Hoe word je psychiater?
Iedereen verdient het om een gelukkig leven te leiden. Als psychiater help je mensen hierbij. Je luistert naar je patiënten en helpt hen met depressies of psychische klachten. Het is een emotioneel zwaar beroep en je moet stevig in je schoenen staan om het aan te kunnen. Gelukkig krijg je er ook veel voor terug zoals ontzettend dankbare patiënten en een mooi salaris. Een vervullend en uitdagend vak dus. Maar hoe word je psychiater? Welke psychiater opleiding kun je volgen? En wat is het gemiddelde psychiater salaris? Wij hebben antwoorden en helpen je stappen te zetten richting een baan als psychiater.
Wat is een psychiater?
Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische problemen behandelt. Als psychiater voer je gesprekken met je patiënten, je observeert ze, doet lichamelijk en geestelijke onderzoeken en stelt vervolgens een diagnose. De klachten die je behandelt zijn psychotische of persoonlijkheidsstoornissen, depressies, gedragsmatige problemen en traumatische ervaringen. Wat je onderscheid van een psycholoog, is dat je als psychiater medicijnen kunt uitschrijven – een psycholoog mag dit niet.
Als psychiater kun je jouw eigen praktijk beginnen, of in dienst treden bij zorginstellingen zoals GGZ (geestelijke gezondheidszorg), de jeugdzorg, verslavingsklinieken of bij de justitie. Bij een zorginstelling is de kans groot dat je als psychiater aan het hoofd van een multidisciplinair team staat. Je werkt samen met verpleegkundigen, psychologen, medische specialisten en huisartsen die hun patiënt doorverwijzen.
Wat doet een psychiater?
Voordat we de vraag 'hoe word je een psychiater?' beantwoorden, kijken we naar de werkzaamheden van het vak. Een psychiater behandelt patiënten door therapieën aan te bieden. Je probeert je patiënten te helpen hun angsten een plek te geven en te genieten van het leven. Dit doe je door te kijken naar de achterliggende oorzaken van gedrag en gevoelens en door emotionele steun te geven. Taken en werkzaamheden van een psychiater zijn onder andere:
- gesprekken voeren
- gedrag observeren
- patiënten diagnosticeren
- behandelplan opstellen
- eventueel doorverwijzen naar andere specialisten
- administratie bijhouden
- patiëntendossiers bestuderen en bijhouden
- meedenken over het beleid van de zorginstelling
Naast je behandeling van je patiënt heb je ook contact met zijn of haar directe omgeving, zoals familieleden, partners, huisgenoten en hechte vrienden. Het is belangrijk dat je ontwikkelingen in het vak bijhoudt door literatuurstudies te lezen en colleges en trainingen bij te wonen. Af en toe zul je een AIOS (Arts In Opleiding tot Specialist) begeleiden in zijn of haar scholing tot psychiater.
Voor veel patiënten zijn klachten chronisch. Dit betekent dat ze lang in behandeling zijn waardoor een vertrouwensband tussen psychiater en patiënt cruciaal is. Je moet stevig in je schoenen staan om betrokken te zijn maar toch afstand te kunnen nemen voor je eigen mentale gezondheid. Vaardigheden die je als psychiater nodig hebt zijn:
- analytisch
- verantwoordelijk
- inlevingsvermogen
- integriteit
- luisteren
- betrouwbaar
- stressbestendig
Hoe word je psychiater?
Psychiater worden betekend dat je meerdere jaren moet studeren. Je kijkt mee met ervaren deskundigen, loopt stages en wordt begeleid door professionals. Om de studies te volgen moet je een middelbareschooldiploma hebben op vwo-niveau. Het traject tot psychiater is lang. Maar als je het hebt afgrond, is de kans groot dat je een baan vindt; niet iedereen heeft immers genoeg doorzettingsvermogen om alle stappen te zetten.
Hoe word je psychiater: Hoelang duurt de psychiater opleiding?
Psychiater worden doe je niet een, twee, drie. Je volgt eerste de studie Geneeskunde – dit duurt zes jaar – en daarna de opleiding tot psychiater van vier en een half jaar. In totaal duren deze studies dus 10.5 jaar als je rechtstreeks vanaf het vwo begint en geen studiepauzes of tussenjaren neemt.
Hoe word je psychiater: Welke psychiater opleiding kan ik volgen?
Voordat je begint aan de opleiding Psychiater moet je de studie Geneeskunde succesvol afronden. Deze universitaire studie bestaat uit een bachelor en master en duurt in totaal zes jaar. Gedurende deze tijd volg je theorielessen om van alles te leren over het menselijk lichaam, ziektes en gezondheid. Je loopt stages en krijgt de ruimte om keuzevakken te kiezen of coschappen te doen in Nederland of het buitenland.
Na het afronden van de opleiding Geneeskunde ben je basisarts. Besluit je om door te studeren tot psychiater dan ben je AIOS (Arts In Opleiding tot Specialist). Bij de vier en een half jaar lange specialisatie tot psychiater is er landelijk plek voor ongeveer 150 studenten. Tijdens het eerste deel van de studie doe je ervaring op in:
- de klinische psychiatrie
- de ambulante psychiatrie
- de spoedeisende psychiatrie
- de consultatieve psychiatrie
- de ziekenhuispsychiatrie
Als het algemene deel voorbij is, kies je een aandachtsgebied om nog verder te specialiseren. Dit tweede deel van de opleiding duurt twee jaar. De focuspunten waaruit je kunt kiezen zijn:
- kinder- en jeugdpsychiatrie
- volwassenpsychiatrie
- ouderenpsychiatrie
Hoe word je psychiater: Kun je met HBO psychiater worden?
Met een hbo-diploma krijg je helaas geen toegang tot de psychiater opleiding; het is een vereiste dat je de universitaire studie Geneeskunde eerst succesvol afrondt. Wel kun je de mbo- of hbo-opleiding tot verpleegkundige volgen om je vervolgens te specialiseren in de psychiatrie. Op die manier speel je toch een behulpzame rol in de behandeling van psychiatrische patiënten.
Hoeveel verdient een psychiater?
Het minimumloon van een psychiater is € 3.500 per maand. Afhankelijk van je ervaring en waar je werkt kan dit oplopen tot een psychiater salaris van € 9.000 per maand. Als je een eigen praktijk hebt, stel je jouw eigen tarieven. De maximale prijs die je kunt vragen, wordt vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.
Vergeet niet om een deel van je inkomen aan de kant te zetten als je als ZZP'er werkt; dit heb je nodig om je inkomensbelasting te betalen. Meer tips over financiën en inkomen vind je bij de Monsterboard salarisinformatie.
Hoe vind je psychiater vacatures?
Benieuwd naar de openstaande baankansen voor psychiaters? Zorginstellingen waar je aan de slag kunt, liggen verspreid door het land. En je eigen praktijk opzetten kan natuurlijk overal. Neem een kijkje bij de Monsterboard cv-tips en onze sollicitatiebrief voorbeelden om met succes te solliciteren. Zoek vervolgens naar psychiater vacatures in deze steden:
Vind een vervullende baan met Monsterboard
Lijkt het jou wat om de psychiatrie in te gaan nu de vraag 'hoe word je psychiater?' beantwoord is? Bouw alvast een professioneel netwerk op door een Monsterboard account te creëren. Zo vind je eenvoudig een baan als je straks bent afgestudeerd. Bovendien sturen wij carrièreadvies en de nieuwste psychiater vacatures naar je door.