5 dingen die je op school leert, waar je wél iets aan hebt

Welcome to the real world

5 dingen die je op school leert, waar je wél iets aan hebt

Wanneer ga ik dit óóit gebruiken en wat heb ik eraan om dit leren?
Hoe vaak heb je je die vraag gesteld tijdens je gehele studiecarrière? De tijdlijn van de Tachtigjarige oorlog, marketing modellen uit de vorige eeuw, wiskundige formules om X uit te rekenen met Phi… Het lijkt misschien niet direct van toegevoegde waarde om the real world of working people te betreden.Wij spraken carrière expert Jane Miller (CEO bij JaneKnows.com) en kwamen we met 5 dingen die je op school leert, waar je wél iets aan hebt.

1. The smartphone struggle is real

Je probeert het niet continu aandacht aan te geven, maar het kan vrij pittig zijn om te weerstaan; de impulsen van je smartphone. Met zo'n beetje alles binnen handbereik op je mobiel is zelfbeheersing niet alleen tijdens colleges van belang, maar ook bij jouw online zoektocht naar geschikte vacatures. Je social kanalen checken, viral videos kijken, hier een app’je, daar een snap’je… O ja, je was vacatures aan het zoeken. Focus!
Miller ’s tip: "Als je het echt niet kan weerstaan, neem dan een korte pauzes waarin je een online check doet naar bedrijven waar je zou willen werken. Door die informatie te lezen ben je meteen goed voorbereid wanneer je reageert op een vacature of op een gesprek."
 

2. Timemanagement

Tijdens je studietijd kon je nog wel eens ergens mee wegkomen, planning technisch gezien dan. Het nét iets te laat inleveren van een opdracht-  de printers op school werkten niet toen jij met je goeie gedrag het verslag ‘ruim van tevoren’ (lees: max 5 minuten) wilde uitprinten. Of misschien was jij wel degene die letterlijk door school rende om precies om 12:00 uur de hard copy versie door het postvak van je docent te schuiven. Waarom kan alles tegenwoordig niet gewoon digitaal eigenlijk? 
Maar je hebt hier wel een belangrijke les geleerd; deadlines zijn grenzen. Die je moet respecteren en die je moet halen. Zeker deadlines in vacatures zoals 'solliciteren tot...', zijn harde grenzen. Staat een vacature nog open en is de deadline verstreken? Niet zomaar solliciteren, dan lijkt het alsof je de vacature niet goed gelezen hebt. Is het echt dé baan voor jou? Misschien kan je nog één keer wegkomen met het missen van de deadline... Bel de recruiter even om te vragen of je nog kunt reageren.

Volgens Miller begint het allemaal met: "Prioriteiten stellen. Stel wekelijkse doelen voor jezelf op. Bijvoorbeeld; vandaag zal ik 5 bedrijven onderzoeken, 2 motivatiebrieven schrijven en deze week bekijk ik één carrièreartikel of -forum. Niet alleen zal dit je helpen op de juiste weg te blijven, maar het afvinken van de taken zal je zelfvertrouwen doen groeien."                                                                                                                                                                                                                      

3. Feedback, feedback en… feedback

Op school ben je doodgegooid met reflectieverslagen, evaluatierapportages, feedback momenten of persoonlijke gesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Tóch is het nuttig geweest dat je feedback hebt leren accepteren en implementeren. Helaas zijn niet alle bedrijven in staat om jou van persoonlijke feedback te voorzien wanneer je bent afgewezen. Het is dus aan jou om je eigen sollicitatieproces te reviewen.
Wat moet je anders aanpakken in het vervolg? Denk eens terug aan een moment dat je een onvoldoende hebt gekregen voor een tentamen. Had je niet genoeg gestudeerd, leerde je pas de avond van tevoren of begreep je de stof simpelweg niet?

Het zoeken naar een baan is eigenlijk niet heel anders. Het analyseren van elke afwijzing kan je kritische inzichten bieden. Miller zegt daarom ook "Als je in het cv stadium bent afgewezen, vraag dan iemand anders eens te kijken om te kijken of jouw sterke kanten wel genoeg worden benadrukt. Als je na een persoonlijk interview word afgewezen, denk dan eens na over hoe je overkwam tijdens het gesprek. Was je nerveus? Niet goed voorbereid? Had je weinig energie? Bedenk goed wat je de volgende keer anders zou doen."
 

4. Keep calm and steek niet al je tijd in werk vinden...
HUH? Echt?

Je kent het nog wel, de stress voor die ene belangrijke toets die je moet halen. Je bent nergens anders mee bezig geweest en de bibliotheek bood je nog net niet aan om te blijven overnachten. Ook het gevoel dat je werkloos bent kan een impact hebben op je stresslevel. Je kunt het idee hebben dat je eigenlijk elke seconde van de dag bezig moet zijn met activiteiten die je helpen aan een baan. Maar niets is minder waar volgens Miller. Het is beter om je een beperkt aantal uur volledig in te zetten om bepaalde taken af te ronden, in plaats van de hele dag door tijd vrijhouden en zijdelings bezig zijn met (de mogelijkheid om te) solliciteren. "Zorg ervoor dat je tijdens dit proces nog steeds gaat sporten, op stap gaat met vrienden en door blijft gaan met activiteiten die je graag doet. Het is veel moeilijker om te gaan met de lijdensweg van tijd als het zoeken naar een baan alles is waar je aan denkt. Plus, het eist zijn een tol, mentaal en fysiek."
 

5. Communicatie skills

Herinner jij je je eerste dag nog op school nog toen je jezelf voorstelde aan een stel vreemdelingen waarvan sommige uiteindelijk hele goede vrienden zijn geworden? Je zou het niet denken, maar dit lijkt aardig op het zoeken naar een baan. Jezelf pitchen bij verschillende potentiële werkgevers, waarbij je zoekt naar die ene juiste match; degene met wie het klikt. Om een goede indruk achter te laten, zal je zowel verbaal als schriftelijke communicatie skills moeten laten zien. Wanneer het gaat om e-mails en sollicitatiebrieven zegt Miller: "Wees beknopt en gebruik geen spreektaal. Vergeet niet dat je sollicitatiebrief en cv een representatie moeten zijn van jou als persoon. En zonder dat de recruiter je heeft ontmoet moeten zij dus een sterke indruk achter laten.