Nee zeggen op werk doe je zo: 7 tips

Door Monsterboard

Of je nu net aan je eerste baan begonnen bent of alweer 10 jaar aan het werk bent:nee zeggen op werk is en blijft voor veel mensen lastig. Je moet je manager, collega of baas afwijzen en dat doen we liever niet. En bovendien: je hebt toch altijd geleerd om proactief te zijn en zo vaak mogelijk ja te zeggen op nieuwe projecten of kansen? Maar soms is nee zeggen wel belangrijk. Sterker nog, in sommige gevallen is het juist goed voor je carrière. Leren nee zeggen op werk kan jij ook! Monsterboard geeft je 7 tips.

Je herkent het gevoel vast wel, zo’n moment dat je volmondig ja zegt terwijl je eigenlijk nee had willen zeggen. Zeker als je net begonnen bent met een stage of je eerste baan, kan nee zeggen moeilijk zijn. Je wil alle kansen pakken en je durft misschien niet tegen je manager of collega’s in te gaan. Maar als je to-do lijst langer en langer wordt en overwerken eerder regel dan uitzondering is, dan is nee zeggen echt nodig. Je wilt natuurlijk een burn-out voorkomen en regie houden op je eigen werkplezier. Het goede nieuws is: je kunt het leren om assertiever te worden op het werk en nee te zeggen! Je moet alleen weten wanneer en hoe.

1. Prioriteiten stellen

Stel, je manager vraagt je een bepaalde taak te doen, maar eigenlijk is je to-do lijst al helemaal vol. Zeg hem of haar dan dat je het heel graag wil doen, maar dat je op dit moment bezig bent met andere belangrijke taken of projecten. Vraag vervolgens of hij of zij je wil helpen met prioriteren: wat is belangrijker? Kan er iets wachten tot morgen of volgende week? Zo kunnen jullie samen je to-do lijst opnieuw indelen. Met dit antwoord kom je super verantwoordelijk, volwassen en flexibel over. Een gouden zin die je jezelf ook kunt stellen is: ‘moet ik dit nu doen?’, waarbij je de klemtoon per woord kunt afwisselen.

2. Eerlijk zijn

Het kost veel tijd om ergens goed in te worden, en het komt regelmatig voor dat leidinggevenden of collega’s niet precies weten van elkaar welke vaardigheden ze wel en niet hebben. Als je manager of collega je iets vraagt te doen waarvan je weet dat je het nog niet kan, zeg dit dan eerlijk. Maar geef ook aan dat je het graag wil leren en graag met iemand wil samenwerken die het al wel kan zodat je het ook onder de knie kan krijgen. Een heel verantwoordelijk antwoord!

3. Je tijd nemen

Net zoals je niet direct nee hoeft te zeggen, hoef je ook niet direct ja te zeggen. Krijg je een verzoek op je werk waar je nog over twijfelt? Zeg dan zeker niet direct ja. Neem rustig je tijd en geef aan dat je hier later op terug komt. Beter nog: vraag wanneer je collega of leidinggevende antwoord van je verwacht, zodat je weet wanneer je op het verzoek moet terugkomen. Vervolgens kun je rustig je tijd nemen om je antwoord te formuleren.

4. Bied een alternatief

Als we nee zeggen op werk zijn we bang om over te komen als iemand die niet wil helpen. Maar je kan iemand anders ook helpen door een alternatief te bieden. Als je collega je vraagt om ergens mee te helpen, kun je ook prima antwoorden dat een andere collega daar ook heel goed in is. Of dat je heel graag helpt, maar wel pas volgende week tijd hebt.

5. Doorvragen

Stel, er wordt aan je gevraagd of je een plan voor een nieuw project kan uitwerken. De ‘ja’ is eruit voor je het weet. Daarna kom je er pas achter om welk project het gaat en blijkt dat het veel meer tijd kost dan je dacht. Doorvragen is de oplossing! Vraag bijvoorbeeld hoeveel tijd iets gaat kosten, wanneer het af moet zijn en welke collega’s er nog meer aan werken. Op basis van de antwoorden kun je jouw nee ook beter onderbouwen door te zeggen dat je hier geen tijd voor hebt!

6. Oefenen

Nee zeggen op het werk kun je leren, en dus ook oefenen! Om te beginnen kun je oefenen met nee zeggen in voor jou makkelijke of minder belangrijke situaties. Dat kan al een vriendin zijn die vraagt of je een biertje wilt, je vriend die vraagt of je de vaatwasser wil uitruimen of de kassière die vraagt of je er 10 cent bij hebt. Oefening baart kunst! Heb je toch behoefte aan begeleiding? Een assertiviteitstraining zou dan wellicht iets voor je kunnen zijn.

7. Hoe zeggen anderen nee?

Kijk eens bij je collega’s, vrienden of familie hoe anderen nee zeggen. Op welke manier zeggen ze het, in welke situaties? En als ze het tegen jou zeggen: was je direct teleurgesteld of boos? Waarschijnlijk niet. Onthoud dit en pas het toe. Zo wordt nee zeggen op werk straks een eitje voor je.

Zeg ja tegen een nieuwe baan!

Heb je het nee zeggen op werk inmiddels in de vingers, maar is je to-do lijst nog steeds veel te lang? Dan moet je bij jezelf nagaan of het niet tijd is voor een andere baan. Monster helpt je. Maak een gratis Monsterboard account aan, browse door onze honderden vacatures en solliciteer direct!