Manager worden? Check hier of je het in je hebt!

Strategische sessies leiden, interpersoonlijke conflicten oplossen, teambuildinguitjes organiseren en koffiemachinecapriolen afhandelen – ben jij klaar voor deze duizendpootrol?

Is manager worden jouw droom? Dan ben je niet alleen! Veel professionals streven naar een leidinggevende functie om hun impact te vergroten, hun carrière vooruit te helpen en een positieve verandering binnen hun team en organisatie teweeg te brengen.

We begrijpen dat deze ambitie een mix van opwinding en onzekerheid met zich meebrengt. Want hoe word je een manager? En hoe zet je de juiste stappen om deze rol met succes te vervullen?

In dit artikel helpen we je op weg om een inspirerende en goede leidinggevende te worden. Of je nu aan het begin staat van je managementtraject of dat je je bestaande competenties, vaardigheden en eigenschappen als leidinggevende wilt aanscherpen, met onze tips en inzichten wordt het je gauw duidelijk of de wereld van management wat voor jou is én hoe je je potentie ten volle kunt benutten!

Wat is een manager?

Een manager is verantwoordelijk voor het leiden, organiseren en coördineren van activiteiten en resources om doelen te bereiken en resultaten te behalen. Managers vervullen verschillende rollen en functies afhankelijk van hun specialisatie en de behoeften van hun team en organisatie.

Je kunt dus manager worden in de zorg, in de logistieke sector, in de horeca of in elke andere sector. Ga bijvoorbeeld aan de slag als bouwplaatsmanager of event manager.

Wat doet een manager?

Een manager vervult een diverse rol binnen een organisatie waarbij verschillende taken en verantwoordelijkheden komen kijken. De meest voorkomende taken van een manager zijn:

  • Het vaststellen van een visie en doelen van een team.
  • Het motiveren en inspireren van teamleden om naar de doelstellingen toe te werken.
  • Het strategisch plannen van projecten en activiteiten om de efficiëntie en productiviteit te bevorderen.
  • Het delegeren van taken, rekening houdend met ieders individuele vaardigheden.
  • Het vaststellen van deadlines en bewaken van de voortgang.
  • Het nemen van beslissingen over operationele zaken, personeelskwesties en budgettering.
  • Het oplossen van problemen die zich binnen het team of de organisatie voordoen.
  • Het communiceren met teamleden, andere afdelingen, klanten en stakeholders om informatie over te brengen, feedback te geven en samen te werken aan gemeenschappelijke doelen.
  • Het bieden van coaching en training aan teamleden.
  • Het evalueren van de prestaties van de teamleden, het bieden van constructieve feedback en zo nodig corrigerende maatregelen treffen om doelstellingen te bereiken en prestaties te verbeteren.

Verschillende soorten managers

Manager worden kan in verschillende functies. Een van de meest voorkomende managementfuncties is de projectmanager.

Deze manager is belast met het plannen, beheren en uitvoeren van specifieke projecten binnen een bepaalde tijd en budget. Projectmanagers coördineren teams, stellen doelen vast, bewaken voortgang en communiceren regelmatig met belanghebbenden om ervoor te zorgen dat het project succesvol wordt afgerond.

Een andere belangrijke rol is die van de talent manager of HR-manager. Deze manager is verantwoordelijk voor het werven, selecteren, trainen en ontwikkelen van medewerkers binnen een organisatie. Talentmanagers zorgen ervoor dat het personeelsbestand medewerkers bevat met de juiste vaardigheden en competenties om de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Daarnaast hebben we de officemanager die verantwoordelijk is voor het efficiënt beheren van de dagelijkse operationele taken van een kantoor. Officemanagers coördineren administratieve activiteiten, faciliteitenbeheer, communicatie en zorgen ervoor dat alles soepel verloopt binnen de werkplek.

Een marketingmanager is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van marketingstrategieën om de verkoop en groei van een product of dienst te bevorderen. Ze analyseren markttrends, coördineren marketingcampagnes, beheren budgetten en werken samen met andere teams om merkconsistentie te waarborgen.

