Omscholen naar IT: zo doe je dat!

De vraag naar IT-personeel is al jaren erg groot. Dat biedt veel kans op een baan in de IT. Wil je IT’er worden, maar heb je niet de juiste opleiding? Laat je omscholen! Dat kan al binnen een jaar. Hoe werkt omscholen naar IT? Kan iedereen IT’er worden? En wat kun je doen na zo’n IT-opleiding? Krijg hier antwoord op al je vragen!

Waar staat IT voor?

‘IT’ staat voor Informatie en Technologie. Soms wordt tussen die twee letters een ‘C’ van Communicatie gezet. IT omvat de ontwikkeling en het beheer van computersystemen, informatiesystemen en telecommunicatie.

Wat doet een IT’er?

Oké, IT heeft met informatie en technologie te maken dus. Maar wat doet een IT’er op een dag? Dat verschilt ontzettend per IT-baan én per dag. Wat we met zekerheid over elke IT-baan kunnen zeggen: je lost problemen op. En die komen in allerlei soorten en maten. De één doet dat bij het ontwikkelen van systemen, de ander schiet te hulp als een netwerk eruit ligt, de computer niet opstart of als er hackers actief zijn. Voor ieder wat wils dus!

Is omscholen naar IT iets voor jou?

Klinkt het werk van een IT’er jou als muziek in de oren? Dan is omscholen naar IT of ICT wellicht iets voor jou. Stel jezelf de volgende vragen om erachter te komen!

Heb je affiniteit met de IT?

Houd je ervan om problemen op te lossen? Heb je iets met computers? Of sleutel je in je vrije tijd graag aan je auto of modelvliegtuig? Dat is typisch iets voor IT’ers. Ook typisch de IT: technologie verandert in vogelvlucht. Als je houdt van een dynamische omgeving, waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, is dat een goed teken!

Wil je zeker weten dat de IT en jij een match zijn? Leer de IT kennen door eens een online cursus, tutorial of oefening te doen. Hier zijn een aantal tips:

Wat zijn je kwaliteiten?

Heb jij kwaliteiten die van pas komen in de IT? Dat hoeft niet alleen je probleemoplossend vermogen te zijn. Als je bijvoorbeeld communicatie hebt gestudeerd, past een baan als consultant misschien wel bij jou. Bedrijfskundigen doen het meestal goed als projectmanagers, terwijl creatievelingen weer geboren conceptontwikkelaars zijn.

Waar werk je graag?

IT is overal. Daarom is het goed om te bedenken wáár in de IT je zou willen werken. Zie je jezelf het bedrijfsleven in gaan? Of heb je daar al ervaring mee? Dan kun je technologie ontwikkelen waarmee commerciële doelen worden behaald. Lever je graag een bijdrage aan de maatschappij? Dan kun je bij de overheid terecht!

Hoe werkt omscholen naar IT?

Zin om aan de slag te gaan? Mooi! We leggen je uit hoe je je kunt omscholen naar IT. Want wie komt in aanmerking om IT’er te worden? En waar volg je een IT-opleiding?

Wie kan zich omscholen naar IT?

Het woord zegt het al: omscholing. Om aan een omscholingstraject deel te nemen, moet je al scholing hebben gehad. Welk niveau je moet hebben om je te laten omscholen, verschilt per traject. Hieronder stellen we er een aantal aan je voor!

Bij deze instanties kun je je omscholen naar IT

  • Make it work: een groot initiatief voor omscholing naar de IT is Make IT Work. Met dit omscholingstraject school je je in 5 maanden om tot IT’er op hbo-niveau. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een baan als software engineer of cyber security specialist. Het traject wordt aangeboden in 7 steden door heel Nederland. Als je het traject volgt, ga je aan de slag bij één van de bedrijven waar het initiatief mee samenwerkt. Je bent dus verzekerd van een baan! Om hierbinnen te komen heb je een hbo- of wo-diploma nodig.
  • BEE-ideas: een tweede initiatief is BEE-ideas. Deze omscholing biedt jongeren en studenten die een uitkering krijgen, de kans om aan de slag te gaan in de IT. Om hier aan de slag te gaan, heb je minimaal hbo-werk- en -denkniveau nodig.
  • IT-Talent: ook IT-Talent biedt een omscholingstraject naar de IT. Je maakt kans om hieraan deel te nemen als je nog minimaal 4 maanden een uitkering krijgt én minimaal een mbo-4 diploma op zak hebt.
  • HackYourFuture: bij HackYourFuture volgen vluchtelingen met een verblijfsvergunning een 7 maanden durende opleiding tot softwaretester of webontwikkelaar. Ook bij dit traject heb je 100% baanzekerheid: na de opleiding ga je aan de slag bij één van de partners van HackYourFuture.

Los van deze initiatieven zijn er werkgevers die een werk-leertraject aanbieden. Je gaat dan aan het werk, terwijl je leert. Meestal betaalt de werkgever dan ook nog eens je opleiding.

Na omscholing naar IT

Wat is je toekomstperspectief na omscholing naar de IT? In sommige gevallen heb je, door het omscholingstraject dat je volgt, 100 procent baangarantie. In andere gevallen moet je na het traject nog op zoek naar een baan. Goed nieuws! Er zijn héél veel open vacatures in de IT. Daarom heb je een goede kans om aan de slag te gaan bij een fijne werkgever, met een goed contract. Benieuwd naar het aanbod? Download hieronder de app!

Omscholen naar IT? Blijf op de hoogte van IT vacatures!

Wil jij ook IT’er worden? Ga je een traject starten of ben je dat al, maar zoek je een nieuwe uitdaging? Wacht dan niet langer en ga op zoek naar een vacature. Maak gratis een profiel aan bij Monsterboard, scroll langs onze vacatures om een leuke job te vinden en solliciteer makkelijk en snel!