Geboortedatum op cv: vermeld je leeftijd op je cv
Je geboortedatum op je cv vermelden? Zeker doen! Sommige mensen twijfelen of ze hun leeftijd wel op hun cv moeten zetten. Maar je geboortedatum weglaten is vaak nadeliger. Waarom? Dat leggen we je uit in dit artikel. Lees snel verder.
Moet je geboortedatum op je cv?
Het is slim om te doen, maar het is niet verplicht om je leeftijd op je cv te noteren. Ons advies is dat het wel verstandig is om je geboortedatum te vermelden. Waarom? Wanneer je jouw geboortedatum niet op je curriculum vitae zet, wek je namelijk snel argwaan op bij recruiters of potentiële werkgevers. Want waarom vermeld je jouw leeftijd niet op je cv? Heb je iets te verbergen? Schaam jij je voor je leeftijd? Dit soort vragen voorkom je natuurlijk liever!
Personalia op je cv: hier vermeld je jouw leeftijd
Je leeftijd op je cv vermelden is dus slim. Waar je dat nu precies doet? Bij je ‘personalia’! Onder het kopje ‘personalia’ op je cv staan namelijk je belangrijkste persoonlijke gegevens. Hier vermeld je in ieder geval je:
- naam
- adres
- woonplaats
- telefoonnummer
- e-mailadres
- geboortejaar
- geslacht
Verder noem je bij je persoonsgegevens wat jij het vermelden waard vindt of wat relevant is voor de vacature. Bijvoorbeeld: heb je voor de functie waarop je solliciteert een rijbewijs nodig? Vermeld dit dan ook bij je personalia cv!
Nadeel van geen geboortedatum op cv
Het grootste nadeel van het ontbreken van je geboortedatum op je cv, is dat je cv op een negatieve manier opvalt. Door je leeftijd niet te benoemen, gaan er misschien alarmbellen rinkelen bij een recruiter of potentiële werkgever. Ze kunnen denken dat jouw leeftijd je nieuwe baan in de weg staat en je het daarom dus niet vermeldt. En dat is onnodig!
Als je twijfelt om je leeftijd op je cv te vermelden omdat je leeftijd niet direct aansluit bij het gevraagde functieprofiel, licht je twijfel dan toe in je motivatiebrief. Stel: je solliciteert op een startersfunctie, maar bent 37 jaar. Je leeftijd valt dan officieel niet meer onder doelgroep van starters, want hiervoor wordt vaak de leeftijd van 18 tot 27 jaar aangehouden.
Hoe je dit aanpakt? Vermeld gewoon je geboortedatum en leg in je motivatiebrief uit waarom je op dit moment solliciteert op een startersfunctie. Bijvoorbeeld omdat je een carrièreswitch hebt gemaakt en net een opleiding binnen je nieuwe vakgebied hebt afgerond. Zo speel je direct open kaart, en daar houdt elke werkgever van!
Voordelen van leeftijd op je cv
Werkgevers en recruiters zien graag de geboortedatum op je cv. Zo weten ze hoe oud je bent en krijgen ze een beter beeld van je. En dat werkt vaak in je voordeel!
Solliciteer je bijvoorbeeld op een startersfunctie? Dan is het juist goed als je potentiële werkgever of recruiter ziet dat je nog ‘jong’ bent. Zo sluit je profiel beter aan bij de leeftijdsgroep waar ze naar zoeken.
Is een werkgever op zoek naar een nieuwe ervaren collega? Dan is het juist fijn als je wat ouder bent, zodat je leeftijd overeenkomt met het senior-profiel dat ze graag zien.
Leeftijdsdiscriminatie is verboden
Werkgevers kijken op je cv vooral naar je ervaring, kennis en motivatie. Leeftijd is daar ondergeschikt aan: de geboortedatum op je cv speelt dus als het goed is geen belangrijke rol. Daarbij is leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt in Nederland officieel verboden. Er is zelfs een speciale wet voor: de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL).
Heb je het idee dat je leeftijd tóch een rol speelt bij de afwijzing van je sollicitatie? Bijvoorbeeld omdat ze tijdens het sollicitatiegesprek vragen naar je leeftijd? Trek dan snel aan de bel bij het Centraal Meldpunt Nederland.
Leeftijd in motivatiebrief en sollicitatiegesprek
Waar je geboortedatum op je cv dus een must is, hoef je jouw leeftijd niet te benoemen in je motivatiebrief of je sollicitatiegesprek. Sterker nog, het is beter om dat juist niet te doen. De motivatiebrief gebruik je om je toekomstige werkgever duidelijk te maken waarom jij vindt dat juist jij voor de specifieke functie de beste kandidaat bent.
Het gaat hier dus vooral om je persoonlijke verhaal. Je leeftijd heeft vaak niets te maken met je motivatie noch met de reden waarom jij geschikt bent voor de baan. Daarom is het niet relevant om je leeftijd te vermelden in je motivatiebrief.
Ook tijdens het sollicitatiegesprek is je leeftijd niet van belang. Sterker nog, om leeftijdsdiscriminatie te voorkomen mag een werkgever of recruiter niet eens om je leeftijd vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Wordt dit toch gedaan? Dan hoef je hier geen antwoord op te geven.
Hier voldoet een goed cv nog meer aan
Een goed cv bevat dus je geboortedatum, zodat je werkgever weet welke leeftijd je hebt. Waar voldoet een goed cv nog meer aan? Check onze tips!
- De basis van een goed cv
- Profiel of je cv: zo schrijf je een professional summary
- Opleidingen op je cv: waar zet je ze neer en hoe vermeld je ze?
- Vaardigheden op je cv: wat zijn vaardigheden en hoe verwerk je ze op je cv?
- De lengte van je cv: wat is de ideale lengte van je cv?
- Cv blunders: voorkom deze fouten op je cv
- Een gat in je cv? Met deze tips is dat geen probleem
- Hier letten letten recruiters op bij het bekijken van jouw cv.
Solliciteer op vacatures met je geboortedatum op je cv
Heb je jouw cv eens stevig onder de loep genomen? En is die helemaal klaar om verstuurd te worden? Wat goed! Heb je nog geen leuke baan op het oog? Geen probleem! Maak een profiel aan op Monsterboard en neem snel een kijkje tussen onze duizenden vacatures. Wedden dat er iets voor je tussen zit?