12 Goede voornemens rond werk: zo houd je ze vol

Happy new year! Het begin van een nieuw jaar is een uitstekend moment om terug te blikken op wat je bereikt hebt, oude doelen aan te passen en nieuwe doelen te stellen. Wat zijn jouw goede voornemens?
Wil je meer sporten? Meer tijd maken voor vrienden en familie? Een gezin starten? Misschien hebben je new year's resolutions te maken met werk. Zoals je netwerk uitbreiden en nu echt eens 'nee' zeggen tegen je baas.
Veel mensen stellen nieuwe doelen rond de jaarwisseling, maar je goede voornemens volhouden is lastig. Soms is het beter om niet alles tegelijk te willen en stapje voor stapje proberen verbeteringen door te voeren. Want er is niks mis met voornemens maken, maar ze moeten wel haalbaar zijn.
Lees verder om voorbeelden van goede voornemens rond werk te ontdekken. Daarnaast zorgen onze tips ervoor dat jij je new year's resolutions wel volhoudt. Want als je aan al je voornemens binnen drie weken alweer de brui geeft, dan kun ze net zo goed niet bedenken.
12 Voorbeelden van goede voornemens rond werk
Goede voornemens op professioneel vlak helpen je om productiever en efficiënter te zijn én om meer plezier en voldoening uit je carrière te halen. Of je nu een ambitieuze doorstarter bent of gewoon een rustiger werkritme wilt vinden, er is altijd ruimte voor verbetering. Ontdek welke voornemens het beste bij jouw doelen passen en start 2025 met een frisse en positieve aanpak:
- Beter werk-privé balans vinden
- Vaker nee zeggen
- Meer lezen over je vakgebied
- Netwerk uitbreiden
- Een mentor zoeken
- Mentor worden
- Meer taken delegeren
- Minder afleiding zoeken
- Vaardigheden ontwikkelen
- Meer werkgeluk vinden
- E-mail inbox beter organiseren
- Promotie maken
1. Beter werk-privé balans
Minder stress ervaren en meer tijd doorbrengen met je gezin, familie en vrienden. Het kan lastig zijn een gezond balans tussen je werk en privéleven te vinden. Maar het is uiterst belangrijk voor je geluk en gezondheid, dus het is niet zo gek dat dit een van je goede voornemens is rond werk.
Je kunt dit voornemen volhouden door een duidelijke eindtijd te kiezen. Houd bijvoorbeeld écht op met werk om 17.00 uur. Zo heb je de rest van je avond vrij om met je partner of kinderen door te brengen. Het helpt ook om prioriteiten te stellen en 's ochtends gefocust aan het werk te gaan zodat je al je opdrachten aan het einde van de dag af hebt.
2. Vaker nee zeggen
Newsflash: je hoeft echt niet altijd 'ja' te zeggen. Ben jij er zo een die daar de grootste moeite mee heeft omdat je een groot plichtsbesef hebt of omdat je graag aardig gevonden wilt worden door je collega's? Maak goede voornemens om af en toe 'nee' te zeggen.
Je zult zien dat mensen het juist waarderen als je soms ‘nee’ zegt; door niet altijd ‘ja’ te zeggen heb je meer tijd om te werken aan de dingen waar je wel ‘ja’ tegen zegt. Als je overal mee instemt en je kunt uiteindelijk toch niet waarmaken wat je hebt beloofd, dan heb je een groter probleem. Wil je meer lezen over nee zeggen en hoe het in je voordeel kan werken, lees hier verder.
3. Meer lezen over je vakgebied
In veel vakgebieden is het bijhouden van ontwikkelingen en trends essentieel. Het helpt je je werk succesvol uit te voeren waardoor je bedrijf competitief sterk is én waardoor je meer kans maakt op promoties. Door regelmatig blogs en nieuwsartikelen te lezen blijf je op de hoogte van de nieuwste technologieën, inzichten en trends.
