Zo skip je die middagdip!
Nooit meer wegdommelen tijdens het werk aan de hand van onze tips!

Je kent het wel, je hebt net je lunch achter de kiezen en ineens word je overvallen door een inkakmoment. Je zit te knikkebollen achter je bureau of hebt de grootste moeite om je te focussen tijdens een meeting en wilt het liefst even een tukje doen. Maar het laatste wat je wilt is in slaap vallen op je werk! Waar komt dit middagdipje vandaan? Zijn er meer mensen moe in de middag? En nog belangrijker: wat te doen tegen een inkakker? We leggen het je uit!
Wat is een middagdip?
Een middagdipje is een energiedip in de middag die door veel mensen meestal tussen een uur of 13.00 en 17.00 ervaren wordt. Mensen voelen hun mentale en fysieke prestatievermogens wegvagen en vermoeidheid, concentratieverlies, lusteloosheid en een algemeen gevoel van verminderd alertheid nemen de overhand. Vaak duurt dit gevoel een halfuurtje, of bij een extreme middagdip ongeveer een uur.
7 Oorzaken van een inkakker
Een dipje in de middag kan eigenlijk iedereen wel overkomen. Voordat je weet wat te doen tegen een inkakmoment is het belangrijk om je middagdip oorzaak te achterhalen. Een aantal veelvoorkomende redenen van een dipje op het werk zijn:
- Je biologische klok
- Je voeding
- Te weinig frisse lucht
- Gebrek aan slaap
- Veel stress
- Te weinig lichaamsbeweging
- Cafeïneafhankelijkheid
1. Je biologische klok
We hebben allemaal van nature een eigen biologische klok die onze slaap-waakcyclus regelt. In de vroege namiddag neigt dit ritme naar een dipje. Daarom wordt in Zuid-Europese landen een siësta gehouden: zo kunnen de inwoners toegeven aan dit gevoel en hun rust pakken.
Veel bedrijven zijn daar tijdens de siësta gesloten tussen 14:00u en 17:00u. Dat betekent trouwens wel dat je daar 's avonds wat langer door moet, meestal tot 20.30u of 21.00u.
2. Je voeding
Wat je eet heeft uiteraard ook invloed op je energieniveau. Een zware lunch, rijk aan koolhydraten en suikers, verhoogt de bloedsuikerspiegel snel met daarna een flinke dip als gevolg. Door deze crash ontstaat een inkakmoment. Ook het overslaan van maaltijden kan tot een lage bloedsuikerspiegel leiden en dus vermoeidheid veroorzaken.
3. Te weinig frisse lucht
De lucht die we inademen wordt op allerlei manieren vervuild. Denk aan stof, bacteriën, schimmels, uitlaatgassen, etc. Hierdoor bevat de lucht minder verse zuurstof, wat tot vermoeidheid kan leiden.
4. Gebrek aan slaap
Te weinig slaap tijdens de nacht leidt tot vermoeidheid en verminderde alertheid gedurende de dag. Je merkt je slaaptekort met name doordat je moe bent in de middag.
5. Veel stress
Chronische stress heeft vermoeidheid en uitputting als gevolg. Door stress ben je meer vatbaar voor een middagdip.
6. Te weinig lichaamsbeweging
Bij een gebrek aan lichaamsbeweging is de bloedsomloop onvoldoende. Ook dit is een welbekende oorzaak van een inkakker.
7. Cafeïneafhankelijkheid
Drink je elke dag grote hoeveelheden koffie? Dan kan het zijn dat je lichaam afhankelijk is geworden van cafeïne om alert te blijven. Vaak crashen deze mensen in de middag omdat de stimulerende effecten van cafeïne dan begint af te nemen.
9 Tips om een middagdip te voorkomen op het werk
Een dipje op het werk voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Lees daarom gauw onze vermijd-je-middagdip tips:
- Voldoende slaap
- Evenwichtig dieet
- Ventileer
- Drink voldoende water
- Beweeg
- Plan je pauzes
- Stressmanagement
- Genoeg licht
- Cafeïnebeheer
1. Voldoende slaap
Zorg voor consequente en voldoende nachtrust. Over het algemeen wordt volwassenen aanbevolen om 7-9 uur slaap per nacht te krijgen. Een uitgerust persoon kan hiermee een middagdip tegengaan.
2. Evenwichtig dieet
Door gezonde en gebalanceerde maaltijden te eten vermijd je energiepieken en -dalen. Probeer daarom eens om vette en suikerrijke snacks te laten staan en ze te vervangen voor eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Vermijd ook het overslaan van maaltijden. Zo voorkom je een dip in je bloedsuikerspiegel en blijf je fitter.
3. Ventileer
Zorg voor continue aanvoer van frisse lucht door een raampje of ventilatierooster open te zetten. Is het nodig om snel vervuilde lucht af te voeren? Lucht dan de ruimte door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Je hersenpan zal je dankbaar zijn voor het nieuwe zuurstof!
