Nabellen na je sollicitatiebrief

Nabellen na je sollicitatiebrief

Nabellen

Waneer je in de huidige arbeidsmarkt solliciteert, kan je er van uit gaan dat zo’n 200 anderen ook interesse hebben in de baan. Momenteel is er meer aanbod dan vraag per vacature. Je kan je voorstellen dat werkgevers en recruiters veel tijd kwijt zijn met selecteren. Soms krijg je dus niet direct een reactie op je CV en motivatie. Een goede reden om na te bellen naar aanleiding van je sollicitatie. Dit zijn tips van De MonsterCoach als je wilt nabellen na je sollicitatie.
 

Wanneer kan je bellen?

  • In de ontvangstbevestiging staat vaak wanneer je een reactie kan verwachten. Wacht deze termijn ook af. Is de datum verstreken en heb je nog niets ontvangen? Dan kan je gaan bellen.
  • Is er geen termijn aangegeven? Dan is het gebruikelijk twee weken na sluiting van de vacature contact op te nemen.
  • Ruim 10% van de werkgevers en recruiters vindt het irritant als je belt zonder goede reden. Kijk dus eerst goed na of je jouw vraag niet al in de vacature of eerdere communicatie kan vinden.

 

Het gesprek

 

  • In het telefoongesprek vraag je de werkgever/recruiter of er al een beslissing is genomen over de sollicitatie en vraag naar het verloop van de procedure. Geef aan dat je snapt dat het druk is en wees nieuwsgierig en open naar het antwoord. Laat eventuele ‘negatieve’ opmerkingen of overtuigingen achterwege, die kunnen je sollicitatieproces schaden.
  • Wees je bewust dat er door allerlei omstandigheden, ziekte, vakantie, een nieuw project dat voorrang krijgt, vertraging in het proces kan ontstaan. Ook kan de communicatie hierover op zich kan laten wachten. Vervelend voor jou, maar dat is eenmaal hoe het werkt wanneer de werkdruk hoog is. Neem het dus niet persoonlijk.

 

Geen reactie

 

  • Krijg je de contactpersoon niet aan de lijn? Dan kun je de voicemail inspreken, maar beter is het om een e-mail met je vraag te sturen. Zo kan de ander reageren als het het uitkomt en de kans groter dat je dan antwoord krijgt.
  • Heb je geen reactie van de werkgever/recruiter ontvangen, ook niet na al deze pogingen? Beschouw dan deze sollicitatie als afgehandeld. Geef er geen energie meer aan en ga op zoek naar de volgende passende vacature.


Krijg je regelmatig geen reactie op je sollicitatie? Kijk dan nog eens goed naar de vacatures waar je op solliciteert. Passen deze wel bij jou? En nog belangrijker voor de werkgever: past jouw CV wel bij deze banen? Voor recruiters gaat het om de match. Steek dus energie in het analyseren van de vacature en zorg dat jouw CV daar bij aansluit. Dan heeft een werkgever alle reden om wél te reageren op jouw sollicitatie.

Ron Katzenbauer
MonsterCoach