Verder zijn er andere soorten manager functies zoals operations managers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van operationele processen en het optimaliseren van efficiëntie binnen een organisatie; finance managers die financiële planning, rapportage en budgetbeheer verzorgen en customer servicemanagers die zorgen voor een uitstekende klantenservice en klanttevredenheid.

Solliciteer op gerelateerde vacatures

Voordelen van manager worden

Er zijn verschillende redenen waarom leidinggevende worden aantrekkelijk is. Een van de belangrijkste voordelen van manager worden is de mogelijkheid om invloed uit te oefenen en beslissingen te nemen die de richting en het succes van een team of organisatie bepalen. Andere voordelen zijn:

  • De kans om bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van teamleden door middel van coaching, mentoring en het bieden van professionele ontwikkelingskansen.
  • Persoonlijke voldoening en een gevoel van vervulling.
  • De kans op professionele groei en promotie.
  • De mogelijkheid om je leiderschaps- en managementvaardigheden verder te ontwikkelen.
  • Vergrote waarde op de arbeidsmarkt wat kan helpen bij het bereiken van hogere posities binnen je organisatie of ergens anders.
  • Hoger salaris en extra voordelen.

Nadelen van manager zijn

Aan de andere kant brengt manager worden ook uitdagingen met zich mee. Managers moeten vaak omgaan met een hoge mate van verantwoordelijkheid waarbij ze beslissingen moeten nemen die impact hebben op het welzijn van hun team en organisatie. Dit kan leiden tot stress en druk om te presteren.

Een ander nadeel is het omgaan met personeelskwesties, conflicten en moeilijke gesprekken zoals ontslagen of disciplineproblemen. Deze aspecten van het managen kunnen emotioneel en mentaal uitdagend zijn.

Daarnaast kunnen managers te maken krijgen met lange werktijden en een gebrek aan balans tussen werk en privéleven. Dit geldt vooral tijdens drukke periodes of bij het beheren van projecten met strakke deadlines.

Beheers je stress en druk als manager door prioriteiten te stellen en taken te delegeren. Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en realitische grenzen te stellen voor werkuren. Om conflicten en moeilijke gesprekken aan te pakken is open communicatie en empathie belangrijk. Luisteren naar alle partijen en een oplossing zoeken die voor iedereen acceptabel is, helpt om begrip en vertrouwen te creëren binnen het team.

Hoe word ik een goede manager?

Manager worden kan via twee hoofdwegen: door promotie binnen je huidige organisatie of door het vinden van een nieuwe baan als manager bij een andere organisatie. Beide routes hebben hun eigen voordelen en uitdagingen.

Promotie binnen de huidige organisatie

Een van de meest gebruikelijke manieren om manager te worden is door promotie binnen je huidige organisatie. Hier zijn enkele stappen hoe je manager kunt worden door die promotie te bereiken:

  1. Uitblinken in je huidige rol

    Zorg ervoor dat je in je huidige functie uitstekende prestaties levert. Dit betekent consistent goede resultaten behalen, proactief problemen oplossen en initiatief tonen.

  1. Netwerken en relaties opbouwen

    Bouw sterke relaties op met collega's en leidinggevenden door te netwerken. Dit kan je helpen om op de radar te komen voor promoties. Laat je interesse in een managementrol subtiel maar duidelijk merken aan je superieuren.

  1. Vaardigheden ontwikkelen

    Werk aan de ontwikkeling van managementvaardigheden zoals leiderschap, communicatie en projectmanagement. Dit kan door managementtraining, cursussen of zelfstudie.

  1. Feedback vragen

    Vraag regelmatig om feedback en gebruik dit om jezelf te verbeteren. Zo toon je aan dat je serieus bent over je professionele ontwikkeling en dat je bereid bent om aan je ontwikkelpunten als leidinggevende te werken.

