Hoe word je rechercheur?

Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Monsterboard laat zien welke stappen je moet volgen om rechercheur in Nederland te worden.

Sherlock Holmes, Magnum P.I., Batman - de wereld barst van verhalen over rechercheurs en detectives. Het is tenslotte een romantisch beroep met spannende verantwoordelijkheden en een nobele missie, namelijk het opsporen van misdadigers en het oplossen van misdrijven. Veel mensen denken dat het beroep alleen haalbaar is in films en boeken, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Monsterboard laat zien welke stappen je moet nemen om een rechercheur te worden.

Hoe word je rechercheur: Wat doet een rechercheur?

Rechercheurs zijn mensen die zich specialiseren in het onderzoeken van misdaden, oplossen van misdrijven en opsporen van verdachten. Sommige rechercheurs werken bij de politie. Andere zijn in dienst bij de FIOD of Fiscale Inlichtingen Opsporingsdienst, een onderdeel van de Belastingdienst dat financiële en economische delicten als fraude tegengaat.

Sommige rechercheurs zijn onafhankelijk. Deze rechercheurs, beter bekend als privédetectives, kunnen door particulieren worden ingehuurd om informatie te vergaren over een potentieel misdrijf. Denk bijvoorbeeld aan het betrappen van vreemdgaande echtgenoten of het uitvoeren van echtheidsonderzoek.

Hoe word je rechercheur: Hoe kan je rechercheur worden?

Werkervaring: De meeste rechercheurs zijn ooit begonnen als politieagent. Dit komt omdat rechercheurs veel samenwerken met de politie. In hun dagelijkse werk vertrouwen rechercheurs op vaardigheden die zij hebben opgedaan bij de politie. Om politieagent te worden, moet je minimaal 18 jaar zijn, Nederlandse nationaliteit hebben en een tweejarig leerwerktraject aan de landelijke politieacademie volgen.

Opleiding: Als je liever meteen aan de slag gaat als recherche, kun je een opleiding voor recherchekundige volgen. Dit is een Hbo-opleiding die ongeveer vier jaar duurt om te voltooien. Studenten die deze opleiding volgen, kunnen na het afstuderen meteen aan de slag bij de recherche. Voor mensen die liever geen werkervaring als politieagent willen opdoen, is een recherche studie zoals een rechercheur moordzaken opleiding een geschikte keuze.

Vergunning: Privédetectives zijn niet geheel onafhankelijk. Zo hebben deze detectives een vergunning nodig van het Ministerie van Justitie voor ze hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Verder moeten ze zich houden aan de door de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties ingestelde privacygedragscodes. Dat wil zeggen dat detectives informatie enkel via wettelijke methoden kunnen achterhalen. Tot slot hebben ze evenveel bevoegdheid als een burger.

POB-nummer: De vergunning van justitie wordt ook wel een POB-nummer of recherchepas genoemd. POB staat voor Particulier Onderzoeksbureau. De recherchepas wordt uitgedeeld door de afdeling Bijzonder Wetten. Deze afdeling verricht een achtergrondonderzoek om te bepalen of een privédetective de wet naleeft. Indien een privédetective de wet overschrijdt, kan de afdeling de recherchepas weer intrekken.

Basiseisen: De website van de Nederlandse politie vermeldt de volgende basiseisen voor rechercheurs. Om rechercheur te worden heb je minimaal een HBO bachelorsdiploma nodig. Daarnaast moet je Nederlandse nationaliteit hebben om in aanmerking te komen voor recherche vacatures. Verder moeten sollicitanten beschikken over een Rijbewijs B, beheersing van de Nederlandse taal, goed zichtvermogen en een goede conditie.

Vaardigheden: Volgens de politieacademie moeten recherches over bepaalde vaardigheden beschikken om forensisch onderzoek te kunnen doen. Een goede rechercheur is zorgvuldig en heeft een kritische houding, zeker met betrekking tot misdrijven. Daarnaast denkt een rechercheur vooruit en kan hij (of zij) zich inleven in de misdadiger. Weerbaarheid is ook een belangrijke eigenschap: rechercheur zijn is niet makkelijk en de politie zoekt naar mensen met stalen zenuwen.

Vind gerelateerde vacatures

Hoe word je rechercheur: Wat heb je nodig om te solliciteren?

Iedere sollicitatie begint met een cv en een sollicitatiebrief. Een cv is een overzicht van je werkervaring en opleidingen. Een sollicitatiebrief geeft sollicitanten een kans om hun enthousiasme en toegevoegde waarde in hun eigen woorden uit te leggen. Er zijn diverse manieren om rechercheur te worden. Sollicitanten moeten niet alleen beschikken over de juiste vaardigheden. Ook moeten ze aan een aantal eisen voldoen.

Hoe word je rechercheur: Hoeveel verdient een rechercheur?

Volgens onderzoek van de Nationale Beroepengids verdienen rechercheurs gemiddeld tussen de 2700 en 4500 euro bruto per maand. Het salaris van een rechercheur wordt bepaalt door ervaring en specialisatie. Hoe gevaarlijker het werk, des te hoger het salaris. Rechercheurs in opleiding krijgen ook salaris uitbetaald: tussen de 2217 en 2494 per maand als ze bezig zijn met een HBO- of masteropleiding volgen. Bekijk onze salarispagina voor meer informatie.

Hoe word je rechercheur: Waar vind je rechercheur vacatures?

In 2018 besprak Tweede Kamer het tekort aan rechercheurs. In 2022 meldde het NOS dat dit personeelstekort ook betrekking had tot the politie. Dit betekent dat de baankans voor rechercheurs op dit moment nog altijd erg gunstig is. Rechercheurs kunnen eigenlijk overal in Nederland terecht. De meeste werkgelegenheid vinden zij echter in de grote steden, waar de meeste misdrijven plaatsvinden. Aspirerende rechercheurs kunnen zoeken naar vacatures in steden als:

Ook in deze gemeenten kunnen rechercheurs makkelijk aan werk komen:

De beste rechercheur vacatures vind je via Monsterboard

Nu je antwoord hebt op de vraag “Hoe word je rechercheur?” zit er nog maar een ding op: solliciteren naar vacatures. De interessantste rechercheur vacatures vind je zoals gewoonlijk via Monsterboard. Maak een profiel aan op onze website om je zoektocht naar een nieuwe baan net zo snel te laten verlopen als jouw zoektocht naar verdachten. Vergeet niet om een digitaal kopie van je cv te uploaden zodat werkgevers in Amsterdam en Roermond je makkelijker kunnen opsporen.