IT-banen voor starters

Voor een vliegende start van je carrière!

Terwijl technologie zich razendsnel blijft ontwikkelen, wordt het tijd om op een ander manier te kijken naar startersfuncties in de IT sector. Niet meer als statische, monotone functies, maar als lanceerplatform voor een gave carrière in de technologische industrie. Van IT-support tot programmeren, entry level IT-jobs geven je de benodigde vaardigheden voor de constant groeiende wereld van technologie. Ontdek hoe ver jij het kan schoppen!

Desktop Support Engineer

IT startersfuncties De basis voor een desktop support engineer:

Minimaal een HAVO-diploma en een passie voor het in hoog tempo oplossen van problemen, kun je worden getraind via praktijkprogramma’s. Anderzijds geeft een bachelorsdiploma in IT ook een goede basis.

Wat doe je als desktop support engineer starter:

Aanspreekpunt zijn als er iets fout gaat met een PC: van assisteren wanneer het internet van iemand niet werkt, tot het repareren van een volledig gecrashte computer. Hierbij horen ook het configureren, testen en oplossen van netwerk- en wifi-problemen, het instellen van gebruikersaccounts, en het formatteren van computers. Hoofdzaak is een snelle oplossing van problemen, ofwel persoonlijk, over de telefoon of via e-mail, om ervoor te zorgen dat werkplekken soepel draaien en optimaal presteren.

Carrièremogelijkheden voor desktop support engineers:

Omdat dit een functie is die zich continu ontwikkelt, krijg je dagelijks te maken met verschillende problemen en applicaties. Zolang je ervoor zorgt dat je certificaties als Microsoft Certified System Engineer (MCSE) en CompTIA A+ haalt, kun je een beter inzicht krijgen in de verschillende facetten van het bedrijf en je sociale vaardigheden als senior aanscherpen, waardoor je uiteindelijk een nog grotere sprong kunt maken, naar bijvoorbeeld een functie als bedrijfsanalist. Een voorbeeld van zo’n inspirerende sprong is die van Jeremy Kurt. Toen hij na 7 jaar op de helpdesk van een Fortune 500-retailer eerst Information Systems Manager werd en vervolgens President van HDI New England. Zijn ervaring als technicus gaf hem genoeg inzicht in alledaagse technische problemen en callcenter trends om door te kunnen schuiven naar een functie als manager. Daarnaast bouwde hij genoeg vertrouwen en ervaring op in verschillende vakgebieden om vervolgens sneller aan de slag te kunnen als directeur. Het potentieel van een technische helpdeskmedewerker wordt vaak over het hoofd gezien wordt, het kan je echter goed positioneren voor toekomstige groei in richtingen zoals systeembeheer, datacenter operations en netwerkbeheer.

Klinkt interessant? Bekijk hier vacatures om aan de slag te gaan als desktop support engineer.

 

Junior Systeembeheerder

IT startersfuncties De basis voor een junior systeembeheerder:

Een bachelorsdiploma in Hogere Informatica, Computertechniek of Elektrotechniek, een interesse in netwerktechnologie en een passie voor de nieuwste technische trends.

Wat doe je als junior systeembeheerder:

Het is een hands-on technische baan waarbij je de workflow van een organisatie managet en voor een veilig en stabiel netwerk zorgt. Hieronder vallen de installatie van computers en netwerken, het onderhoud van hardware, en het up-to-date houden van software. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat de internetverbinding in het kantoor werkt, zodat werknemers het internet kunnen gebruiken, of ervoor zorgen dat de mailserver blijft draaien, zodat medewerkers e-mails kunnen versturen en ontvangen. Ook al lijken dit misschien standaard dingen, jouw functie vormt de ruggengraat van elke organisatie. Want bijna ieder bedrijf ligt plat als er geen goede internetverbinding is.

Carrièremogelijkheden voor een junior systeembeheerder:

Je kunt er naartoe werken om een betere probleemoplosser worden. Op het moment dat je verder komt binnen deze tak, begin je het belang van technische nieuwsgierigheid te begrijpen, dezelfde reden waarom je waarschijnlijk ooit in deze functie terecht bent gekomen. De drive om oplossingen te vinden zorgt ervoor dat je van je fouten blijft leren en vervolgens met die kennis nieuwe uitdagingen aankan. Zolang je jezelf blijft uitrusten met relevante certificaten, zoals Cisco’s CCNA en administratieve talen als Python, Perl, Ruby en Windows PowerTechnical, kun je de sprong maken naar functies in technisch- of IT-management.