Nieuwe baan als manager

Een andere manier om manager te worden is door een nieuwe baan te vinden bij een andere organisatie. Zo kun je dat bereiken:

  1. Ervaring opbouwen

    Net als bij promotie moet je eerst ervaring en vaardigheden opbouwen in je huidige rol. Zorg ervoor dat je cv deze prestaties en ervaringen goed weerspiegelt.

  1. Netwerken

    Gebruik professionele (online) netwerken en evenementen om in contact te komen met mensen in je gewenste sector. Dit kan leiden tot kansen die niet openbaar worden geadverteerd.

  1. Solliciteren op managementposities

    Zoek actief naar managementvacatures op Monsterboard en solliciteer. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief en je cv duidelijk maken waarom je een geschikte kandidaat bent door je leiderschaps- en managementervaring te benadrukken. Bereid je verder goed voor op sollicitatiegesprekken door gangbare vragen te oefenen en voorbeelden te geven van je leiderschapservaringen.

  1. Continu leren

    Blijf leren en jezelf ontwikkelen, zelfs tijdens de sollicitatieprocedure. Dit helpt om op te vallen als een kandidaat die altijd streeft naar verbetering.

Vaardigheden en eigenschappen van een manager

Een goede manager beschikt over een combinatie van vaardigheden en eigenschappen die hen in staat stelt om effectief leiding te geven, problemen op te lossen en hun team te motiveren. Hier zijn enkele van de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen die nodig zijn om een succesvolle manager te worden:

  • Leiderschapsvaardigheden

    Leiderschap is de kern van management. Een goede manager moet in staat zijn om een duidelijke visie te formuleren en deze over te brengen op hun team. Dit omvat het inspireren en motiveren van teamleden, het begeleiden en ondersteunen bij hun professionele ontwikkeling en het aanmoedigen om hun beste werk te leveren.

  • Communicatievaardigheden

    Effectieve communicatie, zowel mondeling als schriftelijk, is enorm belangrijk voor een manager. Je moet duidelijk en beknopt kunnen uitleggen wat er van het team wordt verwacht, feedback geven en luisteren naar de zorgen en suggesties van teamleden. Goede communicatie bevordert een open en transparante werkomgeving.

  • Probleemoplossend vermogen

    Manager worden betekent dat je vaak geconfronteerd wordt met uitdagingen en onverwachte problemen. Het is dan ook belangrijk dat je snel en effectief problemen op kunt lossen. Dit vereist analytisch denken, creativiteit en de capaciteit om onder druk beslissingen te nemen. Een goede manager kan problemen identificeren, mogelijke oplossingen evalueren en een plan van aanpak uitvoeren.

  • Organisatorische vaardigheden

    Een manager moet goed georganiseerd zijn en meerdere taken en projecten tegelijkertijd kunnen beheren. Timemanagement, het stellen van prioriteiten en het toewijzen van middelen op een efficiënte manier is hierbij belangrijk. Goede organisatorische vaardigheden helpen om de productiviteit te verhogen en deadlines te halen.

  • Empathie en interpersoonlijke vaardigheden

    Empathie is het vermogen om de gevoelens en perspectieven van anderen te begrijpen en te waarderen. Als empathische manager kan je goed omgaan met teamleden, conflicten oplossen en een positieve werkomgeving creëren. Interpersoonlijke vaardigheden zoals het vermogen om relaties op te bouwen en te onderhouden zijn ook van belang.

  • Besluitvaardigheid

    Besluitvaardigheid houdt in dat je in staat bent om snel en effectief beslissingen te nemen. Dit omvat het verzamelen van relevante informatie, het overwegen van verschillende opties en het nemen van een weloverwogen beslissing. Een goede manager is ook bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor hun beslissingen en de uitkomsten ervan.

  • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

    Een bedrijfsomgeving kan snel veranderen en een goede manager moet flexibel en adaptief zijn. Dit betekent dat je bereid moet zijn om plannen aan te passen, nieuwe strategieën te proberen en te leren van ervaringen.

