Kolven op werk: je rechten en 7 tips!

Door Josca Vreeken, Monsterboard Medewerker

Ben je pas moeder geworden en wil je graag jouw baby moedermelk geven? Ook wanneer je weer aan het werk gaat? Dan zal je ongetwijfeld gaan kolven op werk. Iets wat veel werkende moeders doen, maar wat helaas soms een lastig onderwerp blijft om te bespreken. Met collega’s of met je werkgever. Gek eigenlijk, want er zijn miljoenen vrouwen die moeder worden, borstvoeding willen geven en blijven werken.

Wanneer je in deze situatie zit, is het belangrijk dat je de ruimte voelt om je werk te onderbreken om te gaan kolven. Maar waar heb je eigenlijk recht op? Wat is handig wanneer het om kolven op het werk gaat? Hoe vaak kun je kolven? En hoe lang? Wij geven je info en tips!

Wat is kolven eigenlijk?

Kolven betekent moedermelk afnemen met een kolf. Moeders doen het vaak om melkproductie te stimuleren of een melkvoorraad aan te maken zodat hun baby gevoed kan worden, ook wanneer ze zelf niet in de buurt zijn. Soms doen moeders het ook om pijnlijke borsten te verminderen door stuwing te verminderen. En aangezien je lijf melk blijft aanmaken, is kolven op werk daarom vaak nodig.

Wat zijn je rechten omtrent borstvoeding en werken?

De eerste negen maanden van je kind heb je kolfrecht. Je hebt dan recht op het kolven op werk en op het voeden van je baby op werk. Je mag een kwart van de werktijd hiervoor gebruiken waarin je ook naar huis mag gaan om te kolven en/of te voeden. Daarnaast is de werkgever verplicht om je voor de kolftijd uit te betalen en moet de werkgever zorgen voor een geschikte kolfruimte. Je wilt natuurlijk in alle rust kunnen gaan zitten wanneer dat nodig is.

Een kolfruimte moet aan een aantal rechten voldoen. De ruimte moet dicht zijn waar je privacy hebt. Verder moet het een ruimte zijn waar niemand mee kan kijken en welke voorzien is van een stopcontact, stromend water, een stoel of bank en een koelkast waar je de melk kunt bewaren.

Naast deze rechten heb je tijdens je zwangerschap en tot zes maanden erna recht op aangepaste werktijden. Zo heb je recht op:

  • extra pauzes (maximaal 1/8e deel van je dagelijkse werktijd);
  • regelmatige werktijden en rusttijden;
  • een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten;
  • vrijstelling van overwerk en nachtdiensten;
  • niet verplicht om meer te werken dan:
    - maximaal 10 uur per dienst
    - in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week
    - in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week
  • de mogelijkheid om een verzoek in te dienen bij de werkgever om je werktijden aan te passen.

Dit zijn onze tips voor kolven op werk

Ben je naast jouw rechten ook benieuwd naar andere tips over kolven op werk? Bijvoorbeeld wat je kan doen wanneer je jouw rechten niet kunt toepassen of hoe lang je kan kolven op werk en hoe vaak je kan kolven op werk? We hebben wat tips op een rijtje gezet:

  1. Schakel hulp in
  2. Communication is key
  3. Wanneer en hoe vaak
  4. Hoe lang kolven op werk?
  5. Houd je melk koud
  6. Dit kan je doen na je kolfrecht
  7. Luister naar je lijf

1. Problemen met kolven op werk? Schakel hulp in!

Merk jij dat de situatie op jouw werk niet voldoet aan alle eisen? Er is bijvoorbeeld geen geschikte kolfruimte. Of misschien worden er meetings gepland tijdens je kolftijd waar je vervolgens verplicht bij aanwezig moet zijn?

Het is belangrijk dat je deze problemen met je manager of met iemand van HR bespreekt. Het is namelijk belangrijk dat je jouw wensen en grenzen aan kan geven. Werkt dat niet? Dat is erg jammer. Raadpleeg dan de ondernemingsraad, bedrijfsarts of personeelsvertegenwoordiging. Als de werkgever niet meewerkt, kunnen zij je een handje helpen.

2. Communication is key

Je kunt je collega’s of manager op de hoogte stellen van je kolf situatie. Op basis daarvan kunnen meetings buiten je kolftijd ingepland worden. Ook weten collega’s dan waarom je afwezig bent op sommige momenten van de dag. Wanneer er iets in de kolfruimte mist zou je dit ook met je manager moeten kunnen bespreken. De werkgever moet immers aan bepaalde eisen voldoen.

3. Wanneer en hoe vaak kolven op werk?

Help je lichaam en uiteindelijk jezelf door je gewoonlijke ritme aan te houden van borstvoeding. Kolf op tijden wanneer je gewoonlijk jouw baby borstvoeding geeft. Zo zorg je ervoor dat het geen extra moeite kost voor je lijf.

4. Hoe lang kolven op werk?

Zoals eerder gezegd mag het kolven onder werktijd maximaal ¼ van je werktijd in beslag nemen. Red je het in minder tijd kan dat natuurlijk. Denk alleen wel aan de voorraad die je graag wilt hebben voor je kindje. Door toch je tijd uit te zitten, kun je ervoor zorgen dat je net iets meer voorraad hebt. Handig!

5. Koude melk is houdbare melk

Wanneer je door je borstvoeding moet kolven op werk is het belangrijk dat je jouw moedermelk koud kunt houden. Vers moedermelk kun je ruim drie dagen bewaren, mits je het koud houdt in een schone omgeving.

Wanneer je op werk te maken hebt met een gedeelde koelkast, zorg er dan voor dat je jouw flesjes kunt onderscheiden door ze bijvoorbeeld te labelen. Heb je al ruime voorraad? Of heb je het pas later nodig? Dan is het ook een idee om je moedermelk in te vriezen.

6. Officiële kolftijd voorbij

Na negen maanden is je voedingsrecht officieel afgelopen. Dit betekent niet dat je niet meer mag kolven op werk, maar dat je niet doorbetaald krijgt voor je kolftijd. Borstvoeding stopt natuurlijk niet altijd na negen maanden en dus mag je ervoor kiezen om te kolven tijdens pauzes.

Wil je jouw ritmes aanhouden? Compenseer je werktijden dan door iets vroegen te beginnen en wat langer door te werken. Het kolven wordt bij veel vrouwen een stuk minder na negen maanden, dus je zult niet heel veel tijd te hoeven compenseren.

7. Luister naar je lijf

Moeder zijn en werken is al zwaar, laat staan wanneer je ook nog borstvoeding geeft. Dit vraagt vraagt veel van je lijf. Neem genoeg rust en zorg ervoor dat je niet over je grenzen gaat. Zo kun je ervoor zorgen dat je op alle fronten kan blijven functioneren. Misschien dat je partner ook bij kan springen, zodat jij meer rust en focus hebt? Vaderschapsverlof of geboorteverlof kan ervoor zorgen dat lasten verdeeld kunnen worden. Dat komt je lijf ten goede!

Verdien je een betere werkgever? Monsterboard helpt je!

Werkt de werkgever niet mee met kolven op werk? Dan kan je jezelf afvragen of het de juiste werkplek voor je is. Maak gratis een account aan op Monsterboard en zorg ervoor dat werkgevers jou kunnen vinden. Maak solliciteren makkelijk door middel van een vacature-alert of door makkelijk en snel te kunnen solliciteren. We helpen je bij het vinden van een baan die echt bij je past!