23 do’s en don’ts van een sollicitatiebrief schrijven
Ontdek hoe je de meest gemaakt sollicitatiebrief fouten verbeterd.
Een sollicitatiebrief schrijven kan aanvoelen als een behoorlijke klus. Je wilt een goede indruk maken, een beetje je persoonlijkheid laten zien maar ook niet te veel vertellen over je hobby om sokken te breien. Als je het goed doet, kun je de kans op een sollicitatiegesprek aanzienlijk vergroten.
Een goed geschreven sollicitatiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Neem daarom de moeite om een unieke brief te schrijven voor elke sollicitatie. Doe je best om je motivatie uit te leggen en vergeet niet om je sollicitatiebrief te controleren op spellingsfouten! Benieuwd naar de meest gemaakte sollicitatiebrief fouten? Wij leggen je de do's en don'ts voor een sollicitatiebrief schrijven uit.
Wat zet je in een sollicitatiebrief
Je sollicitatiebrief is de eerste kans om op te vallen tussen alle andere sollicitanten. Je wilt dat de lezer denkt: "Dit is precies de persoon die we zoeken!" Een goede sollicitatiebrief geeft context aan je CV. Het vertelt een verhaal en geeft een beeld van wie jij bent als persoon, niet alleen als werknemer.
Begin je motivatiebrief met een pakkende openingszin. Laat zien dat je enthousiast bent over de functie en het bedrijf. Dit is waar je de aandacht van de lezer grijpt. Leg vervolgens uit waarom jij de perfecte kandidaat bent. Verwijs naar specifieke ervaringen en vaardigheden die aansluiten bij de functie. Dit is je kans om te laten zien dat je hebt nagedacht over wat je te bieden hebt.
Het is belangrijk om te laten zien dat je echt geïnteresseerd bent in deze specifieke functie en dit bedrijf. Wat spreekt je aan? Misschien is het de bedrijfscultuur, de missie of iets specifieks over de functie zelf. Sluit af met een vriendelijke, zelfverzekerde toon. Bedank de lezer voor hun tijd en geef aan dat je graag je motivatie verder wilt toelichten in een gesprek.
Wees duidelijk en beknopt; hou je brief kort en krachtig. Niemand zit te wachten op een epistel van vijf pagina's – een echte sollicitatiebrief don't – dus houdt het bij maximaal één A4'tje. Wees niet bang om een beetje humor te gebruiken, als dat bij je past.
Je wilt dat je sollicitatiebrief de lezer een gevoel van nieuwsgierigheid en enthousiasme geeft. Om ervoor te zorgen dat je brief de juiste snaar raakt, is het belangrijk om je brief te personaliseren. Gebruik de naam van de persoon aan wie je schrijft. Vaak kun je de naam van de recruiting manager op de vacature vinden. Zoek er anders naar op de website van het bedrijf.
16 Sollicitatiebrief do's en don'ts
Hier zijn de 16 meest gemaakte sollicitatiebrief fouten. Voor elk punt leggen we uit waarom het een sollicitatiebrief fout is én vertellen we je hoe je het kunt verbeteren.
1. Algemene aanhef
Beginnen met "Geachte heer/mevrouw" toont dat je geen moeite hebt gedaan om de naam van de recruiter te achterhalen. Dit kan onpersoonlijk overkomen en het lijkt alsof je dezelfde brief naar meerdere bedrijven stuurt.
❌DON'T: "Geachte heer/mevrouw,"
✔️DO: "Geachte mevrouw Jansen,"
2. Geen goede opening.
Een eerste indruk zegt alles! Probeer je sollicitatiebrief dus origineel te beginnen.
❌DON'T: "Hierbij solliciteer ik op de functie van salesmedewerker."
✔️DO: "Toen ik jullie functie zag, dacht ik direct: 'yes!'!"
3. Te veel focus op jezelf
Het draait niet alleen om wat jij wilt. Werkgevers willen juist weten wat jij voor hen kunt betekenen.
