Hoe word je officier van justitie?

Leer hoe je een baan scoort als officier van justitie en aan welke kwalificatie-eisen je moet voldoen.

Officier van justitie worden? Als officier van justitie heb je de regie in handen. Je werkt als openbaar aanklager vanuit het Openbaar Ministerie en vertegenwoordigd de samenleving in rechtszaken tegen verdachten. Het is een afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid. Je bezit veel kennis over de wet en hebt contact met allerlei verschillende mensen. Doordat er altijd strafbare feiten worden gepleegd is er een blijvende vraag naar juristen. Er zijn echter een beperkt aantal banen voor de functie officier van justitie. Maar als je door de lange en zware selectieprocedure heen bent, is er niet veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Lees door om je vragen zoals 'hoe word je officier van justitie?' en 'hoelang duurt de officier van justitie studie?' te beantwoorden.

Wat is een officier van justitie?

Een officier van justitie is een openbaar aanklager in dienst van het Openbaar Ministerie. Als officier van justitie ben je verantwoordelijk voor het opsporen, onderzoeken en aanklagen van misdrijven. Je hebt de taak om onderzoeken en opsporingen in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze eerlijk en volgens de wet verlopen.

Bij strafrechtelijke zaken beslis je als officier van justitie of je de zaak voor de rechter wilt brengen. Zo ja, dan ben je de aanklager en houd je een betoog waarin je de rechter over de zaak vertelt en welke straf je eist, bijvoorbeeld een geld-, taak- of celstraf. Daarna is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de straf van de rechter ook wordt uitgevoerd.

Als officier van justitie werk je voor het Openbaar Ministerie. Je werkzaamheden voer je uit op kantoor, in de rechtbank en op bezoek bij cliënten. Af en toe werk je samen met de politie, rechters, advocaten, slachtoffers en verdachten. Overuren maken komt vaak voor in dit beroep. Maar hoe word je officier van justitie en wat zijn je verantwoordelijkheden?

Wat doet een officier van justitie?

Voordat we de vraag 'hoe word je officier van justitie?' beantwoorden kijken we naar je dagelijkse taken. Een officier van justitie vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie. Je leidt onderzoeken van de politie, verzamelt bewijsmateriaal, interviewt betrokken partijen en interpreteert de wet. Je hebt een grote verantwoordelijkheid in de maatschappij en samenleving; jij bepaalt namelijk of een verdachte vervolgt moet worden of niet. Taken en werkzaamheden van een officier van justitie zijn:

  • bewijsmateriaal verzamelen
  • beslissen om opsporingsmethoden te gebruiken
  • argumenten overtuigend brengen
  • verdachten ondervragen
  • juridische documenten opstellen
  • wet interpreteren
  • advies geven over rechterlijke uitspraken
  • onderhandelen

Om deze taken succesvol uit te voeren, is het handig als je de volgende vaardigheden en competenties bezit:

  • analytisch
  • leiderschap
  • overtuigen
  • uitdrukkingsvaardig
  • stressbestendig
  • integriteit

Vind gerelateerde vacatures

Hoe word je een officier van justitie?

Om officier van justitie te worden volg je de OIO-opleiding (Officier van justitie In Opleiding). Hier kun je aan beginnen als je voldoet aan een aantal eisen:

  • je hebt de Nederlandse nationaliteit.
  • je hebt een bachelor en master in Rechtsgeleerdheid.
  • je hebt aantoonbare kennis van het straf(proces)recht.
  • je hebt minimaal zes jaar relevante juridische ervaring waarvan twee jaar buiten de rechterlijke organisatie.
  • je moet van onbesproken gedrag zijn.

Welke officier van justitie opleiding kun je volgen?

