Skip to main content

Matcht jouw cv met wat de ander zoekt?

Matcht jouw  cv met wat de ander zoekt?

cv matchen

Jij schrijft alle feiten in je cv keurig op een rij; je opleidingen, je werkervaringen en je vaardigheden. Het schrijven van je sollicitatie is voor iedereen een zenuwslopend werkje, want wat vindt de recruiter nu een goed cv? Wat moet je in je sollicitatiebrief zetten om uitgenodigd te worden op gesprek? Het antwoord is vrij simpel: uit jouw sollicitatie moet blijken dat jij bij de functie past. En daarvoor moet je in de schoenen van de recruiter gaan staan.  

Communiceren is tweerichtingsverkeer

Veel mensen schrijven: 'Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging', misschien heb je dat zelf ook wel eens gedaan? Maar dat is gedacht vanuit jezelf, iets wat jij wilt. De recruiter wil vooral weten wat jij kan, dat je solliciteert bewijst als dat je toe bent aan een volgende stap. Communiceren is tweerichtingsverkeer, jij zendt en de ander ontvangt. En de ontvanger beslist of je op gesprek mag komen. Gemak dient ook de recruiter en hij wil niet ellenlange sollicitatiebrieven en cv's doorspitten op zoek naar ervaring die misschien aansluit bij de openstaande functie. Dus geef hem de ervaring op die relevant is voor de baan die je wilt hebben op een overzichtelijke manier. Kijk naar de vacature, bel voor informatie en inventariseer wat het bedrijf voor iemand nodig heeft. Als je dat verwerkt in je sollicitatie dan ziet de ontvanger in één oogopslag dat jij inderdaad bij die functie past.
 

Tips om van ik-gericht naar u-gericht te schrijven

Geef de recruiter op een presenteerblaadje waarom jij goed bij de functie past. Om je cv hier op af te stemmen en op in te haken met je sollicitatiebrief, zal je zelf zo veel mogelijk informatie moeten verzamelen:
 

De belangrijkste vraag met solliciteren is: wat is er belangrijk voor de werkgever? De uitnodiging voor een sollicitatiegesprek haal je binnen door de recruiter te overtuigen dat jij goed aansluit bij het gewenste profiel. Natuurlijk heb jij ook wensen mocht het bedrijf met jou in zee willen gaan, maar bewaar die voor het sollicitatiegesprek als er specifiek naar gevraagd wordt.


 


Back to top