Netwerken in vijf stappen

Netwerken in vijf stappen

Netwerken in vijf stappen

Vraag je je af hoe netwerken eigenlijk werkt? Geen paniek, Monsterboard.nl heeft het antwoord voor je. In een notendop komt het eigenlijk allemaal neer op deze vijf stappen:

1. Leer jezelf verkopen
Je hebt pas iets aan een netwerk als mensen weten wie je bent en wat je kunt. Leer jezelf dus verkopen. Wat zijn je sterke punten en vaardigheden? Bedenk dat je vaak maar kort de tijd hebt om iemand te spreken, oefen daarom op een elevator speech.

2. Bouw een netwerk op
Begin met mensen die je kent van je werk en je kennissen en familiekring. Word ook bekend met de ongeschreven regels van het netwerken.

3. Breid je netwerk uit
Geen betere plek om je netwerk snel uit te breiden als op beurzen en netwerkborrels. Als je de juiste bezoekt, lopen er veel mensen rond die werkzaam zijn in jouw vakgebied. Nog een voordeel van evenementen is dat de meeste mensen er open staan voor een gesprek.

4. Onderhoud je netwerk
Voorkom dat je een portemonnee vol visitekaartjes hebt, zonder te weten wie al die personen toch zijn. Andersom is het voor de kracht van je netwerk ook wel zo handig als anderen nog steeds weten wie jij bent. Onderhoud dus je netwerk.

5. Herken contacten die niet de moeite waard zijn
Voor wat hoort wat, netwerken hoort van twee kanten te komen. Dat betekent dat je niet alleen kunt profiteren van je contacten, maar zelf ook anderen zult moeten helpen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor jou, maar ook mensen in jouw netwerk. Leer profiteurs herkennen en verspil zo weinig mogelijk tijd aan ze.

© Monsterboard.nl