Signalen dat je niet geschikt bent om manager te worden

Een slechte manager heeft een negatieve invloed op het werkklimaat, de productiviteit en het welzijn van de teamleden. Hier zijn een aantal kenmerken van een slechte leidinggevende en ineffectieve manager:

  1. Je hebt een gebrek aan communicatievaardigheden

    Een slechte leidinggevende communiceert niet of onregelmatig met hun team. Dit leidt tot misverstanden, frustratie en een gebrek aan richting bij teamleden. Slechte communicators geven onvoldoende feedback, wat het moeilijk maakt voor medewerkers om te weten wat er van hen verwacht wordt of hoe ze zich kunnen verbeteren.

    Het volgen van trainingen en het oefenen van empathie kan helpen om effectiever en constructiever te communiceren. Door te actief te leren luisteren, duidelijke en beknopte boodschappen over te brengen en regelmatig feedback te vragen en geven kun je je communicatievaardigheden als manager verbeteren.

  1. Je bent een micromanager

    Micromanagers hebben moeite om taken te delegeren en vertrouwen hun teamleden niet om zelfstandig te werken. Ze controleren constant de kleinste details van het werk, wat de autonomie en het zelfvertrouwen van medewerkers ondermijnt. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit en een gevoel van benauwdheid bij teamleden.

    Goede managers helpen hun medewerkers om succesvol te worden. Ze zorgen ervoor dat ze over de juiste vaardigheden komen te beschikken om hun werk goed te doen. Vervolgens kan de manager afstand nemen en hen aan de gang laten gaan. Je zou het kunnen zien als een moeder die tijdens een toneelvoorstelling vanuit de coulissen trots toekijkt terwijl haar kind met de eer strijkt.

  1. Je hebt een gebrek aan empathie

    Een goede manager worden zonder empathie is bijna onmogelijk. Een slechte manager toont weinig begrip of medeleven voor de behoeften en gevoelens van hun team. Dit kan resulteren in een kille en ongeïnteresseerde werkcultuur, waar medewerkers zich niet ondersteund of gewaardeerd voelen.

    Een manager kan aan empathie werken door bewust tijd te nemen om naar de behoeften en zorgen van medewerkers te luisteren en zich in hun schoenen te verplaatsen. Dit kan door open vragen te stellen, aandachtig te luisteren zonder oordeel en door emoties te herkennen. Door regelmatig persoonlijk contact te hebben voelen medewerkers zich gehoord en begrepen.

  1. Je hebt onvoldoende besluitvaardigheid

    Een van de andere slechte manager eigenschappen is het moeite hebben met het nemen van beslissingen of deze voortdurend uitstellen. Dit creëert onzekerheid en frustratie binnen het team. Besluiteloosheid kan ook leiden tot gemiste kansen en inefficiëntie omdat teamleden niet weten welke richting ze moeten volgen.

    Als manager is het belangrijk om vertrouwen te hebben in je eigen oordeel en om knopen te durven doorhakken wanneer dat nodig is. Het kan helpen om duidelijke criteria op te stellen voor besluitvorming en door voldoende informatie te verzamelen voordat je een keuze maakt. Ook kun je leren van eerdere beslissingen door te evalueren wat goed ging en waar je kunt verbeteren.

  1. Je toont favoritisme

    Managers die favoritisme tonen geven bepaalde teamleden ongegronde voorrechten of kansen boven anderen. Dit kan resulteren in wrok, verminderde motivatie en een ongezonde werkomgeving. Eerlijke en gelijke behandeling van alle teamleden is belangrijk voor een gezonde werkdynamiek.

    Favoritisme kun je vermijden door transparante criteria te hanteren bij het toewijzen van taken en beloningen en door je beslissingen te baseren op objectieve prestaties in plaats van persoonlijke voorkeuren.

  1. Je hebt geen pokerface

    Stel dat je op een dag een medewerker waar je niet goed mee overweg kan moet ontslaan. Tijdens dat gesprek glimlachen zou ongepast zijn. De volgende dag moet je een medewerker waar je het uitstekend mee kunt vinden ook ontslaan. Tijdens dat gesprek huilen zou eveneens niet professioneel zijn.

