Netwerken op een beurs of borrel

Netwerken op een beurs of borrel

Netwerken op een beurs of borrel

Beurzen, conferenties en borrels zijn ideale plaatsen om te bouwen aan je netwerk. Vooral als het gaat om bijeenkomsten die te maken hebben met je vakgebied, zou je er best wel eens tegen een opdracht of carrièrekans kunnen aanlopen.

Bezoek dus eens zo’n bijeenkomst, en houd daarbij de volgende tips in gedachten:

Zet je over je angst
Sommigen vinden het eng om op een beurs of borrel op een vreemde af te stappen. Bedenk echter dat hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker en vanzelfsprekender het wordt. Houd ook in gedachten dat jij niet de enige bent die hier is om te netwerken, de andere aanwezigen staan dus open voor een gesprek.

Vind gemeenschappelijke interesses
Een gesprek verloopt natuurlijk veel soepeler als jullie een gespreksonderwerp hebben dat jullie gemeenschappelijke interesse heeft. Probeer er achter te komen aan welke projecten je gesprekspartner heeft gewerkt, en welke bedrijven of personen daarbij betrokken waren. Zo vorm je gelijk een beeld van hoe waardevol iemand voor je netwerk kan zijn.

Luister
Houd je aan de 80/20-regel – praat 20 procent van de tijd en laat de ander 80 procent van de tijd aan het woord. De meeste mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten, dus dit moet je weinig problemen opleveren. Reageer geïnteresseerd, stel vragen en laat ze over hun werk en bedrijf praten. Wie weet krijg je zo informatie over eventuele vacatures of opdrachtmogelijkheden.

Dwaal niet te ver af
Houd altijd een einddoel in gedachten voor elk gesprek dat je voert. Schroom niet een excuus te verzinnen en weg te lopen als je het gevoel hebt dat een gesprek nergens op uitdraait.

Gebruik je visitekaartjes
Neem altijd meer visitekaartjes mee dan je verwacht nodig te hebben. Je kunt er immers maar beter te veel hebben dan dat je aan het einde van de dag geen kaartje meer hebt om aan iemand te geven met wie zo je zojuist een interessant gesprek hebt gevoerd.

Wissel kaartjes uit met iedereen met wie je een gesprek voert. Neem een pen mee zodat je aan het eind van ieder gesprek kunt opschrijven met wie je over wat hebt gepraat.

Oefen je elevator speech
Mensen hebben niet altijd veel tijd en daarom moet je jezelf in korte tijd aan iemand kunnen verkopen. Bereid een elevator speech voor, waarin je kort samenvat wie je bent, wat je doet en kunt en wat je doelen zijn.

Bouw relaties op
Stuur mensen met wie je hebt gesproken de dag erna een korte mail zodat ze je niet vergeten. Geef daarin bijvoorbeeld antwoord op een vraag waarop je zou terugkomen, geef de bron van een onderzoek waar jullie even niet konden opkomen of zeg gewoon dat je het een prettig gesprek vond.

Blijf ook na de beurs je netwerk onderhouden. Over het algemeen begint een netwerk immers pas op de lange termijn zijn vruchten af te werpen.

© Monsterboard.nl