Begin klein door een of twee artikelen per week te lezen. Zoek uit welke online platforms veel informatie delen in jouw vakgebied en sla ze op als bladwijzer of meld je aan voor de nieuwsbrief. Door deze gewoonte op te bouwen, kun je je werk beter uitvoeren, betere gesprekken voeren met collega’s en jezelf onderscheiden als expert.
4. Netwerk uitbreiden
Een groot netwerk kan leiden tot nieuw baankansen, inspiratie of waardevolle samenwerkingen. In plaats van lang te zoeken naar vacatures, kan iemand uit je netwerk zomaar jouw volgende uitdaging aan je presenteren. Maar hoe vergroot je je netwerk zonder ongemakkelijk over te komen?
Begin met kleine stappen. Bezoek evenementen in jouw vakgebied of stel jezelf open voor connecties op social media. Je zult merken dat netwerken niet alleen professioneel nuttig is, maar ook sociaal verrijkend kan zijn. Lees meer tips in ons artikel over beginnen met netwerken.
5. Een mentor zoeken
Is jouw goede voornemen rond werk om te groeien in je carrière? Zoek een mentor die je begeleid, wijst op blinde vlekken en motiveert om doelen te bereiken. Of je nu net begint of al verder bent in je carrière, een mentor is goud waard.
Benader een expert in je vakgebied die je bewondert of praat met je manager over het vinden van een mentor. Vaak zijn experts maar al te graag bereid om hun kennis te delen met leergierige professionals. Wees specifiek in wat je zoekt: vraag om advies over bepaalde uitdagingen of inzicht in hoe je bepaalde doelen kunt bereiken.
6. Mentor worden
Ben jij al expert en zou je juist graag je wijsheid willen delen? Word dan mentor en geef terug aan gretige werknemers die graag meer willen leren. Door je kennis te delen, word je gedwongen je expertise kritisch te bekijken en te structureren.
Bied jezelf aan als mentor op je werk of via professionele netwerken zoals online platforms. Het is een verrijkende ervaring om iemand te begeleiden en te zien groeien. Bovendien versterkt het jouw positie als expert in je vakgebied.
7. Meer taken delegeren
Je hoeft niet alles zelf te doen. Het is oké om de controle los te laten en andere professionals aan het werk te laten. Het delegeren van taken geeft je ruimte om te focussen op wat echt belangrijk is.
Geef duidelijke instructies en vertrouw op de vaardigheden en capaciteiten van je collega’s. Identificeer routinetaken die een collega gemakkelijk kan overnemen. Door werk te delen, creëer je meer tijd voor jezelf en help je anderen om te groeien in hun rol.
Tijd voor een nieuwe uitdaging?
8. Minder afleiding zoeken
Hoe vaak check jij je telefoon tijdens het werk? Social media, e-mail en chatgroepen zorgen voor een continue stroom van notificaties en afleiding. Door bewuster met je tijd om te gaan, kun je veel meer bereiken.
Zet meldingen uit en werk in blokken van 25 tot 30 minuten. Wissel de blokken af met korte pauzes. Ruim je werkplek op en gebruik noise-cancelling koptelefoons als dat helpt. Met een paar simpele aanpassingen kun je je concentratie verbeteren en je werkdag een stuk productiever maken.
9. Vaardigheden ontwikkelen
De goede voornemen rond werk om jezelf te ontwikkelen en meer te leren is een uitstekende manier om te groeien in je functie. Is er een cursus die je altijd al hebt willen doen? Of een training die je kan helpen verder te groeien in je carrière? Ga er mee aan de slag!
Praat met je baas of leidinggevende over je mogelijkheden, wellicht dat je werkgever je cursus betaalt. Tegenwoordig zijn veel cursussen online waardoor je ze met gemak vanuit huis kunt volgen. Let natuurlijk wel op zodat je er echt iets van leert.
