Wonen en werken in Londen

Wonen en werken in Londen
Nicole Blommers werkte als redacteur bij Radio Arnhem, totdat ze in 2005 besloot om haar langgekoesterde droom te volgen: wonen en werken in Londen.

Waarom wilde je zo graag naar Londen?
Ik kwam al vanaf mijn vijftiende regelmatig in Londen en vond het altijd een hele fijne stad. Vooral de muziekscene sprak mij erg aan – daar gebeurt het allemaal en als je er middenin zit, vang je dingen veel sneller op dan thuis. Dat sprak mij erg aan, dus dacht ik op een gegeven moment: ik ga er gewoon heen. Ik heb toch niks te verliezen.

Een spannende stap?
Niet echt, want ik kende de stad al tien jaar, dus voor mij was het een hele normale stap om daar naartoe te gaan. De eerste paar dagen dacht ik wel: jeetje wat heb ik gedaan? Maar toen ik een paar bandjes had gekeken wist ik het: ja, dit is waarom ik hiernaartoe ben gegaan.

Wat wilde je doen in Londen?
Dat was in het begin nog niet helemaal duidelijk. Ik had nog helemaal geen plannen, ik wilde er gewoon heen en dacht: ik zie wel. Het was een beetje een snelle beslissing.

Je had nog geen baan daar?
Nee, in het begin kon ik wat werk doen in het hostel waar ik zat, zodat ik mijn bed kon betalen. Van daaruit ben ik verder gaan zoeken.

Is dat gelukt?
Ja, ik kon een baan vinden als secretaresse in een dokterspraktijk. Het was geen spannende baan, maar ik was blij dat ik in Londen zat, zodat ik verder de dingen kon doen die ik wilde.

Was het moeilijk om daar iets te vinden als Nederlander?
Dat ging eigenlijk vrij gemakkelijk. Via de website gumtree.com kwam ik deze baan tegen. Een handige site, want ik vond daar ook leuke woonruimte.

Wat heb je verder nodig als je in Engeland wilt werken?
Niet zo veel. Je hebt geen werkvergunning of verblijfsvergunning nodig, dus je kunt zo aan de slag. Wel heb je en National Insurance Number en een Social Security Number nodig, anders kunnen ze je niet uitbetalen. En je moet ervoor zorgen dat je je bij een dokter aanmeldt, zodat je ook verzekerd bent. Dat kost niks en de ziektekosten zijn dan verder ook gewoon gratis.

Hoe was de werkcultuur in Londen? Was het formeel of informeel?
Bij mij was het vrij informeel en losjes. Wat ik wel merkte is dat het heel normaal is dat je tien uur op een dag werkt. Veel mensen die een 40-urige werkweek in vier dagen proppen. Dat zie ik hier niet zo snel gebeuren.

Hoe beviel het verder in Londen. Was het wat je er van voorgesteld had?
Ja! Ik heb er bijna vier jaar gewoond en vind het echt de beste tijd van mijn leven. Het leeft enorm daar. Niet alleen muziek, maar ook andere zaken.

Is het niet ontzettend duur om in Londen te leven?
Qua woonruimte wel. Maar verder kun je het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. De musea zijn gratis, dus dat scheelt bijvoorbeeld al. Het ligt eraan wat je allemaal wilt doen. Ik vind het leuk om bandjes te kijken, maar veel leuke beginnende bandjes spelen in kleine zalen, dus dat hoeft ook niet veel geld te kosten.

Tijdens je verblijf schreef je ook voor Oor en Glamcult. Was dat speciaal over Londen?
Ja, ik heb een jaar een column geschreven voor de OOR over het leven in Londen en de dingen die ik beleefde elke maand. Voor de Glamcult schreef ik over nieuwe Britse bands, DJ’s en dergelijke.

Hoe ben je daar terechtgekomen?
Zij hebben mij benaderd. Voordat ik naar Londen vertrok had ik al een klein netwerk opgebouwd in de muziekbusiness, met name door mijn eigen website popscene.nl. Dus die wisten: daar zit een meisje in Londen, misschien is het wel leuk als die voor ons gaat schrijven.

Hoe was dat om te doen?
Heel leuk. Ik vind het altijd wel leuk om bepaalde goede bands de hemel in te prijzen, dus dat mocht ik dan vanuit Londen doen.

En het leverde weer extra inkomsten op?
Bij OOR wel, maar Glamcult is op vrijwillige basis.

Waarom ben je uiteindelijk toch teruggegaan?
Ik wilde op een gegeven moment weer een studie gaan volgen. Dus heb ik besloten om dat in Nederland te gaan doen. Maar met pijn in mijn hart.

Heb je spijt van je terugkeer?
Ik heb wel vaak momenten dat ik de stad nog erg mis, zeker als ik zie wat zich daar nog allemaal afspeelt. Maar ik zit nog anderhalf jaar aan deze studie vast. Misschien dat ik daarna weer terugga, maar dat weet ik nu nog niet zeker.

© Monsterboard