Een voorbeeld van een sollicitatiebrief voor horeca
Voor een baan in de horeca dien je niet alleen de juiste kennis en ervaring te hebben, maar je moet ook representatief en enthousiast voor de dag komen. Maar hoe laat je deze kwaliteiten goed naar voren komen in jouw sollicitatiebrief? Welke zaken zijn belangrijk om te vermelden en welke juist niet?
Met het onderstaande voorbeeld van een sollicitatiebrief horeca heb je een goede basis in handen voor jouw eigen brief. Pas de tekst aan zodat het op zowel de vacature als jouw werkervaring aansluit, en laat jouw toekomstige werkgever weten dat jij het perfecte visitekaartje zult zijn voor zijn of haar bedrijf.
Download de gratis sollicitatiebrief horeca-template hier.
Sollicitatiebrief voor de horeca
Geachte heer/mevrouw (achternaam),
Ik ben op zoek naar een uitdagende baan in de horeca en uw advertentie op Monsterboard.nl trok dan ook direct mijn aandacht. De vacature voor (vacaturetitel zoals in advertentie) spreekt mij namelijk erg aan en ik wil graag uw team komen versterken. Ik heb telefonisch contact gehad met uw collega, (naam en achternaam), en deze heeft me aangeraden om schriftelijk contact op te nemen door middel van een motivatiebrief.
Inleiding: Geef altijd aan waar je de vacature hebt gevonden en laat op een bondige, enthousiaste manier weten dat je de functie wilt vervullen. Als je telefonisch informatie ingewonnen hebt, laat dan weten met wie je gesproken hebt; dit geldt ook als je persoonlijk bij het bedrijf bent geweest en je daar met een medewerker hebt gesproken.
Tips:
- Als je de vacaturetitel/functietitel gebruikt, zorg dan dat je deze overneemt zoals in de advertentie op de website. Dit is netter dan een zelfbedacht alternatief.
- Let goed op de bewoording van de advertentie en de functieomschrijving en probeer dit in je eigen brief terug te laten komen. Als het bijvoorbeeld om een baan gaat waarbij het belangrijk is om in een team te kunnen werken, geef je aan dat je graag het team komt versterken.
Al vanaf mijn eerste dag als (functienaam, bijv. bedieningsmedewerker) heb ik als doel om elke gast de aandacht te geven die zijn restaurantervaring naar een hoger niveau tilt. Door mijn representatieve voorkomen en vriendelijke toon stel ik elke gast direct op zijn gemak. Mijn kennis van de producten en het menu zorgt voor een deskundig voorkomen en ik let er altijd op dat alles verloopt zoals het hoort. Of het nou een rustige middag of een levendige vrijdagavond is, ik zorg ervoor dat de kwaliteit van mijn service op hetzelfde hoge niveau blijft.
Motivatie: Probeer zoveel mogelijk informatie over je toekomstige werkgever te vinden. Welke sfeer heerst er in de zaak? Is het een restaurant waar snelheid het belangrijkste is? Of hebben ze iemand nodig die de gasten net dat beetje extra aandacht geeft? Met deze kennis kun je in het motivatiegedeelte de nadruk leggen op kwaliteiten en werkervaring die bij de vacature aansluiten.
Tips:
- Een motivatie geven betekent niet dat je de werkgever laat weten waarom een nieuwe baan belangrijk voor jou is. Het gaat erom dat je laat weten wat jij voor het bedrijf kunt betekenen. Vermeld dus niet dat je toe bent aan een nieuwe stap in jouw carrière en waarom.
- Probeer je in te leven in de recruiter en combineer dit met de kennis die je over het bedrijf hebt. Je kunt dan al gauw bepalen of er een formele of informele sfeer heerst en je brief en taalgebruik daar op aanpassen.
Tijdens mijn opleiding (naam opleiding) heb ik me gericht op het behalen van de hoogste cijfers en ik ben daarna al snel aan de slag gegaan bij een van de meest gerenommeerde werkgevers in mijn regio, (naam werkgever). De ervaring die ik hier opgedaan heb, heeft mij ertoe gebracht om mijn vaardigheden als (functienaam) te perfectioneren, en ik zal hierdoor een waardevolle aanwinst voor uw team zijn. Ik heb aandacht voor detail, ik weet gasten bij binnenkomst al een welkom gevoel te geven en ik heb geleerd uiterst efficiënt en secuur te werken.
Waarom geschikt: Noem in het kort een voorbeeld van je meest relevante werkervaring en, als dit van toegevoegde waarde is, ook je opleiding. Vermeld daarna de twee of drie kwaliteiten die jou bij uitstek geschikt maken voor deze baan. Gaat het bijvoorbeeld om een fastfoodrestaurant en ben je supersnel? Of heeft het restaurant een uitgebreide wijnkaart en heb je hier affiniteit mee? Kies de kwaliteiten en werkervaring die het beste bij de vacature passen.
Tips:
- Laat je niet verleiden om een overzicht van je cv te geven. Hou je brief beknopt en relevant. Je kunt uiteraard wel voor verdere informatie naar je cv verwijzen.
- Gebruik zelfverzekerde taal. Als je zinnen als "ik denk dat ik de vaardigheden heb..." gebruikt, geef je eigenlijk aan dat je zelf al niet overtuigd bent van jouw eigen kunnen.
Ik verheug mij erop om voor uw bedrijf te werken en ik kijk uit naar uw antwoord op mijn brief.
Afsluiting: Laat weten dat je graag uitgenodigd wordt voor een vervolggesprek of vermeld nogmaals dat je de vacature graag vervult en je ervan overtuigd bent de juiste persoon voor de baan te zijn.
Tips:
- Ook hier is een zelfverzekerde toon het belangrijkst. Neem het heft in handen en laat op een enthousiaste, nette manier weten wat jij wilt en verwacht. Vermijd uitspraken zoals "in afwachting van" en "hopende op"
- Een of twee zinnen zijn genoeg. De afsluiting dient vooral opvallend en pakkend te zijn, er hoeft geen extra informatie in te staan.
Met vriendelijke groeten,
Jouw naam
Heb je een perfecte sollicitatiebrief geschreven? Je kunt deze direct in je account opslaan voor later gebruik.
Je kunt nu verder zoeken naar andere leuke horecabanen zoals gastheer en gastvrouw vacatures of jezelf vast voorbereiden op het sollicitatiegesprek.