Iets voor jou? Bekijk hier vacatures voor systeembeheerder.

 

Junior Software Engineer

IT startersfuncties De basis voor een junior software engineer:

Een bachelorsdipoma in Hogere Informatica of Wiskunde. Een solide kennis van computertalen als JavaScript, C++, Linux, Oracle en .NET. En een passie voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën.

Wat doe je als junior software engineer:

Je hebt een open mind, de bereidheid om nieuwe programmeertalen te leren en een leergierigheid voor snel veranderende technologieën. Dit stelt je in staat om relevante aanpassingen in bestaande software aan te dragen en om geavanceerde oplossingen te presenteren voor de implementatie van nieuwe software. Je bent ook verantwoordelijk voor de samenwerking met bedrijfsanalisten en developers, met wie je bedrijfsbehoeften interpreteert en softwareoplossingen ontwerpt.

Carrièremogelijkheden voor een junior software engineer:

Een wereld van eindeloze mogelijkheden. Hoe meer computertalen je onder de knie krijgt en certificaten je binnenhaalt, hoe meer interessante mogelijkheden je krijgt, bijvoorbeeld bij een start-up bedrijf of zelf een bedrijf beginnen. Pierre Omidyar, CEO van eBay, heeft deze route gevolgd: hij begon als software-engineer en had het idee om een online marktplaats, die de mogelijkheden van financiële markten in de handen van gewone mensen plaatst, op te zetten. Omdat hij de relevante kennis om de software te bouwen bezat, kon hij eBay zonder enige hulp creëren. Leren hoe je software schrijft geeft je de volledige controle over wat je maakt, waardoor je meer carrièremogelijkheden krijgt en je een nóg grotere sprong kunt maken. Als alternatief kun je ook kiezen voor functies zoals IT-architect, Java-developer of IT-consultant.

Helemaal jouw ding? Bekijk hier de junior software engineer vacatures.

 

Junior Business Analist

startersbanen it De basis voor een junior bedrijfsanalist:

Een bachelorsdiploma in Hogere Informatica, Bedrijfsbeheer of Bedrijfsanalyse, uiteenlopende vaardigheden als uitstekende communicatie, probleemoplossing en onderhandelingsvaardigheden, en een begeerte naar uitdagingen.

Wat doe je als junior bedrijfsanalist:

Jij beoordeelt met een kritische blik. Dit houdt onder andere in dat je meeloopt met een senior business analist om klantbehoeften om te zetten in technische oplossingen. Van de analyse van een organisatie tot de documentering van de bedrijfsprocessen en de integratie met technologie, de voornaamste taak is de identificering van aspecten die verbeterd en geüpdatet moeten worden om ervoor te zorgen dat de technische middelen van een bedrijf optimaal blijven presteren.

Carrièremogelijkheden voor een junior bedrijfsanalist:

Je kunt straks iets maken waar je trots op bent. Als je klaar bent voor een avontuurlijke stap, kun je ervoor kiezen om je eigen bedrijf te beginnen, net zoals Brian Wong deed. Het succes achter het mobiele platform Kiip was het resultaat van zijn grondige analyse van het DNA van gaming. Zijn inzicht, gebaseerd op het feit dat rewards de sleutel tot het betrekken van spelers zijn, gaf hem het idee om overwinningen in een spel om te zetten in beloningen in de echte wereld. Door de functie van business analist op zich te nemen en de data te analyseren, was hij in staat om iets te maken dat resulteerde in extreem hoge mate van betrokkenheid, iets dat vervolgens vele malen nagebootst is. Anderzijds, als je verder wilt met gelijksoortige verantwoordelijkheden als die wat je nu hebt, kun je je reikwijdte vergroten door een baan als Business Analist Consultant of Business Architect aan te nemen. Je krijgt dan de kans om diverse projecten aan te nemen, je netwerk uit te breiden en je vaardigheden aanzienlijk te verbeteren.

Zie jij jezelf wel als business analist? Bekijk hier de vacatures!

Of zoek tussen alle nieuwste IT-jobs en ontdek waar je een start kunt maken in de snelle en dynamische wereld van technologie.