4. Drink voldoende water
Drink voldoende water verspreid over de dag. Door goed gehydrateerd te blijven, blijf je fit en houd je de inkakker buiten de deur. Voor volwassenen is het goed om elke dag zo tussen de 1,5 en 2 liter water te drinken.
5. Beweeg
Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Ook je dagelijkse korte wandeling stimuleert de bloedcirculatie en helpt vermoeidheid te voorkomen!
6. Plan je pauzes en werktijden
Voorkom vermoeidheid door korte pauzemomenten in te plannen. Zo verfris je je geest en blijf je fit. Zorg er als je kunt ook voor dat er geen belangrijke vergaderingen aan het begin van de middag gepland zijn. Houd je verder aan de arbeids- en rusttijden zodat je jezelf niet uitput door te veel te werken.
7. Stressmanagement
Door je stresslevels onder controle te houden voorkom je inkakmomenten. Oefen daarom regelmatig stressmanagementtechnieken zoals ademhalingsoefeningen en meditatie. Zet desnoods een wekker op je telefoon als je het gemakkelijk vergeet.
8. Genoeg licht
Natuurlijk licht kan je biologische klok ondersteunen en je alertheid bevorderen. Zorg daarom voor genoeg natuurlijk licht op je werkplek!
9. Cafeïnebeheer
Als je koffie drinkt, doe dit dan met mate. Probeer geen cafeïnehoudende dranken te nemen na 14.00u, anders kan het zijn dat het je slaap beïnvloedt.
Laat je vinden door de beste werkgevers!
8 Tips om uit je middagdip op het werk te komen
Is het kwaad al geschiedt en heb je last van een inkakker? Geen nood, we hebben een aantal "hoe kom ik uit mijn dip" tips voor je op een rijtje gezet!
- Neem een korte pauze
- Ga naar buiten
- Eet een gezonde snack
- Drink een kopje koffie of thee
- Doe een powernap
- Verander van taak
- Luister naar muziek
- Doe ademhalingsoefeningen
1. Neem een korte pauze
Sta op, strek je uit, loop even rond op de afdeling en maak een praatje. Dit helpt om je bloedsomloop te stimuleren en je alertheid weer aan te wakkeren.
2. Ga naar buiten
Wees de inkakker de baas en haal een frisse neus! Een korte wandeling buiten geeft je brein zuurstof en kan wonderen doen om je energieniveau te herstellen.
3. Eet een gezonde snack
Neem wat noten, een stukje fruit of wat yoghurt om je energie weer op peil te krijgen. Eiwitten, sommige complexe koolhydraten en gezonde vetten kunnen je energie geven zonder een flinke bloedsuikerpiek.
4. Drink een kopje koffie of thee
Is het nog niet zo laat op de dag? Overweeg dan een kopje leut of thee te nemen. Dit kan net even een kleine oppepper geven die je de dag doorhelpt!
5. Doe een powernap
Laten de omstandigheden het toe? Neem dan een korte powernap van 10 tot 20 minuten. Dit helpt je om op te laden zonder in een diepe slaapfase te belanden. Zeg maar dag tegen het inkakmoment!
6. Verander van taak
Wissel van taak als dat mogelijk is. Door je op iets nieuws te concentreren stimuleer je je geest.
7. Luister naar muziek
Zet oppeppende muziek op. Muziek kan je stemming verbeteren en je energie geven!
8. Doe ademhalingsoefeningen
Probeer wat ademhalingsoefeningen. Dit helpt om zuurstof naar je hersenen te brengen en zo je alertheid te verhogen.
Wanneer naar de huisarts met je vermoeidheid?
Af en toe eens een inkakker is geen reden tot bezorgdheid. Maar als je vermoeidheid niet weggaat ondanks het feit dat je al onze bovenstaande tips en adviezen hebt toegepast, wordt het tijd om eens een bezoekje te doen aan de dokter. Helemaal als dit gepaard gaat met pijn, gewichtsverlies, slapeloosheid, stemmingswisselingen, spijsverteringsproblemen of andere ongewone symptomen. Jouw gezondheid is prioriteit!
Je vermoeidheid kan ook een andere oorzaak hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een burn-out of een bore-out hebt, of misschien word je wel gepest op de werkvloer. Ook dit heeft zo z'n impact op je energielevel. Ga in dit geval eens in gesprek met een bedrijfsarts of vertrouwenspersoon binnen de organisatie.
Vind snel een baan die je wakker houdt via Monsterboard
Zijn bovenstaande oorzaken van een middagdip bij jou niet van toepassing en ben je tot de conclusie gekomen dat je gewoon toe bent aan een leuke nieuwe uitdaging? Creëer dan nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo krijg je alle matchende vacatures in je inbox bezorgd en reageer je met één druk op de knop op al onze vacatures. Ook kunnen werkgevers en recruiter zo gemakkelijk contact met jou opnemen. Ideaal toch?!