6 tips voor je sollicitatiegesprek klantenservice medewerker

Heb je je oog laten vallen op een vacature als klantenservice medewerker en ben je ook al uitgenodigd voor een gesprek? Je bent dan nog maar één stap verwijderd van een uitdagende functie waar je een hoop kunt leren als customer service medewerker.

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, maar als het om een baan gaat waarbij het je werk is om met moeilijke vragen en situaties om te gaan, wordt het nóg belangrijker om jezelf optimaal te presenteren. Met de volgende 6 tips ben je in ieder geval goed op weg om je sollicitatiegesprek klantenservice medewerker tot een succes te maken!

Klantenservice sollicitatiegesprek tips

Of je nou naar een baan als telefonische klantenservice medewerker solliciteert, of klanten face-to-face in een winkel te woord gaat staan, de kwaliteiten die je nodig hebt om een klantenservice-guru te worden zijn dezelfde. Goed luisteren en communiceren, representatief zijn voor het bedrijf en kennis van zaken zijn een paar van de belangrijkste trefwoorden.

Maar hoe laat je tijdens een sollicitatiegesprek je beste kant zien? En welke antwoorden worden er eigenlijk van je verwacht?

Tip 1: Onderzoek je toekomstige baan

Begin met een uitgebreide zoektocht op Google en leer het bedrijf en zijn filosofie kennen. Probeer ook de manager of recruiter te achterhalen die je gaat spreken. Je krijgt er dan gelijk een beeld van wie je tegenover je krijgt en kunt aan zijn/haar profiel en blogs soms al het een en ander te weten komen over de werksfeer. Je kunt ook vrienden en kennissen die het bedrijf kennen naar hun ervaringen vragen. Of ze nou (ex-)werknemer zijn of als klant zijn geholpen in de winkel, ze zullen je in ieder geval een indruk van je toekomstige werkgever kunnen geven.

Tip 2: Bedenk van te voren wat je kwaliteiten zijn

Maak een lijst van de talenten en eigenschappen die bij een klantenservice-medewerker horen en maak, los daarvan, een lijst met jouw sterke punten en kwaliteiten. Sterke eigenschappen en talenten die een klantenservice-medewerker nodig heeft, zijn bijvoorbeeld: op een duidelijke en beleefde manier kunnen communiceren, eerlijk zijn over de voor- en nadelen van producten of diensten zodat de klant een goede keuze kan maken en weer graag terugkomt naar jouw bedrijf en natuurlijk geduldig en vriendelijk blijven, ook als er problemen of klachten zijn. Zet al deze punten naast elkaar en je weet gelijk op welke werkervaring en eigenschappen je tijdens het gesprek de nadruk moet leggen. Het is ook handig om hetzelfde te doen met je verbeterpunten en dingen waar je moeite mee hebt. De vraag ""Wat zijn je minder goede eigenschappen?"" komt namelijk nog steeds veel voor in sollicitatiegesprekken en het is fijn als je hierop voorbereid bent. Een paar verbeterpunten voor een klantenservice-medewerker zouden bijvoorbeeld kunnen zijn dat als je de eigenschap hebt te dominant te zijn je daardoor minder snel een klant in het gelijk zal stellen, of als je uit jezelf niet erg dienstbaar bent ingesteld, je minder klantvriendelijk kan overkomen.

Tip 3: Bereid het gesprek voor

Zet een aantal mogelijke vragen op een rij en bedenk welk antwoord je wilt geven. Wat zeg je bijvoorbeeld als je gevraagd wordt hoe je omgaat met boze klanten? Wat is jouw aanpak als het om een niet toegestane retournering gaat? Het is niet de bedoeling dat je alle antwoorden opschrijft en uit je hoofd leert, je moet voorbereid zijn op de meest voorkomende vragen zodat je bij het gesprek zonder stotteren of lang nadenken een geschikt antwoord hebt. Het kan soms ook helpen om met een gezinslid of vriend(in) een paar oefengesprekken te doen.

Tip 4: Zorg ervoor dat je er representatief uitziet

Om er representatief uit te zien dien je fris voor de dag te komen. Zorg ervoor dat je de nacht voor je sollicitatie op tijd gaat slapen zodat je op je allerbest op het gesprek verschijnt. Je kledingkeuze is van groot belang. Probeer uit te zoeken of er een informele of formele sfeer is in het bedrijf en kleed je naargelang. Het is overigens altijd aan te raden om rustige kleuren en prints te dragen en er netjes uit te zien, ook als het om een casual bedrijf gaat. Als het om een functie gaat waarbij je de klant in de winkel te woord staat, is het bij sommige bedrijven van belang om eventuele piercings te verwijderen en geen opvallende sieraden te dragen.

Tip 5: Ga voor een perfecte eerste indruk

In clichés schuilt vaak een kern van waarheid en als het om deze gaat, klopt dat zeer zeker. De eerste indruk die de recruiter van je krijgt, zal voor een groot deel bepalen hoe je gesprek verloopt. Zit je bij binnenkomst op je telefoon te browsen? Of sta je gelijk op om jezelf met een glimlach en een handdruk voor te stellen? Zie je er netjes uit? Of ben je nog bezig je shirt te fatsoeneren? Kortom, zorg ervoor dat je klaar bent voor het gesprek en dat je met een glimlach de recruiter begroet. Dit zegt namelijk ook iets over hoe jij in de winkel of aan de telefoon de klant te woord zult staan.

Tip 6: Hou je antwoorden straight to the point

Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk informatie over jezelf te geven zodat je recruiter een goed beeld krijgt van je ervaring. Dit is echter niet de beste aanpak. Degene die de sollicitatie afneemt heeft vaak al een lijst met dingen die hij/zij van je wil weten. Laat je leiden door het gesprek en geef in eerste instantie alleen antwoord op de vragen die gesteld worden. Je mag uiteraard een voorbeeld van werkervaring noemen of iets dieper op een vraag ingaan, maar het is niet de bedoeling dat je het hele sollicitatiegesprek zelf aan het woord bent. Zorg er ook voor dat je zelf een aantal vragen klaar hebt voor het bedrijf. Hierdoor kom je gelijk al meer te weten over je toekomstige werkgever en toon je dat je daadwerkelijk interesse hebt.

Kijk voor onze vacatures op de website. Wil je nog meer tips voor je sollicitatie? Bekijk onze artikelen over vragen tijdens sollicitaties en kleding voor sollicitatie!