Vijf ideeën om goede voornemens te maken die haalbaar zijn

Vijf ideeën om goede voornemens te maken die haalbaar zijn

Ben jij alweer bezig met wat je volgend jaar anders gaat doen? Meer sporten, meer tijd maken voor vrienden en familie, beter je mailbox opschonen en nu echt eens nee zeggen tegen je baas? Misschien moet je niet alles tegelijk willen en stapje voor stapje proberen verbeteringen door te voeren in je werk en in je werk-privé balans. Want er is niks mis met goede voornemens, maar ze moeten wel haalbaar zijn. Als je ze bedenkt en je geeft aan al je voornemens binnen drie weken alweer de brui, dan kun je net zo goed geen goede voornemens bedenken. Wij geven je wat ideeën om je op weg te helpen!

 

 

1. Deel je tijd beter in. Veel van de dingen waarvan je het gevoel hebt dat je er geen tijd voor hebt, komen omdat je beter kunt plannen en je tijd beter kunt indelen. Als je de week begint, verdeel die dan in blokken en zet deze ook in je agenda, zodat collega’s of andere mensen kunnen zien dat je dan echt niet beschikbaar naar bent. Zet er op woensdag bijvoorbeeld een vast blok in om te sporten in de bedrijfssportschool, zet er op vrijdagmiddag aan het einde van de middag een blok in op je mailbox op te schonen zodat je met een schone lei de komende week begint en hou bijvoorbeeld een of twee dagen aan waarop je meetings inplant. Zo creëer je rust en structuur voor jezelf in je agenda en in je hoofd.

 

2. Ga sporten maar bouw het rustig op. Je hebt al een tijdje het gevoel dat je weer wilt gaan sporten maar door drukte op het werk en thuis, komt het er maar niet van. Vaak denken mensen dat ze dan direct weer drie of vier avonden aan de bak moeten. We hebben goed nieuws: dat hoeft helemaal niet! Je kunt ook beginnen met 1 keer in de week en als dat goed gaat en je houdt je eraan, dan breid je het langzaam uit. Plan een vast moment voor jezelf in, zodat je geen ruimte open laat voor excuses. Zet dit moment vast in je agenda en communiceer dit ook naar je vrienden of naar je partner zodat ze weten dat ze je op dat moment niet voor wat anders hoeven te vragen.

 

3. Ruim op aan het einde van de dag of week. Het lijkt zo simpel, even opruimen voordat je het pand verlaat maar hoe vaak ren je niet halsoverkop de deur uit, omdat je een afspraak hebt of je kind moet halen? Maak er tijd voor want als er rommel is op je bureau of op je werkplek, dan zorgt dit doorgaans ook voor een rommelig hoofd. En dat zorgt er weer voor dat je het overzicht niet hebt. Ruim dus je bureau op, maak je inbox leeg en creëer zo overzicht en rust. Dan begin je de volgende werkdag met een schone lei.  

 

4. Zeg het komende jaar vaker nee! Newsflash: je hoeft echt niet altijd ja te zeggen. Ben jij er zo een die daar de grootste moeite mee heeft omdat je een groot plichtsbesef hebt of omdat je graag aardig gevonden wilt worden door je collega’s. Zeg af en toe eens nee. Uiteindelijk zullen mensen je hierom ook waarderen, want zo kun je tenminste afspraken nakomen. Als je wel ja zegt en je kunt uiteindelijk toch niet waarmaken wat je hebt beloofd, dan heb je een groter probleem. Wil je meer lezen over nee zeggen, hoe het in je voordeel kan werken en hoe je dat het beste kunt doen, lees hier verder.

 

5. Vraag je af hoe gelukkig je bent in je werk. Zie je eigenlijk nu al op tegen het feit dat je na de feestdagen weer naar je werk moet? Is het misschien tijd voor een nieuwe baan met nieuwe kansen? Maar durf je de stap (nog) niet te zetten? Begin bij het begin. Maak bijvoorbeeld eerst je cv eens opnieuw of kijk eens in onze app wat voor vacatures er überhaupt zijn in jouw branche of voor jouw profiel en ervaring. Kun je rustig kijken of het op dit moment een goed idee is om te gaan solliciteren in het nieuwe jaar.  

 

Rest ons nog je een hele goede jaarwisseling te wensen en heel veel succes met jouw carrière in 2020. Zet hem op, je kunt het!