Netwerken tijdens de decemberborrels

Netwerken tijdens de decemberborrels

Borrel

Rond de jaarwisseling zijn er zeker twee gelegenheden, de Kerstborrel en de Nieuwjaarsreceptie, om op een informele manier op het werk met elkaar kennis te maken. Maar heb je wel eens gedacht om deze ook te gebruiken om te netwerken? Daarmee creëer je kansen voor jouw toekomst, binnen of buiten het bedrijf.

Informele sfeer maakt meer mogelijk

Juist wanneer de sfeer informeel en iedereen ontspannen is, is het makkelijk om te netwerken. Niemand zal vreemd opkijken als je met elkaar in gesprek gaat. Daar zijn deze borrels juist voor bedoeld. En nu is er ook ruimte om met iemand die je nog niet goed kent contact te maken. Zeker wanneer je nog niet zo lang bij een bedrijf werkt, is een borrel een goede gelegenheid om aan directe collega’s te vragen om jou aan andere medewerkers voor te stellen.

Investeren in de relatie 

Het doel van netwerken op deze borrels is niet om er nieuw werk uit te halen. Het gaat om het versterken van relaties met oude en nieuwe collega’s. Wanneer je investeert in de relatie zul je al snel beter met elkaar kunnen samenwerken. Ook ontstaan op deze manier nieuwe samenwerkingen, zeker wanneer jij het initiatief neemt.

Netwerktips voor bedrijfsborrels

  • Stel jezelf het doel om met minimaal één collega die je niet goed kent kennis te maken.
  • Stel vragen zodat je te weten komt wat de ander bezig houdt. Begin zakelijk en stap dan ook eens over naar het persoonlijke vlak.
  • Het is een gesprek, dus geef ook informatie over jezelf, de ander wil jou ook leren kennen.Zoek naar overeenkomsten; werk of privé gerelateerd.
  • Help de ander waar mogelijk met jouw kennis, tips of informatie .
  • Wissel e-mailadressen uit om in contact te blijven.

Wat je beter niet kan doen op een borrel

  • Vertel niet dat je van plan bent om weg te gaan bij de werkgever, het zal als een lopend vuurtje verspreid worden.
  • Let op dat je niet teveel drinkt, de gevolgen werken door op de werkvloer.
  • Vermijd conflicten. Klinkt logisch, maar door de alcohol kan het gebeuren dat de vlam in de pan slaat. Probeer dat te voorkomen.
  • Ga niet mee in roddels, voor je het weet krijg je een slechte naam in het bedrijf.
  • Bewaar het klagen over je werk voor je vrienden thuis. Je weet nooit wie jouw verhaal hoort en hoe het geïnterpreteerd wordt.
Op de korte termijn richt je je op een betere band met je collega’s om de samenwerking te bevorderen. Investeer zeker in je huidige collega’s voor de lange termijn, zij zullen je jaren later ook nog willen helpen – en jij hen. Daarvoor moet je wel de relatie onderhouden, bij je huidige baas maar ook als één van jullie de overstap maakt naar een ander bedrijf.

Ron Katzenbauer
MonsterCoach