Hoe kan je het beste jezelf voorstellen in het Engels?

Hoe kan je het beste jezelf voorstellen in het Engels?

Een Engels sollicitatiegesprek vraagt om een andere benadering dan een Nederlandse. Het gesprek is niet zomaar de vertaalslag maken van Engels naar Nederlands. Lees hier daarom hoe je jezelf het beste kan voorstellen in het Engels.

Of je nou bij een internationaal bedrijf solliciteert of bij een bedrijf dat veel zaken doet met buitenlandse partners, kennis van het Engels is bij veel bedrijven een vereiste. Om die kennis aan te tonen vragen veel bedrijven dan ook om de sollicitatie in het Engels te doen. Je wil natuurlijk wel professioneel overkomen, de goede uitdrukkingen en werkwoordstijden gebruiken en je wil niet te veel naar woorden moeten zoeken. En hoewel je nog zo'n goede kennis van het Engels kan hebben, is een goede introductie bij elke sollicitatie van levensbelang. Maar hoe doe je dat precies?

In de eerste minuten van een Engels sollicitatiegesprek, wordt er van je verwacht dat je jezelf voorstelt. Twee regels zijn hierbij enorm belangrijk:

  1. Hou het kort, wees ´to-the-point´

Laat duidelijk weten wat je doel is. Solliciteer je voor een specifieke baan, voor een stage of hoop je voor het bedrijf te komen werken, maar maakt het je niet uit waar?

  1. Wees origineel, niet standaard

Neem je tijd voor de introductie, het is het eerste wat je mogelijke werkgever van je ziet en hoort en zo bepalend als de eerste indruk is, zal een goede introductie blijven hangen. Wees origineel, maar niet grappig. Probeer weg te blijven van standaard openingen als:

¨My name is […] and I am applying for […]¨ maar open met een zin waar het enthousiasme vanaf spat, zonder te overdrijven.

Als je eenmaal de aandacht van de werkgever hebt gekregen, is het tijd om jezelf iets uitgebreider te introduceren. Wederom is regel 1 (wees ´to-the-point´) hierbij belangrijk, maar vergeet de volgende drie zaken in elk geval niet:

 

  1. Je werkervaring

Noem je ervaringen (kort) op. Een uitgebreide beschrijving van je verleden kan het bedrijf vinden in je cv, maar een korte impressie geven van wat je hebt gedaan voor je sollicitatie en op welke manier dat aansluit bij je nieuwe positie is een goede manier voor de werkgever om te zien waar ze mee te maken hebben. Hierbij kunnen de werkwoordstijden in het Engels wel een probleem vormen, vooral als je al erg zenuwachtig bent. Een tip is om bij het vermelden van je werkervaring alleen de verleden tijd (simple past) te gebruiken, zodat je het jezelf niet onnodig moeilijk maakt.Gebruik de present continuous voor je huidige baan. Officieel gebruik je voor gewoontes en routines de tegenwoordige tijd, maar zelfs native speakers gebruiken vaak de continuous. Het simpel houden van je taal zal je vloeiendheid enorm verbeteren.

VOORBEELD WERKERVARING IN SIMPLE PAST

I worked in logistics from 2010 to 2015.

VOORBEELD HUIDIGE BAAN IN PRESENT CONTINUOUS

I am working as a taxi-driver during the day.

  1. Je vaardigheden

Maar wat maakt jou nou dan zo'n goede kandidaat? Wat zijn je talenten, waarin blink je uit? Overdrijf niet, maar onderschat jezelf ook niet. Jij weet als geen ander waar je goed in bent, en als je wilt dat het bedrijf dat ook weet mag je daar best over vertellen. Zij willen immers ook weten wat jij kan brengen in hun bedrijf.

VOORBEELD

With my commercial and communicative skills, combined with my ever positive energy and ambition, I hope I can be part of the future of your company.

  1. Je bijdrage aan het bedrijf

Als je je vaardigheden genoemd hebt kan je dat naadloos laten overgaan in wat jij kan bijdragen aan het bedrijf waar je solliciteert. Op welke manier kan jij je talenten en je werkervaring verenigen met de mogelijkheden die de nieuwe positie biedt? Als je hier goed antwoord op kan geven, laat je gelijk zien dat je jezelf hebt verdiept in het bedrijf.

VOORBEELD

I am bringing experience and specific skills to this job, and with my passion for the position of … I am sure I am going to contribute to a further growth of …

Meer informatie over Voorbereiding sollicitatie kan je hier vinden of zoek naar de laatste vacatures.