    Er zullen ongetwijfeld nog meer ongemakkelijke momenten zijn waarbij je je emoties de baas moet blijven. Want iedereen verwacht dat jij je professioneel op kunt stellen. Het kan helpen om eerst diep adem te halen en even de tijd te nemen om je voor te bereiden voordat je een moeilijk gesprek in stapt. Wees je bewust van je triggers en pas mindfulness of reflectie toe om kalm te blijven. Regelmatige zelfzorg draagt bij aan een emotionele stabiliteit.

  1. Je bent onbetrouwbaar

    Een onbetrouwbare manager houdt zich niet aan beloften of afspraken. Dit ondermijnt het vertrouwen van het team en kan leiden tot een gebrek aan respect voor de leidinggevende.

    Consistentie en betrouwbaarheid zijn nodig voor het opbouwen van een sterk team. Kom daarom je afspraken na en handel volgens je woorden en waarden. Neem ook je verantwoordelijkheid wanneer je een fout maakt, zodat je team weet dat ze op je kunnen rekenen.

  1. Je hebt een gebrek aan visie

    Een manager zonder visie of strategisch inzicht kan het moeilijk vinden om het team te inspireren en te motiveren. Zonder duidelijke doelen of richting kunnen medewerkers zich verloren voelen en is het moeilijk om gezamenlijke successen te behalen.

    Als manager kun je aan een gebrek aan visie werken door je te verdiepen in de langetermijndoelen van de organisatie en de markttrends. Herzie regelmatig strategische plannen en brainstorm met je team om ideeën te genereren. Ook kun je externe mentoren of coaches inschakelen om nieuwe perspectieven te krijgen.

  1. Je geeft onvoldoende erkenning

    Slechte leidinggevenden erkennen of waarderen de inspanningen en successen van hun team niet. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie en een gevoel van onderwaardering bij medewerkers.

    Regelmatige erkenning en waardering zijn essentieel voor het bevorderen van een positieve en productieve werkomgeving. Geef daarom regelmatig positieve feedback en vier successen, hoe klein ze ook zijn. Ook kun je publieke erkenning geven tijdens teamvergaderingen of interne communicatiekanalen om de inzet van medewerkers zichtbaar te maken voor het hele team of de hele organisatie.

  1. Je laat over je heen lopen

    Manager worden betekent moeilijke beslissingen moeten nemen. Wanneer je mensen graag te vriend houdt, wordt dat een stuk lastiger. Een goede manager heeft inlevingsvermogen, maar je moet soms ook hard kunnen zijn.

    Voorkom dat er over je heen gelopen wordt door duidelijke grenzen te stellen en consequent je verwachtingen te communiceren. Wees assertief in je beslissingen en zorg ervoor dat je beleid en regels consistent worden nageleefd. Door een sterke aanwezigheid te hebben ontwikkelen teamleden respect voor je autoriteit.

  1. Je hebt constante feedback nodig

    Managers geven feedback aan medewerkers. Andersom zal je van jouw team ook wel eens iets te horen krijgen en misschien heb jij nog een directeur boven je waar je verantwoording aan af moet leggen en dus feedback van krijgt, maar over het algemeen ben jij degene die feedback geeft. Als je moeite hebt met zelfstandig werken en constant om erkenning of hulp vraagt, dan vind je het lastig om jezelf te managen - laat staan om andere te sturen in hun resultaten en persoonlijke groei.

    Om te voorkomen dat je constante feedback nodig hebt kun je duidelijke doelen en verwachtingen stellen voor je team zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt. Door regelmatig je prestaties te beoordelen en te reflecteren op je werk ontwikkel je vaardigheden in zelfevaluatie en zelfkritiek. Door proactief te leren en te groeien kun je zelfstandig problemen oplossen en beslissingen nemen zonder voortdurend externe input te zoeken.