10. Vind meer werkgeluk
Zie je eigenlijk nu al op tegen het feit dat je na de feestdagen weer naar je werk moet? Is het misschien tijd voor een nieuwe baan met nieuwe kansen? Durf je de stap (nog) niet te zetten? Begin bij het begin.
Wie weet kun je jouw werkgeluk vergroten door een betere band op te bouwen met je collega’s, vaardigheden te ontwikkelen of door een nieuwe uitdaging te vinden. Neem de tijd om te achterhalen wat je ongelukkig maakt en bedenk een stappenplan om het op te lossen.
11. E-mail inbox beter organiseren
Een rommelige inbox kan stress veroorzaken; je raakt belangrijke e-mails kwijt en kan ze niet gemakkelijk terugvinden. Een georganiseerde inbox geeft je rust én meer tijd voor belangrijkere taken.
Stel regels en filters in om berichtjes te sorteren. Gebruik bijvoorbeeld mappen voor collega’s of projecten. Plan regelmatig momenten in om je e-mails op te ruimen en verwijder onbelangrijke berichten direct.
12. Promotie maken
Heb jij veel ambitie en is het je voornemen dit jaar om promotie te maken? Toon je professionele waarde en werk aan je groei door duidelijke doelen te stellen. Een combinatie van hard werken, zelfvertrouwen en strategische stappen kan ervoor zorgen dat je de promotie krijgt waar je naar streeft.
Bespreek je ambities met je leidinggevende en neem proactief extra verantwoordelijkheden op je. Documenteer je prestaties en laat zien hoe je waarde toevoegt aan het team en het bedrijf.
7 Tips om je goede voornemens vol te houden
New year’s resolutions helpen je om focus te houden en je doelen te bereiken. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze voornemens ook echt volhoudt?
Je kunt met de allerbeste intenties starten, maar het kan enorm lastig zijn om je voornemens vast te houden wanneer het drukker wordt op werk. Pas de volgende strategieën toe om de kans op succes te vergroten:
1. Stel haalbare doelen
Zorg dat je goede voornemens realistisch en specifiek zijn. In plaats van "Ik wil minder stress op werk," kun je bijvoorbeeld zeggen: "Ik ga elke dag een wandeling maken in mijn lunchpauze om te ontspannen."
2. Schrijf je doelen op
Door je voornemens op te schrijven, maak je ze concreter. Hang ze op een zichtbare plek, zoals je bureau, zodat je dagelijks wordt herinnerd aan wat je wilt bereiken.
3. Breek grote doelen op in kleine stappen
Als je een groot doel hebt, zoals het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, verdeel het dan in kleinere, haalbare acties. Begin bijvoorbeeld met het inschrijven voor een cursus en plan wekelijks tijd om te oefenen.
4. Plan tijd in je agenda
Goede voornemens kosten tijd. Plan daarom tijd in je agenda voor de acties die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Bijvoorbeeld, plan wekelijkse momenten om je e-mails te organiseren of artikelen te lezen over je vakgebied.
5. Beloon jezelf
Vier je successen, hoe klein ze ook zijn. Heb je een doel bereikt, zoals een maand lang je werk-privébalans verbeteren? Trakteer jezelf op iets leuks, zoals een diner of een vrije dag.
6. Wees niet te streng voor jezelf
Het is normaal dat je af en toe een terugval hebt. Zie dit niet als een mislukking maar als een kans om te leren en opnieuw te beginnen.
7. Maak je voornemens een gewoonte
Consistentie en routine is belangrijk. Door je voornemens dagelijks of wekelijks in te passen in je routine worden ze uiteindelijk een vaste gewoonte. Dit maakt het makkelijker vol te houden op de lange termijn.
Ervaar volgend jaar carrière succes dankzij Monsterboard
Heb je duidelijk wat jouw goede voornemens rond werk zijn en hoe je ze kunt volhouden? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Maak een gratis Monsterboard profiel aan om loopbaanadvies en de nieuwste vacatures te ontvangen. Zo ervaar jij professioneel succes het aankomende jaar!