8 populairste ICT-banen

Op zoek naar een baan in IT? Dit zijn de populairste ICT en IT-banen.

Door Team Monsterboard

De IT-sector is booming! Het aantal banen in deze bloeiende branche blijft maar groeien. Genoeg baankans voor jou dus! Wij hebben de acht ICT-banen met de meeste vacatures voor je op een rijtje gezet. Lees hier wat ze inhouden en solliciteer meteen!

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

Je hebt de termen vast allebei wel eens gehoord: IT en ICT. Veel mensen gooien ze op één hoop, maar er is toch écht wel een verschil tussen beide. Het zit zo: alles dat met hardware, software en netwerken te maken heeft, noemen we IT. IT staat voor Information Technology.

De 'C' in ICT staat voor communicatie. De ICT omvat dus alle IT die gemaakt is om te communiceren. Denk aan computers, telefoons en tablets. ICT is dus een onderdeel van IT. Zo. Nu je dit verschil tussen IT en ICT voor eens en voor altijd weet, is het tijd om rond te neuzen tussen onze vele IT en ICT-functies! Welke past het best bij jou?

IT-banen: vraag en aanbod in de IT-sector

Er zijn heel veel verschillende antwoorden op de vraag 'Waarom werken in de IT?' Een van deze antwoorden heeft te maken met werkgelegenheid. Er is veel vraag naar IT'ers op de arbeidsmarkt maar relatief weinig aanbod. Dit betekent dat er veel werkgelegenheid is voor mensen die een IT-opleiding volgen. Onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht toont dat die werkgelegenheid in de toekomst zal blijven.

Er is vooral vraag naar software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten in dienst bij ondernemingen of bij de overheid. Bovendien is er veel vraag naar hoogopgeleide IT'ers met een bachelor- of masteropleiding in vakgebieden zoals ICT en techniek. Het arbeidsperspectief voor IT'ers met een universitaire achtergrond ziet er over het algemeen voordeliger uit dan voor mbo-studenten.

Let wel op: experts verwachten dat het aanbod in ICT-banen en IT-banen vroeg of laat zal afnemen. Studies in informatietechnologie worden per slot van rekening steeds populairder. Ben je net klaar met je studie? Ga dan meteen op zoek naar IT werk! Wil je graag solliciteren naar banen in IT maar heb je geen ervaring of kennis? Laat je dan zo snel mogelijk omscholen. Er zijn cursussen die je binnen één kalenderjaar klaarstomen voor de werkvloer.

Dit zijn de acht hotste ICT-banen:

Er zijn honderden specifieke functies in de IT-sector en sommige functies zijn populairder of harder nodig dan andere. Dit zijn acht verschillende en gewilde ICT- en IT-banen, er zit vast iets voor je tussen:

  1. software developer
  2. front-end developer
  3. systeembeheerder
  4. embedded software engineer
  5. functioneel beheerder
  6. applicatiebeheerder
  7. informatie-analist
  8. business analist

1. Software developer (Java, PHP, .NET en C++)

Als software developer houd je je bezig met het programmeren van software voor apps, games of websites. Je analyseert vaak de behoefte van gebruikers en past je software daarop aan. Er zijn verschillende computertalen waarin je software kunt programmeren. De populairste programmeertalen zijn JAVA, PHP, .NET en C++.

Om software developer te worden, heb je een opleiding in de ICT nodig. De Universiteit van Amsterdam biedt een IT-omscholingstraject aan waarin je binnen elf maanden wordt klaargestoomd voor een baan als software developer.

Bekijk onze vacatures voor Java developer, PHP-developer, .NET-developer en developer C++.

2. Front-end developer

Een front-end developer is bezig met het ontwikkelen van alle zichtbare onderdelen van een game, website of app. Als front-end developer programmeer je het systeem zó dat het design werkt. Je bepaalt de structuur van de website, en bijvoorbeeld de stijl van de typografie.

