Hoe neem je ontslag? 7 tips voor het opzeggen van je baan

Het is zover: je gaat ontslag nemen bij je huidige werkgever. Maar… hoe neem je ontslag? Heb je geen idee waar je moet beginnen? Logisch! Het is ook niet iets wat je dagelijks doet, ontslag nemen. Tips voor je ontslaggesprek lees je hier. Dankzij ons advies kun je met een gerust hart aan je nieuwe uitdaging beginnen.

Hoe neem je ontslag? 7 ontslag nemen tips:

  1. Weet zeker dat je ontslag wil nemen
  2. Check de opzegtermijn
  3. Vertel eerst je leidinggevende dat je ontslag wil nemen
  4. Schrijf een ontslagbrief
  5. Controleer openstaande vakantiedagen
  6. Blijf professioneel
  7. Zorg voor goede referenties

1. Weet waarom je ontslag wil nemen

Begin bij het begin: bedenk niet alleen ‘hoe neem je ontslag?’ maar ook ‘waarom wil je ontslag nemen?’ Het is namelijk belangrijk dat je achter dit besluit staat, voordat je jouw werkgever op de hoogte brengt. Als je voor jezelf duidelijk hebt waarom je je baan op wil zeggen, word je minder snel in de verleiding gebracht wanneer je werkgever met een tegenaanbod komt.

Vaak is zo’n tegenvoorstel een oplossing op de korte termijn. De reden waarom je in eerste instantie ontslag wilde nemen is waarschijnlijk nog steeds van toepassing. En niet te vergeten: zorg dat je zekerheid hebt bij je nieuwe baan voordat je je huidige werk opzegt. Je wil niet tussen wal en schip vallen!

2. Check de opzegtermijn

Voordat je ontslag neemt, is het verstandig om de opzegtermijn te controleren. Je kunt dit vinden in je arbeidscontract of cao. Vaak is het een maand, maar dit kan per werkgever verschillen. Daarnaast hangt het ook af van hoelang je ergens werkt.

Monsterboard ontslag nemen tip: de opzegtermijn begint de eerste van de maand. Stel dat je op 20 maart ontslag neemt, dan begint je opzegtermijn op 1 april. Dat betekent dat je pas vanaf 1 mei kan beginnen bij je nieuwe werkgever.

Vast contract

Voor een vast contract geldt de wettelijke opzegtermijn zolang er geen termijn is vastgesteld met je werkgever. Dit is het opzegtermijn per hoe lang je in dienst bent:

  • Minder dan 5 jaar: 1 maand
  • 5 tot 10 jaar: 2 maanden
  • 10 tot 15 jaar: 3 maanden
  • 15 jaar of langer: 4 maanden

Het kan zijn dat een langere opzegtermijn is afgesproken met je werkgever. De maximale opzegtermijn is zes maanden. Weet je het niet zeker? Check dan je contract. Wijkt je werkgever af van bovenstaande termijnen, dan moet het daarin vermeld staan.

Tijdelijk contract

Heb je een tijdelijk contract? Dan kan je je baan alleen tussentijds opzeggen als dit schriftelijk is vastgelegd in je contract. Als hier niets over in je contract staat, kan het zomaar zijn dat je door moet werken tot het einde van je contract. Weiger je dit? Dan kan je werkgever een schadevergoeding eisen.

Proeftijd

Als je nog in je proeftijd zit, hebben zowel jij als je werkgever de mogelijkheid om je contract per direct te beëindigen. Er is hier geen sprake van een opzegtermijn, dus je stopt gelijk met werken als je besluit ontslag te nemen.

3. Hoe neem je ontslag? Vertel het eerst aan je leidinggevende

Plan een gesprek in met je leidinggevende. Zo weet je zeker dat je leidinggevende de tijd voor je heeft, en niet snel naar andere afspraken moet. Bedenk van tevoren goed wat je wel én wat je niet wil vertellen over je nieuwe baan.

Houd de redenen waarom je ontslag wil nemen in je achterhoofd, ook als je leidinggevende je probeert over te halen om te blijven. Krijg je niet helemaal de reactie waar je op hoopte? Blijf dan respectvol en probeer het gesprek positief af te sluiten.

4. Schrijf een ontslagbrief

Nu je je ontslag hebt aangekondigd bij je leidinggevende, moet je je ontslag bevestigen door het schrijven van een ontslagbrief. Je bevestigt hierin nog een keer dat je ontslag wil nemen. Noem de functie die je had, de datum van je laatste werkdag en eventueel de datum en tijd van het gesprek met je leidinggevende.

Zorg dat je de brief positief afsluit; bedank het bedrijf bijvoorbeeld voor de leerzame tijd. Vraag daarnaast om een ontvangstbevestiging, zodat je zeker weet dat je ontslagbrief in goede orde is binnengekomen.

5. Controleer openstaande vakantiedagen

Voordat je vertrekt, is het slim om te checken hoeveel vakantiedagen je nog open hebt staan. Soms is het mogelijk om deze op te nemen, maar dit kan niet altijd. Als dit namelijk betekent dat je nog maar een paar dagen hoeft te werken, kan je werkgever hier bezwaar tegen maken.

Als je aan het einde van het dienstverband nog vakantiedagen over hebt, worden deze uitbetaald. Hierover betaal je wel belasting volgens een bijzonder tarief. Goed om rekening mee te houden! Heb je te veel vakantiedagen opgenomen? Dan wordt dit vaak verrekend met je laatste salaris of op een eindafrekening.

6. Hoe neem je ontslag? Blijf professioneel

Vanaf het moment dat je je baan opgezegd tot je laatste werkdag is het handig om een goede indruk achter te laten. Zorg daarom dat je gefocust blijft en kwaliteit blijft leveren. Ook is het voor collega’s en klanten fijn dat je ze voorbereid op je vertrek. Maak bijvoorbeeld een overdracht, zodat het bedrijf je werkzaamheden snel op kan pakken.

Zorg er daarnaast voor dat je afscheid neemt van je collega’s. Hoe je dit doet kun je zelf het beste invullen. Denk bijvoorbeeld aan een kleine traktatie of een mail waarin je je collega’s bedankt voor de fijne samenwerking.

7. Zorg voor goede referenties

Goede referenties zijn altijd handig voor je verdere carrière. Vraag daarom aan je leidinggevende of collega’s of je hen als referentie mag opgeven. Doe dit ook als je al een nieuwe baan hebt, een aanbeveling zit je immers nooit in de weg.

Monsterboard ontslag nemen tip: je kan ook om een digitale referentie vragen via LinkedIn. Deze is dan altijd zichtbaar op je profiel. Handig!

Ontvang meer tips van Monsterboard!

De vraag ‘hoe neem je ontslag?’ is beantwoord. Ben je toe aan een nieuwe baan? Maak een Monsterboard profiel aan, ontvang advies – Monsterboard heeft meer dan ontslag nemen tips – en neem een kijkje tussen de duizenden vacatures! Wedden dat er iets voor je tussen zit?