  1. Je bent niet flexibel

    Als je jezelf niet kunt aanpassen aan de dynamiek van de onderneming, zal een managersfunctie je meer stress bezorgen dan je zou verwachten. Uitvallende servers, besluiteloze klanten, werknemers die zich ziekmelden; het zijn slechts een aantal voorbeelden van zaken die het lastig maken om iets goed te plannen.

    Als manager kun je meer open staan voor veranderingen door een mindset van groei en aanpassingsvermogen te omarmen en actief op zoek te gaan naar kansen voor verbetering. Versterk je vermogen om te schakelen tussen verschillende taken door prioriteiten te stellen en timemanagement toe te passen zodat je beter voorbereid bent om veranderingen te omarmen.

Als manager is het belangrijk om continu te leren en je vaardigheden te ontwikkelen om effectief leiding te kunnen (blijven) geven. Door jezelf te verbeteren en je kwaliteiten te verfijnen kun je je team beter ondersteunen en inspireren.

Ben je erachter dat een leidinggevende functie toch niks voor je is? There's no shame in that! Je bent het gelukkigst als je werk doet waar je je ook lekker bij voelt, blijf dus dicht bij jezelf!

10 tips om een succesvolle manager te worden

Om een succesvolle manager te worden zijn er naast de basisvaardigheden nog andere belangrijke aspecten die je kunt ontwikkelen. Hier zijn enkele aanvullende tips die je kunnen helpen om je team effectiever te leiden en betere resultaten te behalen.

  1. Wees een goed voorbeeld

    Toon de waarden en normen van de organisatie in je eigen gedrag. Laat je team zien wat er van hen verwacht wordt door zelf het goeie voorbeeld te geven.

  2. Kweek een cultuur van innovatie

    Moedig je team aan om creatief te denken en nieuwe ideeën voor te stellen. Een innovatieve omgeving kan leiden tot betere oplossingen en processen.

  3. Wees bescheiden en toegankelijk

    Houd je deur open en sta klaar om naar je team te luisteren als je manager wilt worden. Bescheidenheid zorgt ervoor dat je team zich gewaardeerd voelt en gemakkelijker problemen en ideeën met je deelt.

  4. Zorg voor een goede werk-privébalans

    Stimuleer een gezonde balans tussen werk en privé voor je team. Dit kan bijdragen aan hun welzijn en productiviteit op de lange termijn.

  5. Leer van je fouten

    Fouten maken is onvermijdelijk. Het belangrijkste is dat je ervan leert en je aanpak aanpast om dezelfde fouten in de toekomst te voorkomen.

  6. Stel duidelijke verwachtingen

    Zorg ervoor dat je team precies weet wat er van hen verwacht wordt, inclusief doelen, deadlines en kwaliteitsnormen.

  7. Ontwikkel emotionele intelligentie

    Begrijp en beheer je eigen emoties en die van anderen. Dit helpt bij het opbouwen van sterke relaties en het effectief omgaan met conflicten.

  8. Blijf op de hoogte van trends

    Houd de laatste trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied bij. Dit helpt je om je team te informeren en aan te passen aan veranderingen in de markt.

  9. Versterk teamdynamiek

    Organiseer teambuildingactiviteiten en creëer een samenwerkingsgerichte werkomgeving. Een hecht team werkt beter samen en is productiever.

  10. Focus op klanttevredenheid

    Vergeet niet dat tevreden klanten nodig zijn voor het succes van de organisatie. Houd daarom de behoeften en feedback van klanten in gedachten bij het nemen van beslissingen.

Vind een leidinggevende functie via Monsterboard

Kun je niet wachten om manager te worden en ben je klaar om de sprong te wagen? Maak dan gauw een gratis Monsterboard profiel aan. Zo krijg je passende vacatures in je inbox bezorgd waar je supersnel op kunt reageren. Bovendien ben je ook zichtbaar voor werkgevers en recruiters. Voor je het weet ben je aan de slag!