicitatiebrieven een slechte indruk achterlaten op recruiters. Een persoonlijk bericht toont interesse en waardering, en maakt bovendien duidelijk dat je de connectie behandelt als een persoon, niet als een onbetaalde carrièrecoach. Bespreek gedeelde interesses, identificeer overeenkomsten tussen jullie achtergronden of stel een doordachte vraag.

4. help jezelf door anderen te helpen

Online netwerken, net als het onderhouden van een vriendschap, moet van twee kanten komen. Connecties willen je dolgraag verder helpen met je carrière, maar verwachten dat jij in de toekomst ook klaarstaat voor hen. Als jij een connectie nuttig advies geeft of aan een baan helpt, zullen ze sneller bereid zijn om iets terug te doen, bijvoorbeeld door je te refereren naar een werkgever. Door je connecties te helpen, help je jezelf.

5. Combineer online met offline

Communiceren via internet is makkelijk en voordelig, maar face-to-face communicatie is net zo waardevol. Gebruik je digitale netwerk om in contact te komen met connecties en evenementen bij te wonen. Fysieke ontmoetingen leiden tot samenwerkingsverbanden en vriendschappen die later goed van pas kunnen komen. Veel werknemers hebben wel behoefte aan offline contact, zeker als ze thuiswerken of flexwerken en weinig mensen zien tijdens hun werkuren.

Netwerk online met de beste werkgevers op Monsterboard

Online netwerken is niet de enige manier om aan werk te komen. Maak een gratis profiel aan op Monsterboard , bouw je eigen netwerk op en speur naar nieuwe vacatures. Vergeet niet om je online profiel in te vullen zodat recruiters en werkgevers meer te weten kunnen komen over je werkgeschiedenis en toekomstplannen. Upload bovendien een digitaal kopie van je curriculum vitae zodat je sneller kan solliciteren naar nieuwe vacatures.