❌DON'T: "Ik wil deze baan omdat ik graag meer wil leren over marketing."
✔️DO: "Mijn ervaring in marketing kan bijdragen aan de groei van uw bedrijf."
4. Geen specifieke voorbeelden
Vaag blijven helpt niet om je punt duidelijk te maken. Concrete voorbeelden geven een beter beeld van je vaardigheden en ervaring.
❌DON'T: "Ik ben goed in teamwork."
✔️DO: "Bij mijn vorige baan leidde ik een team van vijf mensen en verhoogden we onze productiviteit met 20%."
5. Gebruik van clichés
Clichés maken je sollicitatiebrief saai en onopvallend. Wees origineel en geef specifieke voorbeelden van je vaardigheden.
❌DON'T: "Ik ben een echte teamspeler."
✔️DO: "Tijdens [naam van project] werkte ik nauw samen met mijn collega's om een succesvolle marketingcampagne op te zetten."
6. Geen aanpassing aan de functie
Een generieke brief valt niet op. Pas je motivatiebrief aan op de specifieke functie en het bedrijf waar je solliciteert.
❌DON'T: "Ik wil graag bij uw bedrijf werken."
✔️DO: "De innovatieve aanpak van uw bedrijf [naam van bedrijf] op het gebied van duurzaamheid spreekt mij enorm aan en ik zou graag bijdragen aan uw nieuwste project [naam van project]."
7. Negativiteit over vorige werkgevers
Negatief praten over vorige banen komt slecht over. Blijf positief en focus op wat je hebt geleerd.
❌DON'T: "Mijn vorige baas was onredelijk."
✔️DO: "Ik heb geleerd om effectief te communiceren en conflicten op te lossen in uitdagende situaties."
8. Te veel informatie over persoonlijke leven
Houd het professioneel. Vermijd onnodige details over je privéleven.
❌DON'T: "Ik heb twee katten en speel graag gitaar in mijn vrije tijd."
✔️DO: "Mijn vrije tijd besteed ik aan activiteiten die mijn creativiteit versterken."
9. Ongepaste toon
We hebben genoeg sollicitatiebrieven gelezen die, misschien onbedoeld, behoorlijk onbeleefd waren. Stel je aardig op tegenover de recruiter, dan heb je sowieso al een streepje voor.
❌DON'T: "Bij interesse kunnen jullie mij bellen."
✔️DO: "Bedankt voor het lezen van mijn brief. Ik hoop dat ik mijn interesse voor de functie kan toelichten in een persoonlijk gesprek. U kunt mij bereiken op [je telefoonnummer]."
10. Het vergeten van een call-to-action
Eindig je brief met een duidelijke call-to-action. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in verdere stappen.
❌DON'T: "Ik hoop snel van u te horen."
✔️DO: "Ik kijk ernaar uit om mijn motivatie verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek. U kunt mij bereiken op [je telefoonnummer]."
11. Te veel herhaling van CV
Je sollicitatiebrief moet aanvullend zijn op je CV, niet herhalen wat er al in staat. Gebruik je brief om extra context te geven.
❌DON'T: "Ik heb gewerkt bij [naam van bedrijf] als marketingmanager."
✔️DO: "Bij [naam van bedrijf] heb ik succesvolle marketingcampagnes opgezet die de omzet met 15% hebben verhoogd."
12. Geen bewijs van onderzoek naar het bedrijf
Laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf. Verwijs naar hun missie, projecten of recente nieuws.
❌DON'T: "Uw bedrijf lijkt me leuk."
✔️DO: "Ik ben onder de indruk van uw recente project [naam van project] en hoe het bijdraagt aan innovatie en ontwikkeling."
13. Onrealistische verwachtingen
Stel geen eisen in je sollicitatiebrief. Focus op wat jij kunt bieden, niet op wat je verwacht te krijgen.
❌DON'T: "Ik verwacht een startsalaris van €60.000."
