Omgaan met een onbeschofte recruiter

Door Monsterboard medewerker

Vanzelfsprekend is het aan te raden altijd beleefd te blijven tijdens een sollicitatiegesprek. Van het moment dat je binnen komt tot je de deur uitloopt. Maar wat doe je als je gesprekspartner beleefdheid in de wind slaat? Behoud je waardigheid door in alle gevallen de ander netjes te behandelen. Maar hoe ga je om met een onbeschofte recruiter als je zelf goed uit het gesprek wilt komen?

Weet je het zeker?

Het is mogelijk dat je gestrest bent voor je sollicitatiegesprek en daarom te veel achter een zin zoekt. Denk dus na voor je reageert. Was die vraag echt zo onbeschoft? Sommige vragen mogen niet gesteld worden, bijvoorbeeld als ze gaan over je leeftijd, religie, ras, geslacht of seksuele geaardheid. Bij veel andere onderwerpen is de scheidslijn minder duidelijk. Weet je niet zeker of de recruiter zich respectloos gedraagt? Leg het dan naast je neer en ga verder met het gesprek.

Jouw reactie op de onbeschofte recruiter

Je hebt je best gedaan om op sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd. Je prioriteit ligt dus bij het succesvol doorkomen van dit gesprek. Adem rustig in en denk aan de volgende punten voor je besluit je gesprekspartner te confronteren met zijn gedrag:

  • Je kunt na het gesprek altijd nog besluiten niet meer voor dit bedrijf te willen werken.
  • Het gedrag van deze recruiter is niet representatief voor dat van iedereen die bij deze organisatie werkt.
  • Eenmaal aangenomen heb je misschien niets meer met deze persoon te maken.
  • Het onbeschofte gedrag kan een test zijn om te beoordelen hoe je onder druk presteert.

Leid het gesprek weer in goede banen

Natuurlijk, het is niet makkelijk om beleefd te blijven als een ander zich het tegenovergestelde gedraagt. Toch zijn er aantal dingen die je kunt doen om het gesprek weer naar rustiger vaarwater te manoeuvreren.

  • Blijf kalm. Er is een kans dat je gesprekspartner zijn fout inziet en zijn gedrag verandert.
  • Negeer de onbeschofte opmerking en vertel verder over je vaardigheden.
  • Stel de recruiter een vraag over een onderwerp dat hem of haar interesseert.
  • Gebruik je gevoel voor humor om een voorzichtige opmerking terug te maken.
  • Vraag wat je gesprekspartner precies bedoelt met de opmerking die net gemaakt werd.
  • Gebruik zinsconstructies die beginnen met ‘Het komt op mij over’ of woorden van gelijke strekking als je de recruiter van repliek bedient.

Houd de eer aan jezelf

Maak de balans op. Heb je tevergeefs van alles geprobeerd om het sollicitatiegesprek te redden? Op een gegeven moment moet je de eer aan jezelf houden. Bedank de recruiter voor zijn tijd, rond het gesprek af en vertrek. Blijf ten allen tijden beleefd, dan kan je er zeker van zijn dat jij geen negatieve bijdrage hebt geleverd aan het gesprek.