Hoe word je officier van justitie? Om officier van justitie te worden, begin je met de universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid. Je moet de bachelor en master succesvol afronden en kunt je focussen op Nederlands burgerlijk procesrecht, strafrecht of bestuursrecht. Je kunt aan de opleiding beginnen met een vwo-diploma op zak, welk profiel je hebt maakt niet uit. Tijdens je studie leer je over:

  • strafrecht
  • bestuursrecht
  • sociaal recht
  • internationaal recht
  • arbeidsrecht
  • het Nederlandse rechtssysteem

Na werkervaring begin je aan de OIO-opleiding. Afhankelijk van je werkervaring en kennis duurt de opleiding anderhalf tot vier jaar. De studie begint met een introductieperiode waarbij je kennis maakt met het vak en onderwerpen zoals ethiek, integriteit en drijfveren bespreekt. Je sluit de eerste periode af met een Proeve van Bekwaamheid. Als je slaagt krijg je een ZVB (zittingsvaardigheidsbewijs) waarmee je de opleiding kunt volgen. Als je zakt, heb je één mogelijkheid om te herkansen.

Tijdens je introductiewerken wordt er een POP (Persoonlijk Opleidingsplan) opgesteld. Dit plan bepaald welke cursussen, trainingen en lessen je moet volgen en voor welke je een vrijstelling krijgt na het behalen van je ZVB. Het bepaalt ook de lengte van je opleiding en wordt gecreëerd op basis van je kennis en ervaring. Het plan bestaat uit Leerwerkomgevingen, of LWO's, zoals:

  • afdeling interventies
  • afdeling onderzoeken
  • het ressortsparket
  • de rechtbank
  • externe stage

Gedurende je OIO-opleiding heb je contact met andere studenten en een begeleider. Ook is er op ieder parket een coördinerend opleider waarmee je jouw voortgang bespreekt. Je houdt namelijk tijdens je opleiding een digitaal portfolio bij waarin staat welke werkzaamheden je verricht hebt en hoe je ontwikkelt. Dit portfolio wordt ook gebruikt bij je eindbeoordeling.

Kan ik officier van justitie worden zonder diploma?

Zonder een universitair diploma in Rechtsgeleerdheid is het niet mogelijk om officier van justitie te worden. Hoe word je officier van justitie zonder een vwo-diploma? Met een havodiploma op zak kun je de hbo-studie Rechten volgen. Na het behalen van je propedeuse stap je over op de wo-studie Rechtsgeleerdheid. Als je ouder bent dan 21 met een vmbo-diploma of geen middelbareschooldiploma kun je aan de wo-studie Rechtsgeleerdheid beginnen door middel van een 21+ toets.

Hoelang duurt de officier van justitie opleiding?

Hoelang het duurt voordat je officier van justitie bent, hangt af van een aantal factoren. De bachelor Rechtsgeleerdheid duurt 3 jaar en de master 1 tot 2 jaar afhankelijk van de universiteit. Vervolgens moet je 6 jaar ervaring op doen. Daarna volg je de OIO-opleiding die 1.5 tot 4 jaar duurt afhankelijk van de ervaring die je hebt opgedaan. Als je vanaf het vwo doorstroomt naar de universiteit duurt het dus 11.5 tot 15 jaar tot je officier van justitie bent. Moet je eerst je hbo-propedeuse halen, dan wordt er een extra jaar aan vastgeplakt.

Hoeveel verdient een officier van justitie?

Het gemiddelde salaris van een officier van justitie is € 5.411 per maand bruto. Je precieze salaris is afhankelijk van je ervaring en de zwaarte van je zaken. Er zijn niet veel mogelijkheden om door te groeien omdat het al een hoge functie is. Een optie is om hoofdofficier van justitie te worden; je hebt dan de leiding over de afdeling van het OM bij de rechtbank waar je werkt. Leer meer over inkomen, pensioen en salarissen in Nederland bij de salarisinformatie op Monsterboard.

Hoe vind je officier van justitie vacatures?

Heb je de OIO-opleiding afgerond of ben je benieuwd naar de vacatures als je straks klaar bent met je studie? Maak alvast je cv in orde en schrijf een indrukwekkende sollicitatiebrief. Bekijk de Monsterboard cv-tips en sollicitatiebrief tips voor advies.

Zoek naar juridische vacatures in de volgende steden:

Officier van justitie worden? Monsterboard heeft tips!

Hoe word je officier van justitie? Volg de studie Rechtsgeleerdheid en de OIO-opleiding. Ben je klaar om te solliciteren of wil je vast een professioneel netwerk opbouwen? Creëer een Monsterboard profiel en wij helpen je een eind op weg. We sturenloopbaanadvies naar je door en houden je op de hoogte van de nieuwste juridische banen.