✔️DO: "Ik kijk ernaar uit om mijn vaardigheden bij te dragen aan uw team en waarde toe te voegen aan uw projecten."
14. Te veel technische jargon
Niet elke recruiter kent alle vaktermen. Houd je taal eenvoudig en duidelijk en voeg eventueel een skill matrix toe aan je cv om je kennis van bepaalde programma's te tonen.
❌DON'T: "Ik heb uitgebreide ervaring met SAP BW, RPA en ERP-implementaties."
✔️DO: "Ik heb ervaring met diverse softwaretools en procesautomatisering, wat mij in staat stelt om efficiëntieverbeteringen door te voeren."
15. Afwezigheid van enthousiasme
Laat zien dat je enthousiast bent over de functie en het bedrijf. Enthousiasme werkt aanstekelijk.
❌DON'T: "Ik solliciteer voor de functie."
✔️DO: "Met enthousiasme en een passie voor marketing solliciteer ik naar de uitdagende rol van marketingcoördinator binnen uw dynamische bedrijf."
16. Geen onderscheiding van anderen
Wat maakt jou uniek? Zorg dat je opvalt door iets specifieks of unieks over jezelf te delen.
❌DON'T: "Ik ben een hardwerkende en gemotiveerde werknemer."
✔️DO: "Mijn unieke combinatie van creatieve marketingstrategieën en analytische vaardigheden heeft in mijn vorige rol geleid tot een verhoging van de klanttevredenheid met 25%."
Word gevonden door top werkgevers!
7 Andere veelgemaakte sollicitatiebrief fouten
Naast de sollicitatiebrief do's en don'ts zijn er nog meer veelvoorkomende fouten. Hier zijn zeven andere veelgemaakte fouten en hoe je ze kunt vermijden om je kansen op een sollicitatiegesprek te vergroten.
1. Verkeerd gebruik van namen
Fouten in namen van recruiting managers, projecten of andere titels zijn echt een no go. Controleer of je de juiste naam en titel gebruikt. Fouten hierin komen enorm slordig over.
2. Te lange brief
Lange brieven kunnen de aandacht van de lezer verliezen. Recruiters hebben vaak weinig tijd en willen snel de kern van je boodschap begrijpen. Zorg er daarom voor dat je brief op een A4’tje past.
3. Grote blokken tekst
Lange alinea's zijn overweldigend en onduidelijk. Gebruik korte alinea's, bulletpoints en witruimte om je brief leesbaar te maken.
4. Slordige opmaak
Een spatie of enter te veel of te weinig, nog net even drie zinnen op een tweede A4’tje omdat ze niet meer op de eerste pagina pasten of twee verschillende lettertypen. Het kan allemaal het verschil zijn tussen de prullenbak en een vervolggesprek!
5. Fouten in spelling en grammatica
Spelfouten en grammaticale fouten maken een onprofessionele indruk en kunnen de kans op een gesprek verkleinen. Gebruik een spellingscontrole en laat je brief nalezen door een vriend of familielid.
6. Geen contactinformatie
Vergeet niet je contactgegevens te vermelden. Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek heeft de recruiter je email en/of telefoonnummer nodig.
7. Je brief bevat niet alle informatie
Lees de vacaturetekst goed en kijk of er gevraagd wordt om bepaalde informatie in je brief te zetten. Soms vraagt een recruiter bijvoorbeeld om aan te geven op welke dagen je beschikbaar bent of om een referentie te noemen. Let er dan goed op dat je die info in je brief zet.
Land je sollicitatiegesprek via Monsterboard
Zijn alle sollicitatiebrief do's en don'ts duidelijk en heb je sollicitatiebrief fouten verbeterd? Stuur dan je sollicitatiebrief samen met je cv op naar de tofste werknemers. Maak een gratis Monsterboard profiel aan, upload je cv en solliciteer met een simpele klik op de leukste vacatures. Als je wil, sturen wij de nieuwste vacatures rechtstreeks naar je inbox. Zo kun je als een van de eerste solliciteren!