Om aan het werk te gaan als front-end developer, moet je uit de voeten kunnen met de programmeertaal HTML of Javascript. Past dit van alle ICT-banen precies in jouw straatje? We hebben een heleboel vacatures voor front-end developers. Check ze hieronder en solliciteer meteen!

Bekijk onze vacatures voor front-end developer.

3. Systeembeheerder

Een systeembeheerder beheert de netwerken, computers, printers en telefoons binnen een bedrijf. Als systeembeheerder heb je een heel gevarieerd takenpakket. Je zorgt er niet alleen voor dat alles werkt, je schaft ook de meest geschikte computers, smartphones en andere apparatuur aan voor het bedrijf. Je installeert de laatste updates, bepaalt wie toegang heeft tot welke software en schiet te hulp wanneer je collega's vragen hebben op ICT-gebied.

Bekijk onze vacatures voor systeembeheerder.

4. Embedded software engineer

Waar een front-end developer zich bezighoudt met alles wat je op een scherm kunt zien, richt een embedded software engineer zich juist op 'onzichtbare software'. De systemen waar je als embedded software engineer mee bezig bent, zien er niet uit als computersystemen. Denk aan software die verwerkt zit in andere computergestuurde apparaten, zoals bijvoorbeeld een elektrische rolstoel of een wasmachine.

Bekijk onze vacatures voor embedded software engineers.

5. Functioneel beheerder

Als functioneel beheerder ben je de missing link tussen de gebruiker van een applicatie en de ICT-afdeling. Je belangrijkste taken? De gebruikers helpen hun behoeftes in kaart te brengen en deze zo goed mogelijk door communiceren naar de ICT-afdeling. Je vertaalt de functionele vraag van de gebruiker naar een technische vraag voor de ontwikkelaars. Je moet dus veel kennis hebben van software, ook al programmeer je zelf niet.

Lijkt het jou wel wat om mensen uit de technische brand te helpen met je uitstekende vakkennis en communicatieve vaardigheden binnen de ICT? Werk genoeg!

Bekijk onze vacatures voor functioneel beheerder.

Vind nog meer vacatures in de IT-sector.

6. Applicatiebeheerder

Een top optie tussen alle ICT-banen: Als applicatiebeheerder beheer je een applicatie of informatiesysteem. Je communiceert met gebruikers over de functionaliteiten en prestaties en bent constant op zoek naar verbeterpunten in de software. Hiervoor moet je altijd op de hoogte zijn van de laatste tech-ontwikkelingen.

Andere taken van een applicatiebeheerder zijn het testen van nieuwe functies en het schrijven van gebruikershandleidingen.

Bekijk onze vacatures voor een applicatiebeheerder.

7. Informatie-analist

De naam verklapt het al: als informatie-analist analyseer je software. Je stelt de kwaliteitseisen vast waaraan software bij de oplevering moet voldoen. Je voert tests uit en beoordeelt of de software aan de eisen voldoet. Doordat je als informatie-analist continu het bedrijfsproces en de informatiestromen analyseert, ontwikkel je je tot expert binnen het bedrijf.

Bekijk onze vacatures voor informatie-analist.

8. Business analist

Een business-analist werkt op het snijvlak van IT en businessprocessen. Je bent verantwoordelijk voor het vertalen van de behoeftes van een bedrijf naar bruikbare IT-oplossingen én het uitvoeren hiervan. Met jouw analyses geef je relevant advies aan het bedrijf.

Bekijk onze vacatures voor business analist.

Andere ICT-banen

Heb jij interesse in andere functies? Er is nog veel meer IT en ICT werk beschikbaar. Er is veel vraag naar personeel binnen het vakgebied en de keuze is daardoor eindeloos! Wat dacht je van werken als:

Laat de ICT-banen naar jou toekomen

Wil je dat werkgevers en de ICT-functies jou vinden? Maak vandaag nog een gratis profiel aan op de Monsterboard website om aan IT werk te komen. Monsterboard stuurt je dagelijks een overzicht van de nieuwste IT-banen zodat je als eerste kunt gaan solliciteren. Laat je verrassen door die ene ICT-baan waar je zelf misschien nooit aan gedacht had!