Skip to main content

MBA-opleidingen

MBA-opleidingen

Wat is een MBA?
Een prijzige, maar relatief hoog aangeschreven manier om je verder te ontwikkelen is het behalen van een MBA-titel. MBA staat voor Master in Business Administration en vindt zijn oorsprong in Amerika. Daar bestaan al ruim 100 jaar zogeheten Masters-opleidingen waar veelbelovende managers terecht kunnen voor een hoogwaardige opleiding die specifiek op de managementtaken in het bedrijfsleven is gericht. Een masteropleding wordt meestal gevolgd na enkele jaren werkervaring (vaak is dat ook een eis van de opleiding).

In Nederland bestaan er pas sinds enkele decennia zogeheten business-schools die een MBA-opleiding aanbieden en vooral de afgelopen jaren is dit aantal sterk gegroeid. In 1996 waren er nog maar tien voltijd MBA-programma's in Nederland, terwijl er nu al meer dan twintig zijn.

Of met de stijging van het aantal business-schools ook de kwaliteit van de opleidingen is toegenomen, wordt sterk betwijfeld. Het is in elk geval zeker niet meer zo dat een MBA-titel een absolute garantie geeft voor een top-functie met een top-salaris, zoals dat in het verleden wel het geval was. Het bezwaar is dat de titel in Nederland onbeschermd is en dat iedere opleiding in principe een MBA-programma kan starten.

Toetsing ontbreekt, waardoor alleen een MBA-diploma niet meer voldoende is. Het gaat er vooral ook om wáár je de opleiding gevolgd hebt. Aardige graadmeter hierbij is de top-20 van MBA-opleidingen die het SCO-Kohnstamm Instituut voor onderzoek van Opvoeding en Onderwijs ieder jaar samenstelt.

De Rotterdam School of Management (RSM) en Nyenrode, voorlopers in Nederland met het aanbieden van een MBA-opleiding, eindigden in het onderzoek van 2002 bovenaan. Van de nieuwkomers deden TIAS Business School en EURO*MBA het hierin vooral erg goed.

Maar niet alleen de naam van de opleiding hoeft doorslaggevend te zijn voor de keuze van de juiste MBA-opleiding. Het hangt er ook vanaf wat je wensen zijn. Er bestaat niet zoiets als een standaard MBA-programma en elke business-school zal een andersoortige opleiding aanbieden. Op de volgende pagina vind je een overzicht van nationale en internationale MBA-opleidingen en links voor meer informatie.

MBA-opleidingen in Nederland
EURO*MBA
NIMBAS Graduate School of Management
Nyenrode University
Rotterdam School of Management
Tias Business School
TSM Business School
Masteropleidingen...

MBA-opleidingen internationaal
Ashridge – Engeland
CEIBS – China (Shanghai)
CERAM – Frankrijk
Cranfield University - Engeland
European School of Management – Frankrijk
Harvard Business School – USA
IESE Business school – Spanje
IMD – Zwitserland
INSEAD – Frankrijk
London Business School – Engeland:
Stanford University – USA
Yale University – USA

Meer informatie
mba.pagina.nl
mbainfo.com - informatie en adviezen (Engelstalig)


Back to top