Hoe word je hoogleraar?
Hoogleraar is het meest prestigieuze beroep binnen Nederlandse onderwijsinstellingen. In dit artikel legt Monsterboard uit hoe je hoogleraar kan worden
Sommige studenten kunnen niet wachten tot ze klaar zijn met hun opleiding en nooit meer naar school hoeven. Andere zijn juist zo leergierig dat ze de rest van hun leven aan een onderwijsinstelling willen toewijden. Na het afronden van de middelbare school volgt voor hen een bachelors en daarna een masters. Na de masters komt misschien nog een masters en tot slot een doctoraat. Wie na het behalen van een doctoraat wil doorgroeien, kan aan de slag als hoogleraar.
Hoe word je hoogleraar: Wat is een hoogleraar?
Hoogleraren worden ook wel professoren genoemd. Toch doet een hoogleraar meer dan alleen lesgeven aan een universiteit. Als hoogleraren niet voor de klas staat, coördineren ze het onderzoek binnen het vakgebied of department waar ze voor zijn aangesteld. Ze begeleiden studenten en medewerkers en hebben ze het hoogste woord tijdens vakvergaderingen. Op zoek naar een uitdagende functie? De meest prestigieuze hoogleraar vacatures staan op Monsterboard.
Hoogleraar is en oud en uiterst ceremonieel beroep. De ambtstitel en aanspreekvorm, professor, komt uit het latijn en wijst op iemand die in het openbaar iets verklaart. Volgens traditie wordt een vrouwelijke hoogleraar in de praktijk nog altijd gewoon hoogleraar genoemd. Een hoogleraar gaat eigenlijk nooit met pensioen; wie om persoonlijke of gezondheidsredenen het beroep verlaat, behoudt zijn of haar titel, waar vervolgens de term ‘emeritus’ aan toe wordt gevoegd.
Hoe word je hoogleraar: Wanneer ben je professor?
Professoren zijn niet de enige leraren die lesgeven aan een universiteit. Naast professoren zijn er docenten en hoofddocenten. Hoofddocenten dragen ook bij aan het verrichten van onderzoek, maar in tegenstelling tot professoren kunnen zij geen doctorale proefschriften leiden. In Vlaanderen gaat dat overigens ietsje anders. Daar kunnen zowel hoofddocenten als hoogleraren optreden om de proefschriften van doctorandi te steunen.
Hoogleraar worden: Zo doe je dat!
Hoogleraar worden, is makkelijker gezegd dan gedaan. Een antwoord op de vraag “Hoe word je hoogleraar?” is dan ook lang en ingewikkeld. Iedere hoogleraar is ooit begonnen als eerstejaars. Pas na tientallen jaren studeren, lesgeven en onderzoeken, komen ze in aanraking voor het prestigieuze beroep. Het proces is zwaar, maar laat je niet intimideren. Monsterboard geeft een overzicht van iedere stap die je moet zetten om je eindbestemming te bereiken:
- De juiste opleiding: Wie hoogleraar wil worden, zal eerst aan de slag moeten als hoofddocent. Wie hoofddocent wil worden, zal eerst 6 jaar beroepservaring buiten het onderwijs moeten opdoen. Wie beroepservaring buiten het onderwijs wilt opdoen, zal eerst een master moeten afronden. Welke studie je volgt, hangt af van je interesses. De meeste hoogleraren zijn wetenschappelijk gelieerd.
- Het promotietraject: Op papier heeft het beroep hoogleraar geen opleidingseisen. In de praktijk bepalen universiteiten welke kandidaten wel en niet geschikt zijn. Om hoogleraar te worden zul je eerst aan de slag moeten als hoofddocent. Tijdens het promotietraject worden aspirerende hoogleraren voorgesteld aan de colleges van bestuur. De colleges van bestuur moeten hun goedkeuring geven voor de promotie.
- Een uitgebreid cv: Elke sollicitant weet dat een cv op slechts een pagina moet passen. Onderwijs vacatures zijn een uitzondering op deze regel. In dit vakgebied verwijst men dan ook niet naar een cv, maar naar een curriculum vitae. Naast informatie over opleiding en werkervaring geeft een curriculum vitae ook een gedetailleerd overzicht van door de sollicitant verrichte onderzoeksprojecten.
- Doorzettingsvermogen en passie: “Een hoogleraar word je niet zomaar,” waarschuwt de Nationale Beroepengids. “In 99 van de 100 gevallen is de weg naar hoogleraarschap lang.” Naast vakgerichte kennis, diploma’s en werkervaring hebben aspirerende hoogleraren ook passie voor hun onderzoek en een flinke schep doorzettingsvermogen nodig. Het beroep hoogleraar is bijna altijd een eindbestemming, nooit een begin.
Hoe word je hoogleraar: Wat voor soorten hoogleraar zijn er?
De meeste Nederlandse universiteiten maken onderscheid tussen voltijdse en deeltijdse hoogleraren. Daarnaast zijn er ook nog extern gefinancierde hoogleraren: hoogleraren die niet rechtstreeks door de universiteit gefinancierd worden. Een voltijdse hoogleraar wordt ook wel een gewoon hoogleraar genoemd. Een deeltijdse hoogleraar is een hoogleraar die niet voltijd werkt. Deeltijdse hoogleraren hebben minder administratieve verantwoordelijkheden.
Een kerkelijk hoogleraar is een hoogleraar die wordt aangesteld door een kerkgenootschap. Kerkelijke hoogleraren zijn experts op gebied van theologie. Een persoonlijk hoogleraar is niet verbonden aan de faculteit van een universiteit. Een akademiehoogleraar is een hoogleraar die wordt aangesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademiehoogleraren krijgen de kans zich vijf jaar te wijden aan innovatief onderzoek
Hoe word je hoogleraar: Hoeveel verdient een hoogleraar?
Als hoogleraar valt er aardig wat te verdienen. Volgens de Nationale Beroepengids verdienen hoogleraren aan Nederlandse universiteiten gemiddeld rond de 8.141 euro bruto per maand. Het startsalaris van een hoogleraar is ongeveer 6009 euro bruto per maand en doorgewinterde leraren verdienen zelfs 10.272 euro bruto per maand. Dit maakt hoogleraar een van de best betaalde banen in Nederland. Voor andere geldzaken kun je terecht op onze salarisinformatiepagina.
Hoe word je hoogleraar: Waar vind je hoogleraar vacatures?
Waar een hogeschool of universiteit staat, is werk te vinden voor hoogleraren. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is het Nederlandse onderwijsstelsel een van de beste in de wereld. Nederland telt dan ook meer dan 13 grote universiteiten en meer dan 36 hogescholen. Aspirerende hoogleraren kunnen het beste zoeken naar werk in steden met veel onderwijsinstellingen, waaronder:
De beste hoogleraar vacatures vind je via monsterboard
Nu je antwoord hebt op de vraag “Hoe kan ik hoogleraar worden?” zit er nog maar een ding op: solliciteren naar vacatures. De interessantste hoogleraar vacatures vind je zoals altijd met behulp van Monsterboard. Maak een profiel aan op onze website om je zoektocht naar een nieuwe baan net zo grondig aan te pakken als je onderzoeksprojecten. Vergeet niet om een digitaal kopie van je cv te uploaden zodat universiteiten in Amsterdam, Utrecht en Leiden je makkelijk kunnen vinden.