Lichaamshouding tijdens een sollicitatiegesprek

Lichaamshouding tijdens een sollicitatiegesprek

Lichaamshouding tijdens een sollicitatiegesprek

Bij een sollicitatiegesprek vormt je gesprekspartner zich al een beeld van je voordat je ook nog maar een woord hebt gezegd. Het begint al op het moment dat je naar hem toe komt lopen om hem de hand te schudden. Wees je er daarom bewust van hoe je non-verbaal overkomt en voorkom dat je lichaamshouding je minpunten oplevert.  
 

Handdruk

Geef een stevige handdruk, maar knijp ook weer niet zo hard dat je de vingers van je gesprekspartner pijn doet. Voorkom zweethanden, veeg ze discreet af aan je broek voor de recruiter je komt halen. Je kunt je handen ook van tevoren even afspoelen met koud water om te voorkomen dat ze gaan zweten.
Weet je van jezelf dat je snel last hebt van zweethanden? Dan kan je ook van te voren wat talkpoeder in je handen wrijven of er deodorant opspuiten. De avond voor het gesprek je handen deppen met een antitransparant kan ook zorgen voor drogere handen.

 

Zithouding

Ga niet onderuitgezakt in je stoel zitten, of je nou in de receptie zit te wachten of met een recruiter in gesprek bent. Houd ook bij het lopen een rechte rug. Oefen voor de spiegel als je niet weet wat voor houding je automatisch aanneemt.
Als je zit houd je je handen losjes in je schoot of op de tafel. Met je handen praten is niet erg, als je het maar niet te veel doet.
 

Praten

Praat langzamer dan je normaal zou doen. Niet dat je wilt overkomen als een sloom persoon, maar gespannen mensen praten nu eenmaal sneller dan ze normaal doen. Als jij dus bewust iets langzamer praat dan voor je gevoel normaal is, is de kans groot dat je juist op een gemiddeld tempo praat.
 

Handgebaren

De meeste mensen maken gebaren met hun handen als ze praten. Dat is helemaal niet erg en kan soms charismaverhogend werken. Zorg er alleen wel voor dat het niet lijkt alsof je het verkeer aan het regelen bent.
 

Oogcontact

Kom zelfverzekerd over, kijk je de recruiter aan. Maak oogcontact, maar houd het natuurlijk en maak er geen staarwedstrijd van. Heb je een gesprek met twee mensen? Kijk ze dan afwisselend aan zonder schichtig met je ogen heen en weer te schieten.
Vind je het lastig om iemand direct in de ogen te kijken? Kijk dan naar de plek tussen de wenkbrauwen. Voor de recruiter lijkt het dan net of je hem recht aankijkt.
 

Zenuwtrekjes

Heb je zenuwtrekjes die versterkt worden als je in een stressvolle situatie zit? Probeer het in bedwang te houden. Speel niet met je pen, haar of stoel en wiebel niet met je benen of voeten. Zet je voeten stevig naast elkaar op de grond en houd je handen vast zodat je niet toe kan geven aan je trekjes.
 

Lachen

Met een glimlach kom je warm en vriendelijk over, maak hier gebruik van. Ook hardop lachen is niet verboden als hier aanleiding voor is.

Als je met vertrouwen het gesprek in gaat, zal je veel van deze tips automatisch toepassen. En een zelfverzekerde non-verbale communicatie maakt je verhaal alleen maar sterker. Succes!