Op zoek naar een baan? Houd de moed erin!

Op zoek naar een baan? Houd de moed erin!

Als je zonder werk thuis zit en de afwijzingen op je sollicitaties stromen binnen, kan de gedachte om het bijltje erbij neer te gooien ineens heel aantrekkelijk zijn. Bedenk dan dat je zult moeten doorzetten om uit je huidige situatie te komen. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.

Blijf in het werkritme
De eerste dertig minuten van je dag zijn het belangrijkst. Alles wat je dit halfuur doet en denkt heeft invloed op je prestaties van de rest van de dag. Slaap dus niet uit, maar zet je wekker om dezelfde tijd als je normaal zou doen als je naar werk gaat. Ga niet in de weer met de snooze-knop, maar sta gelijk op, neem een douche en maak een ommetje door de frisse buitenlucht.

Stel doelen
Als je geen duidelijk doel hebt, kun je stuurloos worden. Je hebt dan niets om je op te focussen en je zult merken dat je weinig presteert op een dag. Stel daarom specifieke, meetbare en realistische doelen over wat je op een dag wilt bereiken. Beloon jezelf als je een bepaald doel behaald hebt.

Creëer de juiste omgeving
Een opgeruimde werkomgeving zal je helpen gefocust te blijven op je doel. Richt een deel van je woning in waar je een computer en telefoon bij de hand hebt. Ben je snel afgeleid door de televisie? Zet deze dan in een andere kamer of dek hem af met een doek. Het kan ook helpen af en toe van omgeving te veranderen en bijvoorbeeld te werken vanuit een koffiebar.

Leef gezond
Eet genoeg groente en fruit en vermijd vet eten en alcohol. Blijf bewegen. Een gezond lichaam leidt vaak tot een gezonde geest.

Zoek contact met andere werkzoekenden
Sluit een pact met andere werkzoekenden en wissel ervaringen, advies en tips uit. Je kunt het ook gebruiken om stoom af te blazen. Spreek minimaal een keer per week af om jullie strategieën te delen.

Denk aan de wet van de grote getallen
Hoe meer telefoontjes je pleegt en hoe meer brieven je verstuurt, hoe groter de kans dat je slaagt. Vroeg of laat zal je werk zijn vruchten afwerpen. Weersta echter de verleiding om dezelfde mail naar elke recruiter te sturen die je kunt bedenken. Pas je CV en brief aan op elke functie waar je op solliciteert.

Ontwikkel jezelf
Gebruik de extra tijd die je hebt om jezelf te ontwikkelen. Kijk of er trainingen of cursussen zijn die je wilt volgen. Bedenk wat je nu echt wilt in het leven en of het misschien tijd is voor een carrièreswitch.

© Monsterboard.nl